Lietuvos Užsienio reikalų ministerija informavo, kad paryčiais 4 kaukėti asmenys raudonais dažais ištepliojo Lietuvos ambasados Maskvoje įėjimą. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos atstovą bei jam įteikė griežtą protesto notą.

„Išorinę Ambasados apsaugą vykdę Rusijos Federacijos policijos pareigūnai į išpuolį nereagavo, o iškviesta policija atvyko vėliau negu po pusvalandžio. Dėl šio išpuolio Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija (LR URM) išsikvietė Rusijos ambasados patarėją Andrejų Gasiuką ir įteikė jam griežto protesto notą.

Notoje LR URM reikalauja, kad Rusijos Federacija laikytųsi visų prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų, tarp jų ir Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių 22 straipsnio nuostatos, jog priimančioji valstybė privalo imtis visų reikiamų veiksmų atstovybės patalpoms apsaugoti nuo bet kokio įsiveržimo ar žalos padarymo, taip pat užkirsti kelią bet kokiam atstovybės rimties sutrikdymui ar orumo pažeminimui.

LR URM reikalauja Rusijos Federacijos nedelsiant imtis visų reikiamų veiksmų, kad būtų užtikrinta Ambasados patalpų ir jos turto apsauga bei neliečiamybė, ištirtas vandalizmo aktas, o atsakingi asmenys – patraukti atsakomybėn. Taip pat prašoma pateikti paaiškinimus, kodėl apsaugą vykdę Rusijos Federacijos pareigūnai į išpuolį nereagavo ir kaip bus užtikrinta, kad ateityje panašūs išpuoliai ir aplaidus ambasados apsaugą vykdančių pareigūnų darbas nepasikartotų.“

Apie išpuolį prieš Lietuvos ambasadą Maskvoje savo feisbuko paskyroje pranešė diplomatas Eitvydas Bajarūnas.

„Rusijos blogeriai publikuoja video- su dažais aplietais Lietuvos Respublikos ambasada Rusijos Federacijoje įėjimo vartais“, – rašo E. Bajarūnas.

Va tokiomis sąlygomis gyvena mūsų kolegos. Stiprybės. Laikykitės.“

Pranešama, kad išpuolis įvykdytas pirmadienio rytą.

Ambasados darbuotojai incidento nekomentuoja.

ELTA primena, kad 2022 metais Lietuva oficialiai atšaukė savo įgaliotąjį ambasadorių Maskvoje.