2020 m. liepos mėnesį iš įkalinimo įstaigos buvo paleistas E. M., asmuo - itin pavojingas visuomenei, teistas už plėšimus, disponavimą narkotinėmis – psichotropinėmis medžiagomis dideliu kiekiu, priklausęs vienai iš Marijampolės apskrityje veikusių grupuočių, nuteistas ir atlikęs 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Minėtam asmeniui išėjus į laisvę, kriminalistai pradėjo gauti pirmuosius signalus, kad E. M. aplink save buria didelę kriminalinę patirtį turinčius asmenis, galinčius vykdyti sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Šiuos asmenis pradeda sieti vaidmenų pasiskirstymas bei hierarchinė subordinacija. Renkant ir analizuojant informaciją, išsiaiškinta, kad besiformuojanti grupuotė siekia bet kokiu būdu kuo greičiau įgyti didelį ekonominį potencialą bei plėsti savo vykdomų nusikalstamų veikų mastą.

Konfliktus sprendė beisbolo lazdomis

Siekdami įsitvirtinti nusikalstamame pasaulyje bei įgauti kuo daugiau įtakos besiformuojančios organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai pradėjo konfliktuoti su Marijampolės, Panevėžio ir kitų miestų nusikalstamų grupuočių atstovais. Santykius aiškinosi brutaliais būdais, naudojant beisbolo lazdas ir kitus ginklus.

Gauta informacija apie besiformuojančios grupuotės pavojingumą, jos narių keliamą tiesioginę grėsmę visuomenės saugumui ir net žmonių gyvybėms spraudė tyrimą atlikusius tyrėjus į laiko rėmus bei vertė priimti greitus, koncentruotus ir efektyvius sprendimus. Per rekordiškai trumpą laiką pareigūnai nustatė organizuotos nusikalstoms grupuotės vykdomų nusikalstamų veikų schemas, būdus bei metodus.

Gauta duomenų, kad besiformuojančios grupuotės nariai labai dideliais kiekiais į Marijampolės miestą pradėjo gabenti narkotines medžiagas – kokainą ir kanapes, kurias perduodavo išplatinti Marijampolės apskrityje. Nustatyta, kad narkotinės medžiagos buvo laikomos konspiracinėje vietoje, kurią identifikuoti buvo itin sudėtinga. Nusikalstamas veikas vykdė didelę kriminalinę patirtį turintys asmenys, todėl buvo išlaikomas aukštas konspiracijos lygis, vykdoma kontržvalgyba. Tik nuoseklaus pareigūnų darbo, sumanumo bei netradicinių sprendimų dėka minėtą vietą (konspiracinį butą) pavyko identifikuoti.

Tyrimo metu taip pat nustatyta ir dar viena šios grupės organizuojama bei vykdoma nusikalstama veika – kanapių kontrabanda į Lietuvos Respubliką bei jų platinimas. Išsiaiškinta, kad narkotinės medžiagos į Lietuvą buvo gabenamos iš Jungtinės Karalystės per siuntų tarnybas.

Prarijo paketą su narkotikais

Surinkus pakankamai duomenų apie E. M ir jo bendrininkų grupės vykdomą nusikalstamą veiką bei išsiaiškinus nusikaltimų vykdymo schemas buvo priimtas sprendimas sulaikyti minėtos grupės narius. Specialioje sulaikymo operacijoje dalyvavo didelis skaičius Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus bei kitų skyrių pareigūnų.

Marijampolės mieste buvo sulaikyti šios besiformuojančios grupuotės narai - marijampoliečiai, kurie automobiliu gabeno kokainą. Sulaikomi asmenys aktyviais veiksmais priešinosi policijos pareigūnams. Vienas iš asmenų, pastebėjęs pareigūnus, skubiai iš rūbų išsiėmė paketą su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, įsidėjo į burną ir prarijo. Minėtas asmuo dėl jo paties sveikatos, t.y. galimo apsinuodijimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, buvo išgabentas į Marijampolės ligoninės priėmimo skyrių.

Operacijos metu, taip pat buvo sulaikyti grupuotės nariai, kurie dideliais kiekiais tiekdavo kanapes į Marijampolės bei kitas apskritis. Narkotinės medžiagos buvo gabenamos iš Jungtinės Karalystės kurjerių siuntiniuose, narkotikus įpakuojant į maisto arba buitinės chemijos pakuotes. Sulaikymo metu buvo išimta per 3 kg narkotinių medžiagų, iš jų 2 kilogramai sulaikyti gabenant juos nuomotu automobiliu.

Sučiuptas ir gaujos vadeiva

Sulaikytas ir pats nusikalstamos grupuotės lyderis E. M. Asmuo sulaikytas einantis į savo konspiracinį butą. Kratos metu konspiraciniame bute rasta ir paimta 400 gramų kokaino, kovinis pistoletas TT su šaudmenimis bei didelės vertės vogtos traktorių navigacijos sistemos.

Šis tyrimas pasižymėjo ypatingu intensyvumu, nestandartiškai pritaikytomis tyrimo metodų variacijomis, išskirtine tyrėjų motyvacija, sėkmingai buvo užkirstas kelias nusikalstamumo augimui bei apsaugotas visuomenės saugumas.

2021 metų liepos mėnesį ikiteisminis tyrimas perduotas į teismą, kuriame besiformuojančios grupuotės nariai bus teisiami pagal Baudžiamojo kodekso 24 str. (Bendrininkavimas), 253 str. 1 d. (Neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis), 260 str. 2 ir 3 d. (Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu). Maksimali gresianti bausmė – 15 metų laisvės atėmimo.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)