Taip pirmadienį nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas, panaikinęs dar prieš pustrečių metų Vilniaus apygardos teismo priimtą nuosprendį. Juo giminaičiams buvo skirta kalėti po 15 metų.

Baudžiamąją bylą apeliacine tvarka išnagrinėję teisėjai konstatavo, kad Č. Kuncevičius nužudė Aukštadvario vidurinės mokyklos kūno kultūros mokytoją Rimantą Statkų. Šį nusikaltimą padaryti užsakė J. Statkienė – nužudytojo žmona, esą norėjusi užvaldyti visą sutuoktinio turtą.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo – tik Č. Kuncevičius atvyko jo išklausyti. Išgirdęs, kad už grotų turės praleisti ilgus metus, vyras susiėmęs tik lingavo. Tiesa, po posėdžio jis nuosprendžio nekomentavo, o piktinosi, jog yra fotografuojamas.

Laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti Č. Kuncevičius ir J. Statkienė artimiausiu metu bus pakviesti į pataisos namus – teismas jiems panaikino skirtas švelnesnes kardomąsias priemones į suėmimą.

Bylą išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Valdimaras Bavėjanas paskelbė, kad pusbrolį ir pusseserę pripažino kaltu dėl nužudymo bendrininkų grupėje.

Pasak teismo, pirmosios instancijos teismo teisėjų nuosprendis yra surašytas ydingai, jame daug įvairių klaidų, neanalizuota dalis įrodymų ir t.t.

„Skundžiamą nuosprendį įvardinti precedentu, o tuo pačiu teisminės praktikos dalimi negalima, nes juo žlugdomas pasitikėjimas ne tik bylą išnagrinėjusiu bendrosios kompetencijos teismu, bet visa bendrosios kompetencijos teismų sistema“, – teismas pažymėjo, kad apygardos teismo teisėjas „pasiklydęs gramatikoje“.

„Skaitant turinį gėda už savo kolegų darbą – aibė klaidų, šį dokumentą sunku nuosprendžiu pavadinti“,  kritikuodamas žemesniojo teismo nuosprendį aiškino V. Bavėjanas.

Teismas nutarė, kad negalima konstatuoti, jog mokytojas R. Statkus buvo nužudytas dėl savanaudiškų paskatų, J. Statkienei siekiant užvaldyti buvusio sutuoktinio turtą. „Pretenduoti į jo turtą J. Statkienė neturėjo jokių šansų – tokią galimybę turėjo tik vaikai“,  pabrėžė teisėjas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad J. Statkienė dar 2008 m. pasiūlė savo pusbroliui Č. Kuncevičiui nužudyti jos buvusį sutuoktinį. Č. Kuncevičiui sutikus, J. Statkienė parengė nužudymo planą. Vykdant šį planą J. Statkienė gruodžio 4 d. pavakary kitam asmeniui priklausančiu automobiliu atvežė ir paliko Č. Kuncevičių prie R. Statkaus gyvenamojo namo, o šis palaukė, kol nukentėjusysis vakare kaip įprasta eis pasivaikščioti po apylinkes, ir iš nugaros iš medžioklinio šautuvo nušovė nukentėjusįjį.

Abu kaltinamieji neigė jiems pateiktus kaltinimus, o Č. Kuncevičius vis nurodydavo naujas aplinkybes. „Atvirai pasakysiu: pavargau skaičiuoti, – sakė teisėjas V. Bavėjanas.  Meluota tiek, kad užtektų kelioms baudžiamosioms byloms“.

Teismas atmetė J. Statkienės versiją apie, kaip sakė teisėjas, „sekso sceną“: moteris pareiškė, kad buvęs sutuoktinis ją kviesdavo atvažiuoti į savo namus, o šiai atvažiavus negražiai su ja pasielgdavo ir reikalaudavo oralinio sekso.

„Aišku, tas dalykas įdomus, tik neįtikėtina, kad R. Statkus, esant blogiems santykiams, reikalautų oralinio sekso ir dar šaltu oru“,  pabrėžė teisėjas.

Pasak jo, apie 19 val. buvo užfiksuotas Č. Kuncevičiaus skambutis pusseserei. „Viskas“, –pasakęs telefoną atjungė Č. Kuncevičius.

Byloje buvo apklaustas ir įslaptintas liudytojas – jam Č. Kuncevičius Laisvės atėmimo vietų ligoninėje papasakojo tokias nusikaltimo detales, kurios galėjo būti žinomos tik nusikaltimo dalyviams. Kadangi kaltinamųjų gynėjai suabejojo tokiu pasakojimu, teismas prokurorus buvo net įpareigojęs ištirti, ar iš tikrųjų buvo įmanoma vyrams kalėjime pasikalbėti – įslaptintas liudytojas aiškino, jog žudikas viską jam pasakojo per kanalizacijos vamzdį. Prokurorų atliktas eksperimentas patvirtino, kad tokia galimybė buvo.

Iš nuteistųjų teismas nusprendė vienam nužudytojo sūnui priteisti 50, kitam – 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą. Be to, dar 10 tūkst. Lt jie privalės sumokėti R. Statkaus seseriai. Tiesa, kaltinamiesiems buvo pareikštas maždaug pusės milijono litų ieškinys.

Garsus kaskadininkas buvo nuteistas ne tik dėl nužudymo, bet ir neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei savavaldžiavimu – jis šaudė ir taburete daužė du kaimo gyventojus, kuriuos įtarė iš J. Statkienės pavogus muzikinį centrą bei benzininį pjūklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)