Prokuroras kreipėsi į teismą dėl visų 3 įtariamųjų suėmimo, teismas visus šiuos prašymus patenkino. Vienas įtariamasis ir Dailius Dargis suimtas mėnesiui, kitas jo bendrininkas – 3 mėnesiams.

„Duomenų pakako, kad jie pagrindžia įtarimą, tiek ir suėmimo pagrindą. Todėl teisėjo sprendimas buvo patenkinti prokuroro prašymą“, – komentavo Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Manoma, kad įtariamieji, būdami laisvėje, gali trukdyti procesui, paveikti liudytojus, būtent todėl jiems paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

Reketavo kriptomilijonierių

T. Kasputis žinomas kaip su kriptovaliutomis susijusių verslų įkūrėjas ir savininkas, esą sukaupęs milijoninį kapitalą. Kai kuriuose šaltiniuose jis vadinamas kriptovaliutų sukčiumi. T. Kasputis kartą jau buvo atsidūręs nusikaltėlių rankose: banditai jį buvo pagrobę, grasino suluošinti, reikalavo perversti įspūdingą sumą kriptovaliuta.

„Delfi“ žiniomis, D. Dargiui pareikštame įtarime minima, kad jis kartu su bendrininkais reikalavo iš T. Kaspučio kyšio – 200 tūkst. eurų.

Pinigų reikalauta už tai, kad jo bendras, už korupciją teistas advokatas Arturas Jušinskis, esą paveiks teisėsaugos pareigūnus, jog šie neiškeltų T. Kaspučiui baudžiamosios bylos ir šis nebūtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Tikėtina, kad įstaiga, kurią žadėta paveikti, – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

D. Dargiui ir jo bendrams pareikšti įtarimai ne tik prekyba poveikiu, bet ir inkriminuojamas veikimas iš anksto susitarusių bendrininkų grupėje. Tai – sunkinanti aplinkybė.

Panašu, kad D. Dargis ir jo bendrininkai galėjo ir blefuoti, reikalauti kyšio iš į sunkią situaciją patekusio T. Kaspučio, nors iš tiesų neplanavo pinigų niekam nunešti ar ką nors realiai paveikti.

„Panašu, kad D. Dargis su bendrais buvo sukūrę schemą, kurią taikė įvairiomis formomis ir ji sėkmingai veikė. Galiausiai nutiko taip, kad jie ėmė ir „užlėkė“, – sakė „Delfi“ šaltiniai teisėsaugoje.

Neoficialiais duomenimis, T. Kasputis išgirdęs apie reikalavimą sumokėti kyšį už „ramybę“ nusprendė kreiptis į teisėsaugą – Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

„Delfi“ žiniomis, FNTT atlieka ikiteisminį tyrimą pinigų plovimo, kuriame figūruoja ir T. Kasputis.

Kreipiasi dėl suėmimo

Tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Ričardas Gailevičius kreipėsi dėl visų 3 įtariamųjų suėmimo.

Jis sakė, kad tyrimą STT pradėjo jau prieš daugiau nei 3 savaites, įtariamieji buvo stebėti ilgą laiką. Pasak prokuroro, STT turėjo informaciją, kad asmenų grupė reikalauja iš vieno kauniečio didelės pinigų sumos.

Tyrimą byloje atlieka STT

„Pasinaudodami įtaka jie padės šiam asmeniui palankiai spręsti susikaupusias problemas valstybės institucijose, kad valstybės tarnautojai veiktų neteisėtai vykdydami įgaliojimus“, – pasakojo prokuroras.

„Buvo atliktos kratos, rasti daiktai ir dokumentai, turintys reikšmės tyrimui, sulaikymai vyko Vilniuje, o tyrimas pradėtas Kaune. STT disponavo informacija apie prekybą poveikiu“, – pasakojo prokuroras.

Sieja su straipsniu

Po posėdžio, kuriame buvo sprendžiamas D. Dargio suėmimo klausimas, jo advokatė Aušra Ručienė sakė, kad jie įsitikinę, jog už grotų kriminalinių knygų autoriaus sodinti nereikia.

„Esame įsitikinę, kad pagrindo suimti nėra. Yra galimybė atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus ir turint kitas kardomąsias priemones, gali būti taikoma ir intensyvi priežiūra, ir užstatas, ir namų areštas.

Jis visuomenei žinomas žmogus, jo gyvenimo būdas nėra toks, kad linkęs nusikalsti, socialiniai ryšiai stiprūs, turi artimųjų, kuriais reikia rūpintis, ir paties sveikata, sakyčiau, ne itin gera. Todėl teisingiausia būtų jo nesuimti“, – kalbėjo advokatė.

Aušra Ručienė

Pasak gynėjos, jos klientas – nekaltas. Jis įsitikinęs, kad įtarimai pateikti dėl parašyto straipsnio.

„Jis yra įsitikinęs, kad yra parašęs straipsnį apie vieną žmogų, kuris, ko gero, prisidėjo prie šito ikiteisminio tyrimo“, – kalbėjo advokatė.

Kiti du įtariamieji byloje jau suimti – A. Jušinskis ir O. Jūronas. „Mes neneigiame fakto, kad mano ginamasis tuos žmones pažinojo“, – sakė A. Ručienė.

Buvo pagrobtas

Tado Kaspučio pavardė žiniasklaidoje nuskambėjo 2017 m. vasarą, kai keli vyrai Kaunakiemio gatvėje jį užpuolė, jėga įgrūdo į mikroautobusą ir vežiojo po Kauną.

Pagrobėjai grasino jam išdurti akis ir pasmeigti vaikus ant kuolo, jei šis neperves 52 bitkoinų, tuo metu jie buvo verti maždaug 104 tūkst. eurų. Tuomet Tadas Kasputis įvardintas kaip kriptovaliutų verslininkas.

Šioje byloje buvo nuteisti 4 vyrai, jie patys aiškino, kad tiesiog siekė atgauti T. Kaspučiui patikėtus pinigus.

Įtariameji kauniečio pagrobimu ir reketu

Apie kriptovaliutas rašantis portalas „siliconangle.com“ prieš 10-metį yra skelbęs, kad T. Kasputis esą dalyvavo ne vienoje aferoje, susijusioje su virtualiomis valiutomis.

Pasak portalo publikacijų, jis įkūrė keletą kriptovaliutų prekybos sistemų, kurioms žlugus iš jų pradingo milijonai dolerių.

Bandė papirkti rekordinės kontrabandos byloje

A. Jušinskis anksčiau yra figūravęs itin rimtoje korupcijos byloje. 2019 m. jis buvo sulaikytas su policijos pareigūnu, kai bandė paveikti Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrėją.

Tyrėjas atliko tyrimą rekordinės narkotikų kontrabandos byloje – sulaikyta 1,5 tonos hašišo kontrabanda. Jos vertė 20 mln. eurų.

Advokatas per pareigūną siekė gauti neskelbtinos informacijos apie šį ikiteisminį tyrimą.

Bylos duomenimis, iš viso tuomet advokatu dirbęs A. Jušinskis tuomečiam policijos pareigūnui A. Voinovui kaip kyšį perdavė 14 tūkst. eurų. Ši byla net nėra pasibaigusi, ji dar nagrinėjama Aukščiausiajame Teisme.