Pirmąją dieną – įtraukusis ugdymas ir bioninė moteris

Portalo „Delfi“ iniciatyva „(Ne)matomi“ startavo dar 2023-ųjų pabaigoje. Tai – informacinis tiltas tarp žmonių su negalia, jų organizacijų bei visuomenės. „Delfi“ portale publikuojami straipsniai, laidos apie žmones su negalia, aktualizuojamos svarbios temos, ieškoma sprendimų, skatinami įtraukties procesai. Šiemet „(Ne)matomi“ tampa ir itin svarbia konferencijos LOGIN dalimi.

Gegužės 30 d. 10:20 – 11:00 val. LOGIN įvyks diskusija „(Ne)matomi vaikai: ar įtraukusis ugdymas išugdys ateities lyderius?“ Apie tai kalbės vaikus su negalia per 20 metų mokanti specialioji pedagogė Svaja Simenauskė, „Delfi“ generalinis direktorius Vytautas Benokraitis, autistišką sūnų auginanti aktorė Toma Razmislavičiūtė ir žurnalisė, laidų vedėja Daiva Žeimytė-Bilienė Salė. Diskusiją galėsite stebėti LT ID turinio salėje.

Pirmąją LOGIN konferencijos dieną sulauksime ir ypatingos, pasaulyje žinomos viešnios, portaluose dažnai pavadinamos bionine moterimi. „Pamirškite, ką žinojote apie negalią“, – tokia fraze ekrane pasitinka įspūdingas vaizdo klipas, prieš dešimtmetį išgarsinęs Viktorią Modestą visame pasaulyje. „Bioninė moteris“, „bioninė artistė“, „pirma amputuota atlikėja“ – taip užsienio portaluose galima pamatyti vadinant V. Modestą, o pati moteris sako, kad apart to turi daug ką pasakyti. V. Modesta yra Latvijoje gimusi britų dainininkė, dainų autorė, performansų menininkė, kūrybos vadovė ir modelis. Modelis su bionine koja. Moters gyvenimas išties vertas knygos, atlikėja sutiko specialiai dėl LOGIN atskristi į Lietuvą, kad apie savo istoriją gyvai papasakotų pati. Su Viktorija scenoje bendraus žurnalistas Andrius Užkalnis.

Victoria Modesta

Antra konferencijos diena: nenupudruota darbo rinkos realybė ir viską keičiančios technologijos

Tuo tarpu antrąją LOGIN dieną turėsime progą išgirsti apie tai, kaip iš tikrųjų atrodo žmonių su negalia padėtis darbo rinkoje. „(Ne)matomų (ne)įtrauktis į darbo rinką – kas iš tikrųjų vyksta praktikoje?“ – tokią diskusiją į didžiausios Baltijos šalyse inovacijų ir ateities tendencijų konferenciją šiemet atneša Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentė Vaida Lukošiūtė, socialinės įdarbinimo agentūros SOPA vadovė Jurgita Kuprytė, judėjimo ir regos negalią turintis ir banke besidarbuojantis Martynas Vitkus, išsėtinės sklerozės diagnozę turinti Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės gerovės skyriaus patarėja Ana Stasevičienė ir „(Ne)matomi“ iniciatyvos partnerio „Yara International“ Europos verslo paslaugų centro padalinio Lietuvoje vadovė Zuzana Matonienė. Diskusiją moderuos žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė ACC Distribution turinio salėje antrąją LOGIN dieną, gegužės 31-ąją 11:20 val.

Jurgita Kuprytė (Šarūnės Katinaitės nuotr.)

Kitas LOGIN antrosios dienos pranešimas – apie technologijas, itin svarbias žmonėms su negalia. „(Ne)matomi ir technologijos, kurios leidžia pamatyti juos“, – tokį pranešimą konferencijos stebėtojams šiemet atneša „Delfi“ iniciatyvos „(Ne)matomi“ ambasadorius, ergoterapeutas Lukas Kamarauskas ELTA turinio salėje gegužės 31 d. 12:20 val.

LOGIN – didžiausias, turtingiausias turiniu ir, ko gero, drąsiausias inovacijų festivalis Baltijos šalyse. Jau 18-ąjį kartą bus plačiomis akimis pažvelgta į šiuolaikinį pasaulį, technologijų pažangos sukeliamus pokyčius ir kliūtis. Įkvėpimu dalinsis tikri inovacijų pionieriai. Konferencijoje skleisis idėjos, galinčios nuvesti prie pirmojo vienaragio, o kartu žvelgsime į tai, kas laukia ateityje. Didieji šių metų LOGIN partneriai – medicinos centrai Northway, technologijų platintojas Baltijos šalyse ACC Distribution, VĮ Registrų centras, VšĮ Inovacijų agentūra, draudimo bendrovė Balcia, nekilnojamojo turto projektų vystymo bendrovė Realco, Šveicarijos finansinių technologijų įmonių grupė „iSun“, naujienų agentūra ELTA. LOGIN vyks gegužės 30–31 dienomis Litexpo, Vilniuje.