„Daugiau nei pusė prekiaujančiųjų Vilniaus mieste gyvena tarsi uždarame rate – jie paėmę greitųjų kreditų, prasiskolinę ne tik artimiausiems bičiuliams, bet ir antstoliams. Dėl to jie prekiauja, gyvena šia diena ir nesibaimina rizikos – ilgiems metams patekti už grotų. Bet tarp prekiaujančių yra net turtingų asmenų vaikų, kurie taip elgdamiesi tarsi maištauja prieš savo tėvus ir aplinkinius“, – taip kalba atvirai sutikęs prabilti, net 15 metų tarp narkoprekeivių ir jų klientų aktyviai besisukinėjęs vyras. Jis dalyvavo vienoje iš šiandien klestinčių „Telegram“ socialinio tinklo grupių, tad suteikė nemažai reikšmingos informacijos apie dabartinius prekeivius internete.

Klestinti prekyba – „Telegram“ grupėse

Šiuolaikiniai narkoprekeviai sako, kad dabar jau niekas nenori rizikuoti ir pardavinėti kvaišalų tiesiog važinėdami miesto gatvėmis arba medžiodami patiklius klientus naktinių pasilinksminimų vietose. Dabartiniais laikais pakankamai išmaniais tapo ne vien narkotikų prekeiviai, bet ir pirkėjai, mat viskas persikėlė į internetinę erdvę ir socialinius tinklus.

Naršant net keliose „Telegram“ tinklo grupėse nesunkiai galima užsisakyti pageidaujamą narkotikų rūšį, kiekį, kuriuos bet kuriam to užsimaniusiam asmeniui į bet kurią Lietuvos vietą pristatys narkotikų prekeivis. Taigi, dažnu atveju, klientai neturi fizinio kontakto su pardavėju ir atvirkščiai. Jie tarpusavyje bendrauja tiktai žinutėmis. Atsiskaitymas už norimą prekę taip pat vyksta šiuolaikinėmis priemonėmis – kriptovaliuta.

Apie dabartinį ir gerokai pakitusį Lietuvos kvaišalų prekybos pasaulį, kuris stebina ir šokiruoja, pirmąsyk atvirai ir savo noru pasakoja beveik 40 metų amžiaus vilnietis vyras. Tiesa, viešai prabilti jis pasiryžo slėpdamas savo veidą ir vardą. Mano pašnekovas prisipažino, kad narkotikais prekiavo pusę savo gyvenimo – net 15 metų. Jo žodžiais, būtent per „Telegram“ grupes dabartiniu metu kvaišalais prekiauja daugelis šių dienų narkoprekeivių ne tik Vilniuje ar Kaune, bet ir kituose šalies miestuose.

Pirmąsyk atvirai prašneko internete veikęs narkoprekeivis

Dar prieš nutaręs viešai prabilti vyras galutinai pasitraukė iš kvaišalų platintojų verslo. Savo pasitraukimą jis aiškino tuo, kad pastaraisiais metais pernelyg daug Lietuvos didmiesčių jaunimo apsinuodija, o kai kurie net miršta perdozavę nuo itin pavojingos gyvybei cheminės atmainos narkotikų. Taip nutinka dėl to, kad į Lietuvą vis dažniau iš kitų šalių plūsta itin nekokybiški, stipriomis cheminėmis priemaišomis sumaišyti kvaišalai. Nusprendęs išpažinti savo senas nuodėmes buvęs narkotikų verslo žaidėjas iš Vilniaus atvirai pasakoja, kas ir kaip dalyvauja kvaišalų prekybos rinkoje. Jis teigia, kad tai daro ne vien kriminalinės praeities asmenys, bet ir smarkiai prasiskolinę, turtingų tėvų atžalos ir net jaunos moterys. Be to, pašnekovas įvardijo priežastis, kodėl policijai sunkiai sekasi įveikti kone atvirai internete prekybą vystančius žemesnės grandies narkoverslo pasaulio veikėjus.

Apsukruolis su 200 tūkst. eurų

Papasakokite, kaip atrodo šių laikų narkoprekeivių veikla, nes visuomenė pripratus, kad jie veikia kaip anksčiau – skambini, atvažiuoja ir pristato prekę sutartoje vietoje. Nejaugi viskas šiais laikais taip kardinaliai pasikeitė?, - paklausiau buvusio narkotikų platintojo „Telegram’e“ Andriaus (vardas pakeistas, - aut.past.).

– Viskas dabar persikėlė į internetą, „Telegram’e“ geriausiai visi jaučiasi. Tenai jau ne vienerius metus veikia daug grupių, parduotuvės, platintojai drąsiai ir nuolat kelia savo prekes. Visa tai jau egzistuoja maždaug nuo trejų iki penkerių metų. Žmogui patogu, nes nematai prekeivio. Gauni pinigus iš kriptovaliutų. Nematai, nežinai, nes gal ir nepilnamečiai pirks. Ir daugeliui net širdies neskauda, kas ir kodėl perka tuos kvaišalus.

Susidaro įspūdis, kad internete labai nesudėtinga susiveikti narkotikų.

– Egzistuoja nemažai grupių, kurioms parašai ir jos netrukus atsako. Dažniausiai tos grupės veikia „Telegram’e“ – viena tokių itin aktyvi „420 Lietuva“ grupė. Netrukus tau papildomai parodo kitas grupes. Tarkime, parašai – ieškau „žolės“. Atsiskaitymas vyksta tiesiog į rankas, o kai kas – perka ir kriptovaliuta. Netrukus gauni tikslią lokaciją.

Dažniausiai prekę randi sutartoje vietoje – pavyzdžiui, tam tikrame parke ar prie upės. Bet yra daugybė atvejų, kai tiesiog prekeiviai apgauna. „Malaletkos“ (jaunieji narkoprekeiviai) taip daro, susikuria panašų slapyvardį ir parašo potencialiems pirkėjams.

Metų pradžioje Vilniuje buvo sulaikyti keli narkoprekeiviai iš interneto

O kuriose vietose dažniausiai perduodami narkotikai?

– Tai gali būti visur. Kartais paketas paliekamas ir, pavyzdžiui, greta prekybos centro „Akropolio“ šiukšlinės. Jis ten būna priklijuotas.

Ar didelė tikimybė, kad Vilniaus senamiestyje ir centre bet kokiame namų plyšyje gali surasti narkotikų?

– Gali būti bet kur. Po plyta. Arba įkišta į durų plyšį. Aišku, pasitaiko tokių pirkėjų, kurie vaikšto ir specialiai ieško kvaišalų. Bet reikia žinot kur ieškoti – gali netyčia užkliūti. Yra savotiška rizika. Būna, kad net miškeliuose su šunimis ieško. Žino, kad yra paslėpta. Vadinamasis „dropas“ tuščias arba šuns šūdų jame pridėta. Žvengėm. Kai panašus radinys buvo surastas. Tada gal hašišo kažkas pirko. O kažkas atsitiktinai surado ir paliko šuns išmatų, kad nepalikti tuščią.

Vis dažniau pasitaiko ir piktybiškai meluojančių asmenų. Jie nori nemokamai gauti „kaifo“. Sakyčiau, anksčiau buvo kur kas lengviau ir paprasčiau. Ankstesniais laikais paduodavai į rankas, dabar – masiškai apgaudinėja. Tenka girdėti atvejų, kai patys prekeiviai susirenka „babkes“, ir netrukus dingsta su pinigais. Nepristato prekės. Pasakojama, kad vienas apsukruolis taip sukosi Vilniuje ir Kaune, susirinko bemaž 200 „gabalų“ (tūkstančių eurų) ir galiausiai kažkur pradingo.

Kaip manai kur jis pradingo su tokiais dideliais pinigais?

– Greičiausiai persikėlė gyventi į Ispaniją. Tokiems žmonėms tenai rojus...

Duodamas interviu buvęs prekeivis slėpė savo tapatybę

Prekeiviai baiminasi išalkusių klientų

Kokie šiandien dažniausiai „Telegram“ grupėse užsakomi kvaišalai ir jų kainos?

– „Žolė“, kokainas. Dabar „žolė“ kainuoja nuo 15 iki 25 eurų už gramą, kokaino gramas – 90–120 eurų. Amfetaminas irgi apie 15 eurų. Infliacija, visi brangina savo prekes, kelia kainas.

Bet jokia paslaptis, kad dažnu atveju patys prekeiviai kvaišalus skiedžia su kitomis medžiagomis. Ką jie deda į Lietuvą pasiekusius narkotikus?

– Kai kada – kalį, paracetamolį. Gali surasti sodos, tos pačios gliukozės. Pavyzdžiui, gali būti vyšninis amfetaminas. Tokį kur kas lengviau yra pravežti. Kokainas irgi dažnai būna skiedžiamas.

Ar tiesa, kad tu nusprendei išeiti iš šitos tamsaus prekeivių žaidimo, nes tau pasidarė baisu, kad vis dažniau miršta jauni žmonės nuo karfentanilio?

– Tai buvo viena iš priežasčių. Su vadinamais „Smailais“ prasidėjo tikras bumas. Liūdniausia, kad vaikai vienas po kito vežami į ligonines. Žmonės užstatinėja daiktus, kad gautų šito šūdo „kristalino“ (karfentanilio su priemaišomis). Tas kvaišalas yra blogiau už bet kurį.

Olandijoje buvo uždarę vieną „skylę“, bet lietuviai jį pradėjo vežti iš kitur. Tai vienas pigiausių narkotikų. Jo gatvės kaina 30–40 eurų, o prekeivis sumoka 5 arba 7 eurus už gramą. Klubai perpildyti. Jaunimas ant šito reikalo labai sėda. Koksas, „žolė“ ne taip sodina. Patys prekeiviai sako, kad jiems baisu į klientą žiūrėti. Šie norėdami svaigintis vagia, jei neturi pinigų dozei.

Prieš kiek laiko galutinai nutraukei šitą veiklą?

– Gal daugiau nei prieš metus. Tuo metu prasidėjo gyvenimas su šeima. Be to, didžiulė rizika niekada neatsipirks. Atsiperka tiktai didiesiems, kurie visa tai įveža...

Nevaržomai keliauja siuntomis, tarpmiestiniais autobusais

Minėjai, kad šiandien bet kas gali prekiauti narkotikais. Esi sakęs, kad dieną toks asmuo leidžia dirbdamas ofise, o kai kada prie savo atlyginimo prisiduria prekiaudamas skirtingais kvaišalais. Ar tikrai taip būna?

– Tikra tiesa, kad šiais laikais vartojančius lengviau atskirti nei prekiaujančius, nes „kaifą“ stumdo kas tik panorėjęs. Juk žmonės bet kur „Telegram’ą“ gali turėti. Užsakymus gauna per darknetą (tamsųjį internetą). Paštomatais kiaurai viskas eina. Juk nieks nešviečia kiekvienos prekės. Dažnu atveju, nėra labai sudėtinga pervežti per sieną, nes didžiosios siuntų pergabenimo įmonės tai daro visiškai laisvai.

Galų gale, tam puikiai pasitarnauja tarpmiestiniai autobusai, važiuojantys maršrutu – Vilnius-Klaipėda. Per juos galima siųsti laisvai. Niekas tenai nieko nežiūri. Tarkime, iš Vilniaus laisvai gali įmesti krovinį į Klaipėdą arba Palangą. Nėra sudėtinga išsiųsti net ir pusę kilo „kokso“. Jeigu prekę maskuojant panaudosi medų, net geriausiai dresuotas muitininkų šuo nesuos. Pats taip esu siuntęs iš Olandijos. Šuo nesuuodžia tai, kas yra medaus viduje. Be to, kad atrodytų patikimiau, dar papildomai kvepalus, batus nusiųsiu. Popieriaus pridėsiu. Ir išsiųsiu autobusu. Svoris atitinka, kvapo nėra. Viskas sėkmingai važiuoja ir pravažiuoja.

„Telegram“ tinkle veikia daugybė grupių

Ar tiesa, kad kartais kvaišalais prekiauja ne tik probleminiai, bet ir turtingų tėvų vaikai. Sakei, kad toks vienas „bičas“ gyvena Kaune. Kodėl jis neina dirbti tėvų versle ir užsiiminėja tokiais reikalais?

– O kodėl gi jis negali tuo užsiimti, kai neturi ką veikti? Kvailiai, ir tiek.

inau, kad šiuolaikinis jaunimas taip maištauja prieš savo tėvus ir bando jiems kažką pasakyti. Mano laikais taip elgtis nebuvo populiaru. Tada jei norėjai maištauti – tėvai parodydavo duris ir geriausiu atveju, siūlydavo pamėginti studentišką gyvenimą sovietiniuose „barakuose“ (bendrabučiuose).

Tūkstančiai narkoprekeivių

Kodėl nenorėjai narkotikų prekybos veikla užsiimti kitose užsienio šalyse?

– Geriau į Lietuvą atsivežti. Procesus gali valdyti iš bet kur. Iš Meksikos gali gauti „kokso“. Visa tai atkeliauja iki Ispanijos per laivus, krovinius. Sienos atviros. Gali mažesniais kiekiais atsivežti. Bet aišku, gali ir 100 kilogramų atvežti. Važiuoja „fūros“, krovinių gabenimo įmonės. Supakuoji. Verslas tiesiog klesti Ispanijoje, su prekėmis. Bananai ant viršaus, apačioje „koksas“. Realiai Lietuvoje reikėtų tik savo žmonių pasienyje.

Žinau, kad daug kas iš mažesnių žaidėjų siunčiasi nedideliais kiekiais. Daugelis iš „darkneto“ siunčiasi. Susisieki per „Telegram’ą“, netrukus kaip meniu numeta visą prekių sąrašą. Ką sunku suvaldyti, tai „darknetą“. Faktiškai jo neįmanoma susekti. Atsidaro naujos versijos. Žmonės tarpusavyje dalinasi, ten ir ginklai, viskas ką tik nori užsakoma ir perkama.

Kokių Lietuvos miestų gyventojai labiausiai užsakinėja kvaišalus?

– Gal kokioje Marijampolėje, Druskininkuose sunkiau, ten rimtai visus gaudo. Būna žmonės važiuoja į Vilnių, Panevėžį pasiimti, nes pas juos dar nėra internetinio „dylerio“. Būna patys aktyviai ieško, sako, važiuok į didmiestį. Labiausiai juda Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys ir Šiauliai.

Tai kiek šiandien yra realiausiai mūsų šalyje veikiančių narkopardavėjų?

– Tūkstančiai. Nesuskaičiuosi. Vieni atsiranda, kiti dingsta. Aš pats, pavyzdžiui, turėjau net 5 paskyras, niekas nežinojo manęs. Konspiravausi taip, kad niekas nesusektų. Čia toks pasaulis, kad vieną išmes, kiti – liks. Aš net ir šiandien kai kurias paskyras esu pasilikęs. Stebiu ir matau, kiek tenai toliau bebaimiais bando būti kai kurie prekiaujantys asmenys. Jie nesuvokia, kad anksčiau ar vėliau sės. Kiek jie uždirba? Tūkstantį arba 2 tūkst. eurų. Aš savo laiku buvau didelis, turėjau savo žmones, po to savo tinklą, bet po kurio laiko vis tiek ateina galas visiems.

Stambiausi žaidėjai veikia iš užsienio

Ar tarp šiuolaikinių narkoprekeivių yra aktyviai veikiančių moterų?

– Yra. Nors moterys šiame pasaulyje yra mažuma, bet jų visąlaik yra. Buvo kelios lietuvės, bet jos atrodė, kaip tokie vaikščiojantys „rėmai“...

Šiaip su prekyba narkotikais dažniausiai užsiiminėja 19–20 metų jaunimėlis. Išlepę turtingų tėvelių vaikeliai, jiems kažko trūksta. Jiems nuobodu gyventi. Dėl skolų daug kas taip daro. Kažkas kreditų savo laiku prisiėmė. Yra kas juos finansuoja. Tarkime, žinau, kad Vilniuje sukinėjasi žmogus, apsimetantis advokatu, pinigus duoda su procentais. Jis realiai žino, kad jie yra „barygos“ (prekeiviai), bet jiems skolina milžiniškomis palūkanomis. Tarkime, velniškai reikia 2 tūkst. eurų, bet galiausiai privalėsi grąžinti 3 tūkst.

Rimta narkoprekyba yra nemažas pajamas generuojantis šešėlinis verslas. Kaip žinia, iš to organizuotas nusikalstamumas visame pasaulyje susikrauna didžiausias pajamas. Kokie Lietuvos veikėjų uždarbiai ir kaip jie gyvena? Turi dvarus? Ar tiesiog važinėja skolintais „Poršais“?

– Smulkesni prekeiviai – patys dažnai vartoja. Jei išeina ant „nulio“, tai gerai. Pradeda skiesti kvaišalus. Didieji dalyvauja kriptovaliutose. Užsakinėja rimtesnius kiekius per „kriptą“. Teko girdėti, kai buvo sugauti graikai, lietuviai siuntėsi 10 kg ir ant sienos juos paėmė. Prieš kiek laiko Anglijoje 5 tonas „kokso“ pagavo. Tarp pagautųjų buvo ir keli lietuviai. Kai kurie jų elgiasi kaip tikri kvailiai. Tarkime, valgo restoranuose, fotografuojasi ir deda į visiems matomas grupes „Telegrame“. Svarbiausia, atvirai ir neslėpdami savo veidų. Metų pradžioje Vilniuje buvo sulaikytas asmuo, per policijos sulaikymą naudojosi skolintu pilkos spalvos „Porsche“. Kitas buvo nusipirkęs BMW.

Platintojai internete veikia netramdomai

Ar narkoprekeiviai greitai palūžta ir pradeda bendradarbiauti su teisėsauga?

– Yra tokių, kurie išėjo nors buvo sulaikyti. Kiti žino, kas kalba. Didesni. Mažesni sako reikia protingai elgtis, gailėtis. Tie, kurie rimtai valdo šią rinką, faktiškai Lietuvoje jų nėra. Jie yra labai dideli. Vienas toks, žinau gyvena už Atlanto, kitas – Ispanijoje. Jie milžiniškus srautus valdo – kas pas juos atvažiuoja, didmenas daro.

Jų konkrečių vardų aš nežinau. Žinau, tik kaip jie yra pasivadinę „Telegrame“. Tarkime, toks didelis žmogus gal kažkur sėdi Ispanijoje, jis turi savo žmonių, kuriems moka, pavyzdžiui Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, Panevėžyje. Jis šiems parašo, jie jau tada prideda ko reikia, kiek reikia, nuveža reikiamu adresu.

Policija smulkių veikėjų negaudo

Kokios pinigų sumos, tavo žiniomis, cirkuliuoja pas tuos, kurie urmu parduoda kvaišalus?

– Gali būti šimtai tūkstančių per mėnesį. Bet jie to nerodo Lietuvoje. Jiems nieko nereikia pirkti savo vardu. Atsiskaito bitkoinais. Yra, kurie rodė ir kvailai elgėsi. Berods buvo „lemas“ (milijonas) su viršum per mėnesį. Jeigu tu tenai esi – tai jau yra pasaulinis tinklas. Pavyzdžiui, toje pačioje Anglijoje taip nėra. Tenai vis dar sėkmingai ir atvirai prekiauja „koksu“, „žole“. Tiesiog iš rankų.

Bet informacinių technologijų žinovai tvirtina, kad „Telegramas“ vienas nepatikimiausių ryšių. Kalbama, kad čia galima greitai susekti nelegalia veikla užsiimančius žmones. Ar tiesa?

– Pareigūnai to nenulauš. Gali susekti, surinkti informaciją. Taip, nulauši, bet reikia informacijos pateikimo. Ką jie pagauna, tėra vienetai. Faktiškai užtenka turėti informacijos apie grupę, tada gali juos sekti. Dabar negali jau taip laisvai pirkti dokumentų. Kriptovaliutos pirkimas kartais irgi stringa. Žinau, kad bitkoino negali nusipirkti be asmens paso. Be to, bitkoinas – neapsimoka, nes jis ilgai eina.

Policijai sunkiai sekasi suvaldyti prekybą „Telegrame“

Šiemet vasario – kovo mėnesiais pasirodė nemažai informacijos apie masinius narkoprekeivių sulaikymus Vilniuje. Ar vis dar veikia minėtas „Telegram“ kanalas?

– Veikia toliau. Kaip ir bet kuris kitas kanalas. Visko jie tenai turi. Gal buvo išsigandę trumpam, bet šiaip nebijo, kad vieną dieną juos sugaus, nes yra pernelyg smulkūs. „Mentai“ tokių negaudo. Smulkių neima. Taigi, viskas važiuoja pilnu tempu, galima „Telegrame“ juos rasti. Kas prekiauja – savo grupes pasidaro. Kai surenki 100 žmonių, įkeli lokaciją, kur bus padėta „žolė“, amfetaminas ar dar kažkas.

Ar tiesa, kad pogrindinėje kvaišalų rinkoje per tas pačias „Telegram“ grupes sėkmingai prekiaujama netgi receptiniais vaistais?

– Taip, išties jau kurį laiką tenai prekiaujama „Xanax’u“ ir „Viagra“. Laisvai be jokių receptų. Bet „Xanax’o“ kaina bus gerokai didesnė nei oficialioje vaistinėje. Kai kada net dešimt ar dvidešimt kartų aukštesnė. Jei vaistinėje raminamųjų gausi po penkis eurus, tai tenai bus 50 eur. Bet yra išimčių, gali pirkti po tabletę arba visą pakelį.

Bet jeigu aš visko užsimanau nusipirkti tame „Telegram“, bet nemoku elgtis su kriptovaliuta?

– Tau viską jie išaiškins. Surašys visą reikiamą instrukciją nuo nulio. Tinkamai parodys viską. Taigi, prekyba internete tiesiog klesti.

Daugiau apie šių laikų narkoprekeivių ir kvaišalus vartojančių jaunuolių pasaulį – mūsų naujausiame video interviu, kuriame pirmąsyk prašneko internete sėkmingai prekiavęs vyras.