Karantino metu gimė unikali idėja: tokios modelių agentūros yra tikra retenybė

„Hero Talents“ – pirmoji negalią turinčių modelių agentūra ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Agentūrą įkūrė steigėja Ema Navickienė karantino metu, kuomet pagrindiniai jos darbai sustojo ir atsirado daugiau laiko naujoms idėjoms realizuoti. Idėja kilo iš asmeninės patirties, mat kūrėjos vyras, patyręs traumą, taip pat turi negalią.

Projektą lipdyti E. Navickienė pradėjo kartu su Aiste Krušinskaite, judančia neįgaliojo vežimėlyje. Tiesa, agentūros veikla karantino metu vyko lėtai ir iš pradžių veikė su 11 modelių, tačiau pasibaigus apribojimams viskas įsibėgėjo.

Vėliau ilgą laiką E. Navickienė projektą augino viena, tačiau prieš 3 mėnesius sulaukė pastiprinimo.

Atsiradus negalią turinčių modelių agentūrai „Hero Talents“, I. Kručaitė iš pradžių prie jos prisijungė kaip kojos protezą turintis modelis. Tačiau aktyvi mergina netrukus pakilo karjeros laiptais ir šiandien yra ne tik modelis, bet ir agentūros projektų koordinatorė.
Indrė Kručaitė

„Šiandien reklamose matome tik apie vieną procentą žmonių, turinčių negalią, o pasaulyje jų yra tikrai labai daug. Žmonės pripratę matyti standartinį grožį, o tiesa juk visai kitokia – pasaulis yra labai įvairus“, – pastebi I. Kručaitė.

Po karantino modelių agentūra pradėjo sparčiai plėstis

Šiuo metu agentūra užaugusi iki daugiau nei 150 modelių su įvairiomis negaliomis ir kūno ypatumais, taip pat turi 15 įkvepiančių pranešėjų.

Čia dirba modeliai su neišsivysčiusiomis galūnėmis, nešiojantys kojų protezus, judantys vežimėlyje, taip pat turintys įvairių kūno ypatumų – baltmę, aknę, randų. Modeliais dirba ir Dauno sindromą turintys žmonės, o neseniai agentūra ieškojo turinčio autizmo spektro sutrikimų ir netrukus sulaukė merginos, norinčios prisijungti prie agentūros. Be to, čia yra ir neregių modelių.

Negalią turinčių modelių agentūroje darbuojasi ne tik suaugę vyrai ir moterys, bet ir vaikai. Po vieno iš agentūros projektų prie jos veiklos prisijungė 20 negalią turinčių vaikų. Kaip sako I. Kručaitė, agentūros modelių skaičius nuolat auga priklausomai nuo vykdomų projektų.

Negalią turinčių modelių agentūra „Hero Talents“
„Pavyzdžiui, neseniai turėjome projektą su „Telia“ – jie kreipėsi į reklamos agentūrą, kad sukurtų reklamą, o reklamos agentūra kreipėsi į mus, kad padėtume jiems rasti modelių, turinčių regos negalią. Darbas buvo nelengvas, mat jiems reikėjo didelio skaičiaus žmonių su regėjimo negalia. Paiešką vykdėme apie mėnesį ir radome išties daug neregių. Dalis jų sutiko prisijungti prie mūsų agentūros“, – apie tai, kaip vyksta modelių komandos augimas, kalba I. Kručaitė.

Norint tapti modeliais, pirmiausia svarbu būti aktyviems ir imliems

Anot jos, agentūros modeliai įprastai atrandami per socialinius tinklus – su jais susisiekus, pakviečiama pokalbio ir siūloma prisijungti. Taigi, greičiausias kelias prisijungti prie negalią turinčių modelių agentūros – paties modelio aktyvumas ir noras dalyvauti.

„Esu agentūros dalis, mane taip pat susirado per socialinius tinklus, – dalinausi savo istorija. Mes kviečiame tuos žmones, kurie patys būtų labai aktyvūs, imlūs, norėtų bandyti ir nebijotų būti prieš kamerą, o jeigu matome potencialą – kartais tenka ir padrąsinti. Mums svarbu, kad žmogus būtų fotogeniškas, kad iš jo sklistų gera energija“, – sako I. Kručaitė.

Dažniausiai negalią turintys modeliai ieškomi per įvairius socialinius projektus. I. Kručaitė vardija, kad didžiausi vardai, su kuriais teko dirbti – „Telia“, „Camelia“, „Cirkle K“, Neįgaliųjų reikalų departamentas. Agentūra sulaukia užsakymų ir mados projektams įgyvendinti, tačiau dažniau jų būna iš užsienio rinkos.
Indrė Kručaitė

I. Kručaitė įsitikinusi: tam, kad agentūroje visuomet būtų pilna veiksmo, projektų ir užsakymų, svarbu būti kuo labiau matomiems. Taigi neseniai buvo sugalvota nauja pranešėjų paslauga. Pranešėjai – tai žmonės, turintys ką papasakoti projekto temomis, o jų rengiami pranešimai yra gera galimybė edukuoti ir motyvuoti žmones per įvairias konferencijas, renginius, įmonių susitikimus ar net vakarėlius.

Nušlifuotas vaizdas pradeda varginti: visuomenė pasiilgsta realybės

Nors ilgą laiką mums įprasta matyti, kad modeliams taikomi itin griežti grožio standartai, pamažu visuomenė keičiasi ir vis dažniau nori įvairovės. I. Kručaitės manymu, šis suvokimo, kas yra modelis, pokytis plinta pasaulyje ir neišvengiamai paliečia mus.

„Mes labai dažnai norime būti panašūs į pasaulį, į Europą, o kartais net nepagalvojame, kad jau esame viso to dalis. Šiandien ryškų pokytį daro didžiausių pasaulio prekių ženklų pavyzdžiai, tokie kaip „Zalando“. Šis ženklas tarp savo modelių yra įtraukęs labai daug žmonių su negalia – tai galima greitai pamatyti atsidarius jų internetinį puslapį. Be to, vis dažniau neįgalių žmonių matome serialuose. Ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis atsiveria ir išsilaisvina, nes pavargo nuo viso to nušlifuoto vaizdo“, – teigia I. Kručaitė.

Ji taip pat įsitikinusi, kad kuo atviresni visuomenei taps žmonės, turintys negalią, tuo visuomenė geriau juos pažins ir priims. Taip galima išsklaidyti ir daugybę stereotipų, kad negalią turinys žmonės daug ko negali, – juk iš tiesų jų galimybės daug platesnės, nei galime pamanyti.
Indrė Kručaitė

„Aš ir pati augdama žiūrėjau „America’s Next Top Model“, o žiūrėdama visą laiką ne tik žavėdavausi, bet kartu ir išgyvendavau, nes niekada nemačiau, tarkime, merginos, kuri turėtų protezą. Visą laiką galvodavau: kodėl taip yra? Aš niekada nebūsiu ten, nes esu kitokia nei tie modeliai. Dabar labai gera matyti, kad reklamos pradeda rodyti įvairius žmones, nes tokia realybė. Vieni tą pokytį daro tyliai, kiti – šiek tiek garsiau“, – sako I. Kručaitė.

Turime daug įkvepiančių gyvenimo su negalia pavyzdžių

I. Kručaitė pastebi, kad Lietuvoje netrūksta įkvepiančių asmenybių, kurioms negalia netrukdo džiaugtis gyvenimu ir rodyti pavyzdį kitiems. Viena jų – per motociklo avariją kojos netekusi Roberta Orlauskaitė, kuriai nelaimingas atsitikimas nesutrukdė susilaukti dukters, dalyvauti paralimpiadoje su žirgais, pasirodyti šokių projekte bei vystyti dekoravimo verslą.
„Hero Talents“ modeliai

Ne mažiau įkvepia ir genetine liga sergančio Aisčio Norkaus istorija: nuo gimimo mitochondrine miopatija sergantis vyras kiekvieną dieną gyvena su ribotu fiziniu aktyvumu dėl mažo energijos kiekio, tačiau tai jo nesustabdė tapti „Estrella Baltics“ rinkodaros vadovu Baltijos šalims ir prodiuseriu.

Kariuomenėje tarnavusiam Algimantui Valaičiui mina nuplėšė koją, tačiau šiandien jis aktyviai sportuoja ir yra motyvuojantis pranešėjas. O po meningokokinės infekcijos pirštų netekusi Aurelija Ivanauskaitė dirba projekte „Unikalus gyvenimas“ – padeda negalią turintiems žmonėms įsidarbinti.

„Turime daug įkvepiančių žmonių su negalia. Labai smagu, kad jie ir patys nori būti agentūros dalis. Džiugina, kad buvome pastebėti ir didžiausio mados žurnalo Lietuvoje „L’Officiel“ – vasario mėnesį buvau jų viršelyje, žurnale buvo rašoma ne tik apie mane, bet ir apie mano draugę Justiną, kuri serga raumenų distrofija, ir Vilmą, kuri turi baltmę. Tai didelis žingsnis, nes prieš tai, kiek man žinoma, žmogų su negalia ant viršelio yra turėję tik „Žmonės“. Nuo to žurnalo pardavimai nenukrito, skaitytojai matė kitokį žmogų, ir tai jiems sukėlė įvairių, ne tik teigiamų, minčių, tačiau tai labai svarbu“, – sako I. Kručaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją