Mažylės pasakojimai

Mergaitės pasakojimai baisūs, šokiruojantys. Penkiametė pasakoja apie „sysalus“, kurie būna dideli, o paskui, kai iš jų išteka „kremas“, pasidaro maži. Pasakoja, kaip dėdė ją visą laižydavo, nuogas sodindavo ant savęs, garsiai šaukdavo, kai bėgdavo „kremas“, ir tepliodavosi juo pats bei tepdavo ją. Ji netgi rodo, į kokią pozą jai liepdavo atsigulti dėdė, o jis „kažką padaužydavo ir jam iškart kremas išbėgdavo“. Pasakoja, kaip jis tampydavo „sysalą“, kišdavo jai į burnytę ir t.t.

Klaikus pasakojimas pilnas tokių detalių, kurių tokio amžiaus vaikas turbūt nesugebėtų išsigalvoti. Pasakojimo metu tėvui paprašius patikslinti, mergytė naiviai jo paklausė: „Nesupranti nieko? Kaip lėliukas?“.

Mergaitė pasakoja, kad mama ją dažnai palikdavo išnuomotame bute vieną su A. (vyriškio vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ir išvažiuodavo „pas kažkokią tetą“. Pasak mažylės, jis mamai duodavo pinigų. Motina dukrai liepdavusi niekam nepasakoti, ką darė A.

Mergaitė pasakoja, kad kartais jai tekdavo būti ne tik su A., bet ir su dviem jo draugais. Kartais būdavo atvežama ir jos aštuonmetė pusseserė. Kuri, kaip galima suprast iš mažametės pasakojimo, būdavo prievartaujama analiniu būdu ir verkdavo.

Įtakingas mamos draugas

Kaunietis pasakojo, kad gimus dukrai su jos motina gyveno porą metų, paskui nesusituokusi pora išsiskyrė. Dukrą pasiėmė mama. Bet vėliau tėvas sužinojo, kad mergaitė atiduota į savaitinį darželį, todėl pasiėmė ją.

Pasak jo, kurį laiką buvo ramu. Bet paskui mergaitės motina susipažino su tuomet svarbų postą užėmusio politiko visuomeniniu padėjėju A. Šis ėmėsi atstovauti jaunajai moteriai ir per teismus grąžino dukrą motinai.

Praėjus kažkiek laiko moteris pati pasiūlė tėvui pasiimti dukrą, nes jai trūksta laiko jos priežiūrai. Ji esą susitikinėsianti su dukryte savaitgaliais. O po poros savaičių vėl panoro vaiką pasiimti. Bet tėvas neatidavė, išleisdavo dukrą pas motiną kas antrą savaitgalį. O paskui mergaitė prasitarusi, kas vyksta.

Dabar motinai, teismo sprendimu, leidžiama su dukra matytis darbo dienomis dvi valandas per dieną. Susitikimų metu kartu būna Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotoja. Bet motina kreipėsi į teismą – nori ilgesnių susitikimų nedalyvaujant Vaiko teisių apsaugos tarnybai.

Nevaisingas tyrimas

Tėvas su pareiškimu į policiją kreipėsi pernai, lapkričio 29 d. Pusmetį byla buvo tiriama Kauno miesto apylinkės prokuratūroje, paskui ją perėmė Kauno apygardos prokuratūra. Per tą laiką penkiametė, dalyvaujant psichologams, buvo apklausta tris kartus. Bet tada prokuroras mažametės tėvą apkaltino nenoru bendradarbiauti su pareigūnais, nes jis nesutinka kelioms dienoms atiduoti dukros į „Vaiko raidos centrą“, kur būtų atliktas jos psichiatrinis – psichologinis tyrimas. Tėvas teigia, kad nenori dar labiau traumuoti mažylės, kuriai jau teko iškęsti tris apklausas bei kompleksinę teismo psichiatrijos ir teismo psichologijos ekspertizę.

Pasak tėvo, jo skundus dėl bylą tiriančio prokuroro veiksmų, adresuotus Kauno apygardos prokuratūros ir Generalinės prokuratūros vadovams, išnagrinėdavo tas pats skundžiamas prokuroras.

Iš trijų orgijose dalyvavusių vyrų mergaitė gerai pažįsta tik vieną – savo krikštatėvį ir mamos draugą A. (vienos partijos prezidiumo narį). Kitų dviejų A. draugų pavardžių mažylė nežino, tik vardus. Tėvas DELFI teigė pats bandęs aiškintis tų vyrų asmenybes. Išsiaiškinęs, kad tarp žmonių, su kuriais bendrauja A., yra teisėjas tokiu vardu, kokį nurodo dukra, tėvas jai internete parodė Kauno teisėjų nuotraukas. Vieną iš jų mergaitė atpažinusi.

Tėvas į prokuratūrą kreipėsi su prašymu apklausti nurodytą teisėją. Tačiau prokuroras atsisakė tai padaryti motyvuodamas tuo, kad „nurodytas atpažinimo būdas nėra atliktas pagal Baudžiamojo proceso kodekso normas, todėl neturi jokios teisinės galios“.

Kylant triukšmui šią bylą išsireikalavo Generalinė prokuratūra. Šiuo metu susipažįstama su jos medžiaga. Planuojama dar šią savaitę priimti kokį nors sprendimą.

Beje, A. privataus kaltinimo tvarka bylinėjasi su mergaitės tėvu – už kaltinimą pedofilija bando prisiteisti milijoną litų. „Man nusispjaut ant tų susmirdusių pedofilų. Tegul padavinėja mane į teismus“, - sakė tėvas.

Jis teigia ryžęsis išplatinti dukros pasakojimų įrašus todėl, kad nematąs kito būdo pasiekti teisingumą: „Tų pedofilų turbūt kaip tarakonų yra. Bet nors šitie trys turi sėdėti. Ir tos dvi išgamos, kurios savo vaikus pardavinėjo“.

Prokuratūros vadovai kol kas šios bylos nekomentuoja.

Šioje istorijoje minimas teisėjas iš Kauno DELFI tvirtino nieko apie tai nežinąs, apie kaltinimus pedofilija girdįs pirmąkart, o A. nepažįstantis.

A. kaltinimus vadina absurdu. Esą mergaitės tėvas tokiu būdu keršija už tai, kad A. padėjo motinai bylinėjantis teismuose. Pasak politiko, tėvas primokęs dukrą pasakoti nebūtus dalykus. O minėtojo teisėjo jis „akyse nematęs“.

„Niekada to nebuvo. Niekada nebuvo nei minčių, nei galimybių. Net minties tokios nebuvo. Visada buvo mintis padėti žmonėms. Gavau keršto porciją“, - įtikinėjo partijos prezidiumo narys.

Generalinė prokuratūra jau perdavė šią bylą Vilniaus apygardos prokuratūrai. Kaip DELFI sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas, byla bus tiriama sostinėje, kad būtų išvengta galimo neobjektyvumo.

V.Barkauskas patvirtino, jog Generalinė prokuratūra gavo mergaitės motinos pareiškimą, kuriame ji prašo iškelti baudžiamąją bylą tėvui dėl ikiteisminio tyrimo medžiagos paviešinimo. Sprendimas dėl šio pareiškimo dar nepriimtas.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė DELFI sakė, kad bylos dėl seksualinių nusikaltimų prieš mažamečius ir nepilnamečius dažniausiai tiriamos ilgiau nei metus. Per tą laiką nemaža dalis aukų pakeičia parodymus. Ilgas tyrimas, pasak kontrolierės, dažniausiai baigiasi bylos nutraukimu.

R.Šalaševičiūtė viliasi, kad tėvas dar persigalvos dėl ekspertizės „Vaiko raidos centre“, nes šios įstaigos specialistai galėtų duoti galutinį mergaitės pasakojimų įvertinimą.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė sako, kad paviešindamas tokią informaciją tėvas pažeidė savo vaiko interesus: „Ar po kiek laiko dėl to mergaitės neištiks ypatingi stresai?“

R.Šalaševičiūtė prieš porą savaičių buvo susitikusi su mergaitės močiute (mažylė daugiausia laiko praleidžia su seneliais, nes tėvas darbo reikalais dažnai būna užsienyje). Pasak kontrolierės, močiutė labai išgyvena dėl anūkės, verkia. Daug laiko su mažyle praleidžianti moteris patvirtino, kad anūkė ir seneliams pasakojo tą patį.

R.Šalaševičiūtės manymu, dabar netikslinga padidinti motinos susitikimų su dukra laiką. Atvirkščiai, jos bent kurį laiką turėtų išvis nesimatyti. Kontrolierė paprašė Kauno Vaiko teisių apsaugos tarnybos išsiaiškinti, ar nebūtų tikslinga, kad ir tėvas kurį laiką nebendrautų su dukra. „Gal, kol vyksta tyrimas, mergaitei pakaktų senelių“, - svarstė kontrolierė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)