Policijos pareigūnai skelbė, kad visoje Lietuvoje ilgąjį Joninių savaitgalį vairuotojai bus itin akylai tikrinami. Akivaizdu, kad ne visiems toks įpsėjimas buvo aiškus, o kauniečio girtumo patikra šokiruoja.

Pareigūnai praneša, kad birželio 21 d. apie 23.25 val. Kaune, Nuokalnės g., automobilį BMW vairavo neblaivus vyras (gim. 1987 m.).

Vairuotojui nustatytas sunkus girtumo laipsnis – 5,00 prom. alkoholio.

Medikai skelbia, kad jau 1,5 prom. ir didesnis alkoholio koncentracijos kiekis kraujyje akivaizdžiai keičia žmogaus elgesį, žmogus tampa nestabilumas, krenta, sutrinka kalba, gali ištikti amnezija.

„Šį poveikį daugiausiai lemia didesnė alkoholio, blokuojančio glutamato receptorius, koncentracija. Glutamatas yra pagrindinis sužadinantis neurotransmiteris smegenyse, tarsi smegenų „įjungti“ mygtukas. Jis palaiko mus budrius, yra būtinas naujiems prisiminimams ir palaiko gyvybiškai svarbias sistemas, tokias kaip kvėpavimas. Jei glutamato receptoriai blokuojami, mes daromės mieguisti arba užmiegame. Esant šiai „blokadai“, žmogui ima dvejintis, sunku mąstyti, gali sutrikti kvėpavimas. Neretai žmogus apsinuodija alkoholiu, todėl įsijungia žmogaus gyvybinis refleksas, ir jis ima vemti. Jei alkoholis vartojamas nuolat, sutrinka sistemos, organizuojančios organizmo atsaką į stresinius iššūkius, funkcionavimas, suaktyvėja uždegiminiai procesai ir sutrinka imuninis atsakas, ypač smegenyse“, – rašoma medikų viešai pateiktoje informacijoje.