Neseniai nuskambėjo ir atvejis, kuomet garsi nuomonės formuotoja Viktorija Siegel renginio „Aurum 1006 kilometrų lenktynės“ metu paliko savo prabangų „Bentley“ automobilį parkavimo vietoje, skirtoje žmonėms su negalia.

„Štai, kaip ponia Viktorija Siegel parkuoja savo automobilį. Įdomu, kokią negalią ji turi? Manau, taip elgtis yra negražu“, – „Delfi“ rašė susirūpinusi moteris. Nors redakcijai nuomonės formuotoja aiškino, kad šias vietas numatė patys renginio organizatoriai, o parkavimo aikštelė buvo skirta VIP svečiams, toks V. Siegel paaiškinimas neabejingų piliečių neįtikino.

Kad ir kaip ten bebūtų, tokios ir panašios situacijos šalies automobilių parkavimo vietose tikrai nėra retas reiškinys. Tad pasidomėjome, kaip vilniečiai vertina tokį kai kurių vairuotojų elgesį.

„Ar tekę kada nors, gal neprisipažinsite, bet vis dėlto, statyti automobilį į vietą, kuri skirta žmonėms su negalia?“ – pasiteiravome vairuotojų. Visi sutikti vairuotojai vieningai tikino, kad tokių pažeidimų jie nedaro. Tad paklausėme, kaip jie vertina tuos, kurie vis dėlto yra linkę nusižengti.

„Labai labai kritiškai vertinu, kadangi manau, kad mūsų visuomenėje neįgalieji apskritai yra vis dar labai marginalizuojami ir išstumti, ir jeigu mes tomis mažomis privilegijomis, kurias jie turi, naudosimės, tai parodo tiktai žemą išsilavinimo ir moralės lygį“, – svarstė sutikta vairuotoja.

Automobilis

„Šiaip stengiuosi nestatyti, nes taip negalima, nebent šį kartą nepastebėjau. – O kaip vertinate tuos žmones, kurie taip daro ir nevengia to daryti? – Tai negatyviai, žinoma. Todėl, kad žmogus su negalia… Galimybės ribotos tiesiog, jam reikėtų kažkaip tai padėti, pagelbėti“, – antrino vairuotojas.

„Ne, nestatau į tokias vietas, nes turiu pažįstamų, gerų draugių, kolegų, kurie turi negalias, tai aš labai suprantu tuos žmones, kad jiems tos vietos reikalingos. – O kaip vertinate tuos žmones, kurie nepaiso tų taisyklių, stato, pavyzdžiui, 5 minutėms? – Tai labai blogai. Ypač dažnai stato tokie, kuriems tikrai paeiti 10 žingsnių yra visai nesudėtinga. Labai blogai vertinu“, – nuomone dalijosi vilnietė.

Yra ir tokių, kurie netgi turėdami teisę statyti automobilį minėtose vietose jomis nesinaudoja.

„Čia priklauso nuo žmogaus, ką jis aplamai mąsto. Jeigu jis nieko nemąsto, tai jam, man atrodo, tas pats yra. Jeigu žmogus mąstantis yra, žino, kad kažkam sunku yra, tai… Aš turiu negalią, bet tos kortelės dar nepasiėmęs, bet ir tai nestatau, nors galėjau pasistatyti“, – sakė vilnietis.

Užsienietis, atvykęs gyventi į Lietuvą, sakė pastebėjęs šią problemą ir žmonių abejingumą.

„Lietuvoje matau keletą eismo problemų. Viena iš jų yra automobilių statymas vietose, kuriose nederėtų. Kartais tai – vietos žmonėms su negalia. Žmonių su negalia gyvenimas ir taip yra sunkus, todėl mes turime suteikti jiems vietą ir komfortą, jie turi jaustis komfortabiliai, kai keliauja apsipirkti ar į kitas vietas. Turime juos labiau gerbti“, – svarstė jis.

Automobiliai

Mato pažeidėjus, bet nereaguoja

Kalbėdamas apie tuos, kurie nevengia nusižengti, jis pastebėjo, kad tokie žmonės paprasčiausiai nesuvokia, ką daro.

„Jis važiuoja ir gali dvigubą juostą pervažiuoti, gali prieš nosį užsukti, jiems nesvarbu, jis apsisuks, kur norės. Yra tokių žmonių. Čia sunku pasakyti, kaip juos pavadinti, aš nežinau. – Be kultūros gal, turbūt? – Čia gal ne kultūra, gal bendras išprusimas, toks labai siauras mąstymas“, – sakė vilnietis, turintis negalią.

Pavyko sutikti ir tokių, kurie tikino, kad nors ir nestato automobilio į neleistiną vietą, kitų žmonių elgesys jiems taip pat nerūpi. Štai vienas motociklo vairuotojas pasakojo, kad net jei ir matytų žmones, pažeidžiančius kelių eismo taisykles, jis į tai dėmesio nekreiptų: „Man nerūpi, aš savim rūpinuosi, ne kitais.“

Pasiteiravus vilniečio, turinčio negalią, kaip jis vertina tuos, kurie linkę nekreipti dėmesio į pažeidėjus ir nesielgia pilietiškai, jis tikino: „Vis tiek reikia reaguoti į šitą, vis tiek einame kažkiek prie tvarkos, kažkada tai buvo keliuose, kad niekas nieko neįleidžia, nieko nepraleidžia, dabar gi pasikeitė viskas. Man atrodo, su laiku bus viskas tvarkoje.“

Kelių eismo taisyklės nustato, kad vietoje, pažymėtoje neįgaliojo su vežimėliu simboliu, gali stovėti tik transporto priemonės, pažymėtos skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę turinčios transporto priemonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)