Rugsėjo mėnesį dėl įsivyravusios sausros jau 5-iose Valstybinės miškų urėdijos (VMU) padalinių teritorijose paskelbta aukščiausia gaisringumo klasė.

Šiemet iki rugsėjo 9 d. kilo 82 miško gaisrai 41,4 ha plote. Pernai tuo pat metu buvo kilę 156 miško gaisrai 57,3 ha plote. VMU regioninių padalinių priešgaisrinės komandos bei valstybinių miškų apsaugos pareigūnai, pagal gautus pranešimus į miško gaisrus, šiemet jau vyko 218 kartų.​ Bendras kylančių gaisrų skaičius ir plotas nuo 2019 m. mažėja, tačiau šie skaičiai labai priklauso nuo konkrečių metų meteorologinių sąlygų.

Dažniausiai miško gaisrai kyla dėl neatsakingo miško lankytojų elgesio – paliktų be priežiūros ar ne vietoje kūrenamų laužų, netinkamai naudojamų kepsninių ar numestų nuorūkų. Šalyje vyraujant sausrai ir dideliam miškų gaisringumui ne tik vasarą, bet ir rudens sezono metu, visi miško lankytojai privalo elgtis labai atsakingai.

„Gamta keičiasi, todėl turime būti pasiruošę priimti šiuos pokyčius ir greitai reaguoti į miškui bei jo lankytojams pavojingas situacijas. Bendradarbiaudami su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnais ruošiamės ateities iššūkiams ir dar kartą primename gyventojams – miške elkimės atsakingai“ , – sako Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

„Džiugu, kad vykstantis konstruktyvus bendradarbiavimas su miškininkais padeda mažinti atvirosiose teritorijose kylančių gaisrų skaičių. Kaip rodo statistika, tokių gaisrų kasmet sparčiai mažėja. To siekti padeda ir kartu vykdomos prevencinės akcijos, taip pat miškininkų ir mūsų ugniagesių gelbėtojų stiprėjanti parengtis. Tikimės, kad vieningos pastangos ir iš anksto numatomos prevencinės priemonės, padės išvengti šių gaisrų ir ateityje“, – teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius.

Gaisras miške

Kaip elgtis, pamačius gaisrą?

Jeigu pamatėte gaisrą, užgesinti ugnį ir neleisti jai išplisti į didesnius plotus galima paprasčiausiomis priemonėmis: užplakant liepsną medžių šakomis, užtrypiant kojomis, užkasant žemėmis, užpilant vandeniu. Jei matote, kad ugnies įveikti nepavyks, nedelsiant skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba Valstybinių miškų urėdijos miškininkams.