Ligą aptiko anksti

Man pasisekė, ir liga aptikta I stadijos. Šiandien, praėjus penkeriems metams po gydymo, džiaugiuosi šeima, sveikata ir darau viską, kad liga nesugrįžtų. Ir nors reikšminga riba – 5-eri metai – jau peržengta, apie ligą užmiršti nevalia. Medikai sako, kad jeigu moteris nors kartą sirgo vėžiu, kad ir labai ankstyva ir neagresyvia jo forma, ji vis tiek priklauso didelės rizikos grupei.

Vėžio klasta – kad jis gali išsivystyti toje pačioje ar kitoje krūtyje, kitame organe, ir tai gali būti kito tipo navikas. Liga gali pasireikšti po 10 ar 15 metų, o navikas gali būti visai nepanašus į ankstesnį, nors ir aptiktas toje pačioje krūtyje. Pati tuo metu daug domėjausi, kodėl susirgau. Skaičiau, kad piktoms ligoms atsirasti priežasčių yra daug, pvz., uždegimo procesai, kurie, beje, vėlgi susiję su imunitetu, infekcijos, dėl kurių pažeistas audinys gali tapti vieta, kurioje formuojasi navikas. Žinoma, ir streso žala.

Taip pat skaičiau, kad vėžinius procesus skatina ir laisvųjų radikalų sukeltas oksidacinis stresas. Tai sužinojusi supratau, koks svarbus imuniteto vaidmuo. Tačiau girdėjau ir kad svarbu per daug neveikti imuniteto, nes galima suaktyvinti ne tik naudingus, bet ir žalingus organizmo procesus. Tad kokių papildomų medžiagų vartoti imunitetui pastiprinti, kokius jų kiekius, klausiau gydytojos. Man pasisekė, nes mano gydytoja nenuvertino alternatyviosios medicinos, vaistažolių, kuriomis labai tikėjau ir tikiu.

Itin svarbu stebėti ir ne tik

Stebėjau ligą, kiekvieną kartą man buvo atliekami būtini tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar liga neprogresuoja, ar nėra naujų židinių. Teko girdėti, kad tiek stebėjimo stadijoje esantys, tiek sirgę vėžiu žmonės dažniausiai imasi įvairių priemonių, kad tik liga neatsinaujintų. Internete, knygynuose galima rasti įvairios literatūros, ką ir kaip vartoti, kad liga nesugrįžtų. Po krūties vėžio gydymo būtina stiprinti imunitetą ir kartu nepamiršti savityros.

Taip pat daug dariau pati, keičiau mąstymą, gyvenseną, mitybą, pradėjau lankyti pilatesą, jogą.

Mano gyvensenos taisyklės:

  • Nevalgyti paskubomis, dideliais kąsniais. 75 proc. imuniteto ląstelių gimsta žarnyne, o jų aktyvumą lemia maistas, kuris, kad būtų gerai suvirškintas, turi būti gerai sukramtytas. Antraip ims pūti. O vėžiui to ir tereikia, nes formuojasi daug laisvųjų radikalų, kurie kenkia ir gadina sveikas organizmo ląsteles. Todėl persirgusiems vėžiu rekomenduojama valgyti maltos mėsos produktus.
  • Gerti pakankamai skysčių, kad organizmas išsivalytų.
  • Vartoti vaistažolių, stiprinti imunitetą. Nevalgyti daigintų kviečių, negerti želmenų sulčių, nes tai yra augimo stimuliatoriai, kurie tik paskatina navikų augimą.
  • Nepamiršti fizinio aktyvumo, poilsio, vengti streso.