Penktadienį paryčiais Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai kelyje Marijampolė–Suvalkai ties Salaperaugio kaimu Kalvarijos sav. patikrinti sustabdė Estijoje registruotą maršrutinį autobusą.

Tarptautinis autobusas Talinas–Varšuva

Maršrutu Talinas–Varšuva iš Lietuvos vykstančio autobuso keleivių dokumentus tikrinusius pasieniečius sudomino 33-ejų Malio pilietis. Jis VSAT pareigūnams pateikė Latvijos užsieniečio elektroninę asmens tapatybės kortelę. Ant jos skersai latvių ir anglų kalbomis buvo užrašyta: „Negalioja kelionėms“. Kitų dokumentų, suteikiančių teisę atvykti ir būti Lietuvoje bei Šengeno erdvėje, vyras neturėjo.

Latviškas dokumentas

Pasieniečiai Malio piliečiui kelionės tęsti neleido. Paaiškėjo, kad neteisėtas migrantas šį mėnesį iš Latvijos mėgina sprukti jau antrąsyk. Taip jis piktnaudžiauja teise laisvai judėti Latvijos teritorijoje. Gegužės 1 d. pakeliui į Vakarų Europą malietį jau buvo sulaikę VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Šiaulių pasienio užkardos pareigūnai.

Iš autobuso išsodintas neteisėtas migrantas buvo apgyvendintas viename iš Varėnos pasienio rinktinės padalinių. Artimiausiu metu, kaip įprasta tokiais atvejais, jis bus grąžintas Latvijos pasieniečiams.

Schema, kai iš Baltarusijos į ES besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje, o pradėjus procedūras ieško galimybių sprukti į Vakarų Europą – dažna. Latvija ir Lietuva tokių piktnaudžiautojų teise išeiti iš apgyvendinimo vietų planuose tėra tranzitinės valstybės.

Pernai iš Latvijos apgyvendinimo centrų pabėgusių užsieniečių Lietuvoje ir Lenkijoje sulaikyta ketvirtis tūkstančio, o dar beveik tūkstantis įkliuvo tokių, kurie į Latviją nelegaliai pateko iš Baltarusijos ir iškart mėgino per Lietuvą vykti į Vakarų Europą.

Tokius atėjūnus, atlikę reikalingas procedūras, Lietuvos pasieniečiai paprastai grąžina kolegoms iš Latvijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją