Vilniaus apygardos teismo teisėjas Gintaras Dzedulionis trečiadienį paskelbė, kad visisškai aklas R. Dumbliauskas už grotų praleis 4 metus 6 mėnesius. Pirmuosius vienerius metus jis kalės kalėjime, o po to – pataisos namuose.

R. Dumbliauskas buvo nuteistas dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje ir ginklų bei šaudmenų kontrabandos į Didžiąją Britaniją.

Dėl tų pačių nusikaltimų nuteistas ir R. Dumbliausko bendras Mindaugas Baležentis – jam skirta metais griežtesnė bausmė. M. Baležentis taip pat vienerius metus kalės Lukiškėse.

Tuo metu kartu teisiamas Raimundas Rinkevičius buvo išteisintas dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje, bet nuteistas dėl ginklų kontrabandos. Tiesa, jo į Angliją vežti ginklai ir šaudmenys užsakovų nepasiekė – juos sulaikė pareigūnai.

Nuosprendį paskelbęs teisėjas G. Dzedulionis pažymėjo, kad kaltinamųjų kaltę patvirtino ne tik byloje pareigūnų kruopščiai surinkti įrodymai, bet ir R. Dumbliausko ir M. Baleženčio pokalbiai telefonu – jie kalbėjo apie nusikalstamą susivienijimą, taip pat aptarinėjo, kiek bus mokama už ginklus, kiek galės sau pasilikti.

„Jie žinojo, kad yra žmonės, kurie nustato kainą, žinojo susivienijimo struktūrą“, - pabrėžė teisėjas.

Nuteistiesiems grėsė griežtesnės bausmės, tačiau teismas jas sumažino, nes nusikaltimai, dėl kurių jie buvo nuteisti, padaryti dar 2007 m. – byla teismą pasiekė tik 2013 m. vasarą, tačiau dėl įvairių priežasčių net tris kartus keitėsi ją nagrinėję teisėjai.

Nuosprendį nuteistieji dar galės skųsti apeliacine tvarka, kol teismo verdiktas neįsiteisėjo, jie palikti laisvėje.

Pagrindiniai nusikalstamo susivienijimo dalyviai jau yra nuteisti – ginklų gabenimui į D. Britaniją vadovavo alytiškis Remigijus Laniauskas, pravarde Remyga, anksčiau priklausęs Baublių-Tamošių grupuotei.

Tyrėjai išsiaiškino, kad grupuotė į Angliją dideliais kiekiais gabeno ne tik ginklus bei šaudmenis, bet ir disponavo labai dideliais kiekiais narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

Nusikalstamą susivienijimą Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai išardė kartu su savo kolegomis iš D. Britanijos – ilgą laiką slapta stebėję ir jų pokalbius pasiklausę tyrėjai gaujos narius sulaikė į pagalbą pasitelkdami „Aro“ pareigūnus.

Operacijos metu paimti dideli kiekiai šaunamųjų ginklų – pistoletų kulkosvaidžių, perdirbtų dujinių pistoletų IŽ, šaudmenys. Taip pat per sulaikymo operaciją rasti ir paimti, labai dideli kiekiai, kaip įtariama, narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

Tyrėjų teigimu, organizuota nusikalstama grupė ilgą laiką organizavo ir vykdė pistoletų-kulkosvaidžių, perdirbtų dujinių pistoletų IŽ su duslintuvais, kontrabandą dideliais kiekiais į Jungtinę Karalystę.

Dar 2007-aisiais buvo išardytas ginklų ir šaudmenų prekeivių tinklas – operacijoje dalyvavo Jungtinės Karalystės Sunkaus organizuoto nusikalstamumo tyrimo įstaigos pareigūnai. Pas lietuvius buvo rasti dujiniai pistoletai IZN 79-8 „Baikal“, pritaikyti šaudyti 9 mm kalibro šoviniais.

Nustatyta, kad ginklai buvo vežami vilkikuose sumaniai įrengtose slėptuvėse.

Nepraėjus nė matams po sulaikymo trys lietuviai D. Britanijos Snaresbrooko Karūnos teismo nuosprendžiu buvo nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis. Tačiau, kaip paaiškėjo, net pakliuvę už grotų tuo metu dar įtariamojo statusą turėję lietuviai laisvai bendravo su laisvėje likusiais bendrais – pareigūnai užfiksavo ne vieną R. Dumbliausko telefoninį pokalbį su R. Laniausku.

Tiesa, šiandien akluoju gangsteriu pramintas R. Dumbliauskas neigė, kad kalbėjo su „Remyga“ apie ginklus ir šaudmenis, jų pardavimą. „Kalbėdavau, bet tik taip – kaip sekasi, kaip sveikatos“,– teisme yra sakęs jis.

Apie lietuvių gaują, pavojingiems nusikaltėliams tiekusią ginklus, daug rašė Anglijos spauda. Pasak jos, kai buvo teisiamas Didžiojoje Britanijoje, R. Dumbliauskas teigė, jog regėjimo neteko per automobilio avariją, vienas liudytojas esą užsiminė, jog jo akys buvo sužalotos per gaujų susišaudymą Amsterdame.

Manoma, kad gaujos nariai už vieną parduotą ginklą gaudavo po kelis tūkstančius svarų. Jų parduodami ginklai buvo perdaryti ir pritaikyti šaudyti koviniais šoviniais, jiems taip pat buvo pritaisyti duslintuvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)