Tai antradienį galutinai nusprendė Kauno apygardos teismas, nuteistojo skundas, kuriuo buvo siekiama toliau kalėti Lietuvoje, atmestas kaip nepagrįstas.

Estijos pilietis už nužudymą Kaune ir kitus nusikaltimus nuteistas kalėti 15 metų, nelaisvėje jis laikomas nuo 2018 m., todėl visas laikas, praleistas už grotų, įskaitomas į bausmės laiką. Tai reiškia, kad jis jau atliko šešerius metus iš visos paskirtos bausmės.

A. Grabbi jo šalis išduoti Lietuvai sutiko su sąlyga, kad paskirtą bausmę jis atliks savo valstybėje. A. Grabbi kol kas bausmę atlieka Alytaus pataisos namuose, skunde Alytaus apylinkės teismui jis rašė, kad, jo žiniomis, sąlygos atlikti bausmę Estijos kalėjime yra prastesnės, nei Lietuvoje, todėl, jeigu jis bus perduotas tolimesniam bausmės atlikimui, jo kalinimo sąlygos suprastės.

Kalėjime Lietuvoje jis 12 valandų gali laisvai vaikščioti po teritoriją, eiti į sporto salę, naudotis bendra virtuve, turėti daug asmeninių daiktų ir kt.), o Estijos kalėjime yra kitoks – „karcerio“ – režimas ir jeigu jis būtų išsiųstas į bausmės atlikimui, jam likusią bausmės dalį tektų atlikti šiame prastesniame režime.

Estas taip pat nurodė, kad Lietuvos įkalinimo įstaigose bando įgyti kelias specialybes, vakarais papildomai mokosi lietuvių kalbos, dalyvauja reabilitacijos programose.

Nuteistasis sako, kad, atlikdamas bausmę Lietuvos kalėjime, jis turi žymiai daugiau galimybių bendrauti su savo šeima, nei turėtų būdamas Estijoje, nes Lietuvos kalėjime leidžiami vaizdo susitikimai, jų skaičius beveik neribojamas, o Estijos kalėjimuose to nėra.

Tuo metu prokuroras nurodė, kad nuteistojo bausmės atlikimas nėra patenkinamas, kadangi jis jau keturis kartus buvo baustas drausmine tvarka, nė karto nebuvo skatintas. Jo socialinė reabilitacija Lietuvoje apsunkinta, kadangi jis nemoka lietuvių kalbos, o tai trukdo bendraujant su socialiniais darbuotojais.

Prokuroro manymu, nuteistojo socialinė reabilitacija sėkmingiau vyktų Estijoje, kur nebūtų kalbos barjero, o Estijos bausmių politika atitinka Europos Sąjungos bausmių politiką, todėl bausmės atlikimo sąlygos nebūtų blogesnės.

Kauno apygardos teismas konstatavo, kad Alytaus apylinkės teismas nepažeidė Lietuvos įstatymų ir tarptautinių teisės aktų.

„Bylos medžiagoje nėra jokių objektyvių duomenų, kurie patvirtintų nuteistojo skunde nurodytas priežastis, dėl kurių A. Grabbi negalėtų atlikinėti likusios laisvės atėmimo bausmės Estijos Respublikoje. Nuteistąjį su šia šalimi sieja tiek kultūriniai, tiek socialiai bei šeimyniniai ryšiai, todėl akivaizdu, kad šios aplinkybės teigiamai įtakos nuteistojo socialinę reabilitaciją bei padės nuteistajam integruotis į visuomenę“, – rašoma teisėjo Gyčio Večersko nutartyje.

ELTA primena, kad su nusikalstamu pasauliu sietas 27 metų kaunietis D. Bugavičius buvo nužudytas 2015 metų lapkričio 6 dieną prieš vidurnaktį Kaune, Šilainių rajone, kai kartu su mylimąja, pramogų pasaulyje gerai žinoma Vita Jakutiene, grįžo į nuomojamą kotedžą. Prie stabtelėjusio D. Bugavičiaus automobilio „Mercedes Benz S320“ priėjęs pasaloje laukęs žudikas paleido ne mažiau kaip 12 šūvių. Nuo patirtų sužalojimų vyras mirė vietoje.

A. Grabbi išlipęs iš automobilio „Renault Megane“ ne mažiau 12 kartų šovė į D. Bugavičių iš dviejų pistoletų. V. Jakutienė vėliau atpažino mylimojo žudiką.

D. Bugavičiaus nužudymo byloje taip pat kalėti nuteistas dar vienas estas ir lietuvis.

Bugavičiaus žudikai ilgiems metams pasiųsti už grotų

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją