Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė pirmadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje šiuo metu Vilniuje studijuojantis Kretingos gyventojas Karolis Rekašius kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 282 str.

Baudžiamojo įstatymo dėl transporto eismo tvarkos ar saugumo taisyklių pažeidimo numatyta, kad atsakomybę už šį neatsargų nusikaltimą turi prisiimti „tas, kas nevairuodamas transporto priemonės pažeidė transporto eismo tvarkos ar saugumo taisykles, jeigu dėl to žuvo žmogus arba buvo sunkiai sutrikdyta žmogaus sveikata“.

„Mano praktikoje tai yra pirma tokia byla, neteko girdėti, kad ir kolegos būtų su tokiu tyrimu susidūrę“, – prisipažino valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Linas Gružas.

Baudžiamąją bylą teismui perdavę prokurorai teigia, kad K. Rekašius pažeidė taisykles, kai praėjusių metų rugsėjo 1 d. popietę sostinės Baltupių mikrorajone, neįsitikinęs, kad yra saugu, įžengė į dviračių taką. Juo tuo metu važiavo vilnietis Rolandas K.

Su netikėta kliūtimi susidūręs dviratininkas dar bandė signalizuoti, tačiau K. Rekašius nereagavo – dviračio nesuspėjęs sustabdyti dviratininkas griuvo ir patyrė daugybinius sužalojimus.

„Man lūžo trys šonkauliai, raktikaulis, skilo kaukolės pagrindas, viena galvos pusė buvo paralyžiuota, sutrupėjo visi dešinės ausies klausos kauliukai, iki šiol dešine ausimi nieko negirdžiu“, – prisipažino nukentėjusysis.

Jis sakė, kad po susidūrimo su pėsčiuoju dvi savaites gulėjo ligoninėje, vėliau maždaug mėnesį tęsėsi reabilitacijos kursas. „Dabar į ausį įstatė klausos aparatą, gruodžio mėnesį vėl laukia operacija, dar neiašku, ar padės aparatas, bet faktas, kad gydymas dar ilgai tęsis“, – sakė jis.

Nukentėjusysis neabejoja, kad baudžiamojon atsakomybėn patrauktas studentas privalo prisiimti kaltę dėl neatsargaus nusikaltimo.

„Jis vaikščiojo dviračių take, nereagavo į kitus važiuojančius dviračius, o sureagavo tik tuo metu, kai pro jį pravažinėjau – sujudėjo, aš užkliuvau, kritau ir toliau visą istoriją žinote, – sakė Rolandas K. – Vėliau tas vaikinas teisinosi, kad buvo pirmą dieną Vilniuje, atvažiavo čia mokytis, nežinojo, kad čia yra dviračių takas, tuo metu kalbino šalia einančią mergaitę ir nieko nematė.“

Kadangi baudžiamojon atsakomybėn patrauktas pėstysis nepripažįsta jam pateiktų kaltinimų, bylą nagrinėjantis teismas nutarė išklausyti visus liudytojus.

Per nelaimingą atsitikimą nukentėjęs vilnietis sako, kad Vilniuje dviračių takus įrengusi valdžia nepasirūpino, kad prie jų būtų įspėjamieji kelio ženklai, o pėstieji net nesusimąsto, jog vaikščioti dviratininkams skirtais takais yra draudžiama.

„Egzistuoja didžiulė problema – pėstieji dviračių take, kurie nereaguoja nei į garso signalus, nei į švilpimus, nei į važiuojančius pro šalį, nei į jų perspėjimus“, – sakė jis.

Jeigu teisme bus įrodyta, kad dėl nelaimės yra kaltas pėsčiasis studentas, jam grės arešto arba laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (451)