Apledėjusi Nida apgaulinga

Šaltukas ir vėjas Nidą išpuošė ledinėmis skulptūromis, tačiau marios dar nėra taip gerai užšalusios, kad nekeltų pavojaus gyvybei.

Žvejybai neabejingas vyras pasidomėjo ledo storiu ir perspėja, kad geriau neskubėti pramogauti ant jo ar žvejoti.

„Trumpai apie 2024 metų ledą Neringoje. 01.04 d. Kuršių marios buvo pilnai padengtos plonu ledu. Didesnių šalčių, kaip žemyne nebuvo, kelios naktys -8 -9 laipsniai šalčio, dar ir sniego pridrėbė. 01.05 pasisukus vėjui atsivėrė properšos. Žodžiu, saugaus ledo dar teks palaukt, jei bus pakankamai šalta. Saugaus ledo nėra dar nei Juodkrantėj, nei Pervalkoj, Preiloj bei Nidoj! Turėkite kantrybės. Kai bus lipamas ledas – iš karto pranešime. Būkit kantrūs, saugokit save ir kitus“, – praneša Saulius.

Vyras ne be reikalo žvejus ragina kiek pakentėti. Spūstelėjus pirmajam šaltukui, o po to gana staiga atšilus, žvejyba Šilutės rajone baigėsi skaudžia tragedija. Įlūžus ledui, žuvo trys vyrai. Žvejams mirtinais spąstais tapo Tenenio upės ledas.

Įprastai tvirtu ledas vadinamas ledas, kurio storis ne mažiau nei 10-15 cm. Vandens telkiniai, kurie padengti 20 cm ledo sluoksniu, jau nekelia grėsmės įlūžti.

Ledas daug kur nėra tvirtas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad šiuo metu dauguma ežerų jau užšalę, o ledo storis siekia 8–10 cm. Tiesa, toks ledo storis yra tik sekliuose, iki dvidešimties metrų gylio ežeruose.
„Buvęs trumpalaikis orų atšilimas žymesnio poveikio ledo stiprumui nepadarė. Ežeruose, kurių gylis didesnis nei 20 metrų, ledas yra plonesnis, o didieji ežerai (Tauragnas, Dusia, Metelys ir kt.) dar neužšalę“, – įspėja žmones meteorologai.

Anot tarnybos atstovų, daug kur ledas dar nėra itin tvirtas ir trūkinėja.

„Ledo plėtimasis krintant oro temperatūrai yra visiems žinoma savybė. Plėsdamasis ledas trūkinėja ir tai vyksta nuolat. Nustatyta, kad dėl atšalimo plėsdamasis 1 km pločio ledo laukas išsiplečia 40 cm, todėl ledo dangoje atsiranda daugybė įtrūkių. Chaotiškame ledo trūkinėjimo procese gali susidaryti nedideli ploteliai, iš visų pusių apriboti šviežiais, dar neužšalusiais įtrūkiais. Jie, kaip ir ledo lytys, žmogaus svorio neatlaikytų, todėl, kol ledas plonas, reikėtų būti itin atsargiems, nevaikščioti po vieną arba laikytis arčiau kranto“, – įspėja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją