Nustatyta, kad tai padaręs privataus graikų-romėnų imtynių klubo „Lokiai” fizinio rengimo specialistas Tomas Genevičius neviršijo būtinosios ginties ribų.

Šiuo kruvinu incidentu, įvykusiu pernai spalio 18-osios popietę, Kaune prasidėjo keturis mėnesius tęsęsis santykių aiškinimosi koviniais ginklais maratonas, kurio aukomis tapo 4 miesto policijai gerai žinomi asmenys.

Nutraukus bylą 36 metų T.Genevičiaus atžvilgiu, incidento aplinkybių tyrimas dar nebaigtas.

Su tuo siejamas ir jį atliekančio Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro nekalbumas. Tepavyko išpešti, kad tebeieškomas dar vienas tą popietę šioje aikštelėje šaudęs asmuo, o prokurorui talkinantiems Kauno policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) operatyvininkams pavyko rasti dar vieną incidento metu peršautą asmenį.

Sušaudyta popietė

Kaip jau rašyta, šūviai šioje aikštelėje nuaidėjo apie 15.30 val. Kulkos kliudė ir greta esančios KTU sporto salės, kurioje tuo metu vyko užsiėmimai, lango stiklą. Įvykio vietoje aptiktos mažiausiai 8 gilzės.

Šūviams nutilus, vidury aikštelės aukštielninkas liko gulėti „agurkinių” grupuotei priklausęs už vagystes teistas T.Blažys, turėjęs Zeniaus pravardę. Pirmieji į šūvius sureagavę liudytojai dar spėjo pamatyti, kaip iš aikštelės dideliu greičiu nuvažiavo du prabangūs automobiliai. Po 10 minučių Kauno vyriausiojo policijos komisaria-to budėtoją pasiekė pranešimas iš Kauno medicinos universiteto klinikų apie atvežtą sunkiai sužeistą jauną vyrą su šautine žaizda krūtinėje. Paaiškėjo, kad jis – dar vienas šio incidento dalyvis.

Gaiduką nuspaudė pirmas

Dar po 2 valandų į Kauno miesto apylinkės prokuratūrą, nešinas dviem šaunamaisiais ginklais, atėjo ir T.Genevičius. Nusiųstas į policiją jis prisipažino šaudęs aikštelėje KTU ir pateikė pareigūnams jam savigynai išduotą 9 mm kalibro pistoletą „Glock” bei pistoletą „Bereta” su nutrintais identifikacijos numeriais. Pareigūnų svečias tvirtino, kad „Bereta” priklausė jo nušautam asmeniui. Šį pistoletą jis pakėlė nuo žemės, jaunuoliui susmukus.

Tada T.Genevičius pasakojo važiavęs į aikštelę prie KTU susitikti su draugu. Šūviai pasigirdo jau lipant iš automobilio. Tokiomis aplinkybėmis jis tapo ginkluoto incidento, į kurį netrukus buvo priverstas įsikišti ir pats, liudytoju. Neva tiesiog jo akyse prie draugo pribėgo kažkoks jaunuolis. Tą pačią akimirką pasigirdo šūvis ir draugas sukniubo. Dar po akimirkos šovęs asmuo atsisuko su ginklu rankose į jį ir pradėjo taikytis. Neliko nieko kito, kaip pačiam išsitraukti savigynai išduotą ginklą.

Tada teigta, kad panašiai apie įvykį pasakoja ir T.Blažio peršautas T.Genevičiaus draugas. Ar jie nepakeitė parodymų, neatsakoma. Motyvas tas pats – nutraukus bylą T.Genevičiaus atžvilgiu, tyrimas tęsiamas toliau.

“Strielka” baigėsi konfliktu

Pats į policiją atėjęs T.Genevičius buvo suimtas 1,5 mėnesio. Vėliau T.Genevičius iš suėmimo paleistas, o nutraukus jo atžvilgiu bylą grąžintas ir savigynai išduotas ginklas. Nors prokurorai ne kartą prašė atsiliepti šio incidento liudytojus, teigiama, kad visuomenė nepadėjo. Informacija rinkta operatyvinėmis priemonėmis. ONTT duomenimis, tą spalio popietę aikštelėje prie KTU vyko eilinė „agurkinių” „strielka”, tačiau buvo joje ir pašalinių su šia grupuote nesusijusių asmenų.

“Šūviais pasibaigęs konfliktas įvyko grupuotės viduje”, - įsitikinę operatyvininkai. Dar neįrodyta, dėl ko, todėl nenorima komentuoti. “Tarp to pasaulio atstovų visi konfliktai vyksta dėl pinigų”, - kartą šio įvykio kontekste yra sakęs vienas patyręs operatyvininkas.

Ir tebeieškomas dar vienas šio incidento metu šaudęs asmuo, ir antrasis sužeistasis, kurį pavyko nustatyti ONTT operatyvininkams, siejami su Kauno nusikalstamomis struktūromis. Pastarajam koją taip pat peršovė T.Blažys. Ieškomas dar vienas šaudęs asmuo, pareigūnų turimais duomenimis, nesužeidė nieko.