Akcijos tikslas yra ne tik supažindinti su kurčiųjų pasiekimais, bet ir padrąsinti visuomenę

Lietuvos kurčiųjų sporto komitetas (LKSK) ir „Greta Lion“ inicijuodami naują socialinę akciją siekia skatinti moterų solidarumą ir bendrystę, o taip pat ir parodyti, kad neįgali moteris neturi jaustis prastesnė už kitas. „Galingos, nes vieningos“ supažindins visuomenę su nusipelniusiomis Lietuvos kurčiosiomis sportininkėmis ir nušvies jas naujomis spalvomis. Taip bus siekiama paskatinti ir padrąsinti kiekvieną Lietuvos moterį. Pasak LKSK prezidento Edvino Kriūno, moterys gali įkvėpti stulbinančia jėga, o negalią turinčios moterys pasižymi netgi dviguba galia.

Edvinas Kriūnas

„Ši akcija prasidėjo dėl to, kad norėjome atkreipti dėmesį į kurčiąsias moteris, kurti bendrystę. Mūsų projekto partnerė Greta Lekevičienė taip pat turi negalią, tik judėjimo. Akcijos tikslas yra ne tik supažindinti, bet ir padrąsinti visuomenę. Norime, kad žmonės žinotų, kokios moterys su negalia yra stiprios. Šiandien akcentuojame būtent Lietuvos kurčiąsias sportininkes. Esame didžiausia sporto organizacija šalyje, kuri turi daugiausiai sportuojančių moterų ir kurios labai sėkmingai atstovauja Lietuvą. Kartu kviečiame visas moteris nedvejoti ir drąsiau siekti savo tikslų, nepasiduoti, nes visada yra įvairiausių būdų, kaip galima tai padaryti. kviečiame kiekvieną Lietuvos moterį palaikyti ne tik moteris su negalia, bet ir be jos, ir visoms būti vieningoms ir galingoms“, – laidoje sakė E. Kriūnas.

Į klausimą, ar žiniasklaida bei visuomenė atkreipia pakankamai dėmesio į kurčiųjų sportininkų pergales, komiteto prezidentas atsako, kad jaučia didesnį dėmesį kurčiųjų sportui: „Tikrai jaučiame didesnį susidomėjimą, einame ne tik link žinomumo, bet siekiame, kad būtų moterų lygybė. Kiek tenka pabendrauti su kurčiosiomis sportininkėmis, tai tikrai įvairių situacijų pasitaiko sportuojant kartu su girdinčiais: ir lengvesnių, ir gerokai sunkesnių. Bet užvis labiausiai norime skleisti žinutę, kad šios moterys yra stiprios, ir kad jos gali“.

Moteriškas solidarumas itin svarbus, varžosi ir su girdinčiais

Krepšininkės Agnės Valkiūnės paklausus, kiek jai svarbus moteriškas solidarumas ir ar dažnai moterys su negalia jaučiasi prastesnės, ji atsako, kad bendrystė yra tikrai labai svarbi, nes be jos nepasiektų tiek daug.

LKSK: Galingos, nes vieningos

„Man pačiai labai svarbu bendrauti su kitomis moterimis gestų kalba dėl kalbos trūkumo. Kurtieji bendrauja gestų kalba, todėl jaučia neprieinamumą, bet per sportą atsiranda kitos patirtys. Atrodo, kad sunku komunikuoti, bet pramokus tam tikrų gestų atrandi vien pliusus, kad galima ir varžytis tarpusavyje, ir tuo pačiu labai daug pasiekti.

Sportas man buvo iš esmės kaip išsigelbėjimas, norėjosi pasiekti kuo daugiau ir mačiau, kad galiu tai padaryti, kad galiu lygiaverčiai varžytis su kitais, tai mane išgelbėjo. Nes jei nelaimėčiau, negaučiau medalių, neturėčiau tokios motyvacijos sportuoti. Bet iš esmės, sportas kaip toks, jau seniai yra mano gyvenimo būdas, be jo neįsivaizduoju kasdienybės, sportas man suteikia ne tik sveikatą, bet ir naują požiūrį, naujų įgūdžių, patirčių, pažinčių. Be jo net nežinau, ką veikčiau, tikrai būtų labai liūdna, nes sportas yra mano gyvenimas“,– atvirai kalbėjo Agnė.

Į klausimą, kuo patraukė sportas ir kokias jo rūšis išbandė, kol atrado krepšinį, moteris pasakojo, kad vaikystėje buvo labai judri, niekaip negalėdavo nusėdėti vietoje. Kai persikėlė gyventi į Kauną, nusprendė išbandyti plaukimą. Agnei tai buvo labai sudėtingas sportas, pradėjo sunkiau sektis. Tuo metu pasiūlė pabandyti pažaisti krepšinį. Su draugais pradėjus žaisti, suprato, kad jiems, ir asmeniškai jai puikiai sekasi.

„Išbandžiau daugelį sporto šakų. Pastebėjau, kad kai kur man mažiau sekasi, kitur – labiau. Pavyzdžiui, bėgime, orientacinėse varžybose esu stipri. Manau, kad esu tas pavyzdys, kuris parodo, kad tikrai galima daug pasiekti, bet reikia bandyti, nesvarbu, kad gali ir nepasisekti taip, kaip norėjosi, bet reikia nenuleisti rankų, kol atrasite savo stiprybę, savo sporto šaką. Šiandien aš drąsiai galiu ne tik su kurčiaisiais, bet ir su girdinčiais varžytis“, – džiaugiasi Agnė.

Jaučia didesnį dėmesį iš visuomenės

Paklausus, ar buvo toks laikas, kad norėjosi mesti sportą, moteris sako, kad lankant krepšinį jokių problemų nebuvo, bet kitose sporto šakose taip: „Būdavo taip, kad komandos nariai ar treneriai negali man pasakyti, ką jie tariasi, nes negali gestais to perpasakoti. Pabandydavau kažkokią naują sau sporto šaką, tarkime, laipiojimą, klausiu klausimų, o man neatsako, nes nežino kaip. Tai svarbiausia yra nepasiduoti, o pačiam domėtis, klausinėti, galvoti būdus, kaip susikalbėti ir tikrai pavyks ne tik susikalbėti, bet ir pavyks kažką pasiekti. Žmonėms būna atrodo, kad kurtiesiems lengva, bet, deja, ne. Mums reikia daug pastangų įdėti, kad turėtume, ką turime“.

Agnė sako, kad ši akcija jai yra labai svarbi ir dėl to, kad ji yra apie gestų kalbą, kuri labai daug duoda, nes gali per ją bendrauti. Taip pat jausti moterišką palaikymą, kad viena kitai gali daug duoti ir dalintis stiprybe. Ji džiaugiasi, kad pastaruoju metu jaučia didesnį dėmesį iš visuomenės, palyginus su anksčiau, kai to dėmesio nebuvo. Dabar visur yra daugiau kurčiųjų, kas rodo, kad žmonės su negalia irgi gali kažko pasiekti.

Padrąsina tėvelius, rodydami gerus pavyzdžius

„Mūsų Agnė yra vyriausia sportininkė, praėjusi ir šilto ir šalto, taip pat yra dviejų vaikų mama. Ji supranta, kas gyvenime yra sunku, kas lengva. Šią žinutę norėtume perduoti jaunoms moterims, kurios ruošiasi sportuoti, kad išdrįstų. Būna sunku tėveliams nuvesti savo vaiką į sportą, nes jis yra kurčias, nes dažnai susiduria su problemomis, viena jų, kaip, pavyzdžiui, komandą sudaro 11 girdinčių ir viena kurčioji, tai jinai neturi tokio saugumo, užtikrintumo jausmo. Jai juk norisi pabendrauti, o kai vaikas negali, jam būna skaudu. Dažniausiai tokie vaikai palūžta ir meta sportą. Agnė yra vienas iš gerųjų pavyzdžių, kaip matome negalią turinčių žmonių galias“, – gerų žodžių krepšininkei negaili E. Kriūnas.

Komiteto prezidentas laidoje taip pat padėkojo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, Nacionalinei sporto agentūrai dėl to, kad žmonių su negalia finansavimas didėja ir todėl, jie gali daugiau investuoti į moterų, iš esmės į visą kurčiųjų sportą.

E. Kriūnas pabrėžė, kad mūsų valstybėje suvienodintos premijos su girdinčiais sportininkais: „Europoje esame pirmoji valstybė, kuri eina link to, kad nebūtų jokios diskriminacijos, kad būtų lygybė ir teisybė“.