Kaip nurodo policija, 2023 metais vaikų ir paauglių tarpe išpopuliarėjo narkotinių ir psichotropinių medžiagų, vadinamų „Smile“, bei kristalų, dar vadinamų „Kriste“, vartojimas. Taip pat paplito „saugus“ platinimas elektroninėje erdvėje – socialiniuose tinkluose bei bendravimo platformose tokiose kaip: „Telegram“, „Signal“, „Wickr Me“, „Discord“ ir pan. paliekant narkotikus „drop’ais (paslėpus tam tikroje vietoje) ir atsiskaitant kriptovaliuta.

Stebint einamųjų metų psichotropinių medžiagų prekybos tendencijas elektroninėje erdvėje nepilnamečių tarpe buvo siekiama visiškai eliminuoti pagrindinį „Smile“ medžiagos tiekėją. Atliekamų tyrimų metu sulaikius pavienius platintojus buvo gauta užuominų apie narkotikų tiekimą iš platintojo, pavadinimu „Flight-RCS“, veikiančio kažkur užsienyje, bei šio tiekėjo pastovius platintojus Lietuvoje, kurie naudojasi „Telegram“ platforma.

Nustačius „Telegram“ platformoje veikiančias prekyvietes, platinančias narkotikus Kauno apskrityje, buvo pradėtas kriminalinės žvalgybos tyrimas.

Narkotikai keliavo siuntomis

Vykdant neviešą daugelio „Telegram“ grupių, veikiančių Lietuvoje ir užsienyje, stebėseną nustatyta, jog platintojus Lietuvoje narkotikai pasiekia siuntomis, o užsienio tiekėjai reklamuoja, kad užsakytos medžiagos Europos pirkėjams atkeliauja per 2–3 darbo dienas.

Siekiant nustatyti siuntų su narkotinėmis medžiagomis pristatymo kelius, pradėta glaudžiai bendradarbiauti su Lietuvos siuntų tarnybomis, o „Telegram“ prekyvietėse stebėti skelbimai apie papildymus. Analizuojant siuntų tarnybų pateiktus duomenis nustatyta, kad galimai narkotinės medžiagos siunčiamos kelių užsienio asmenų vardu iš vieno regiono Graikijoje.

Įžvelgus sistemą ir nustačius kelis kvaišalų platintojus Lietuvoje buvo užmegztas glaudus ryšys su Graikijos Respublikos Tesalonikų kriminalinės policijos narkotikų skyriumi. Buvo pasidalinta surinkta ir susisteminta informacija, kurios dėka Graikijos pareigūnams pavyko identifikuoti psichotropinių medžiagų tiekėjo galimą nelegalią gamybos laboratoriją ir joje dirbančius asmenis.

2023 metų rugsėjo mėn. Kauno policijos iniciatyva Europolas įsteigė jungtinę tyrimo grupę „OP Smile“, kurioje dalyvavo Graikijos Tesalonikų kriminalinės policijos narkotikų skyriaus ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, atliekantys tyrimus dėl elektroninėje erdvėje vykdomų nusikalstamų veikų.

Vykdant bendras priemones bei analizuojant pranešimus įvairiose bendravimo platformose gauta duomenų, kad Lietuvoje buvo įkurta „Telegram“ elektroninė prekyvietė, kurioje buvo siūloma narkotikų, panašių į „Graikijos tiekėjo“ siūlomą asortimentą.

Matų seklys. Kauno kriminalistai išardė 4 „Telegram“ narkotikų prekyvietes

Pas jaunuolį rasta įvairiausių narkotikų

Bendradarbiaujant su siuntų tarnybomis buvo sulaikyta siunta iš Graikijos, kurioje gabentas labai didelis kiekis narkotinių ir psichotropinių medžiagų – 0,5 kg kristalų, kurių grynumas siekė net 73,8 proc. Operacijos metu taip pat buvo sulaikytas siuntos gavėjas – 22-iejų metų Vilniuje gyvenantis jaunuolis, kuris ne tik platino kvaišalus, bet ir augino kanapes, o atliekant kratas papildomai buvo rasta ir paimta LSD, „Smile“, kristalų, haliucinogeninių grybų, kokaino, dideli kiekiai auginamų kanapių, labai didelis kiekis kanapių dervos bei nelegalus ginklas.

Analizuojant įtariamojo turimą įrangą ir prekybos būdus paimta apie 14 tūkst. eurų grynųjų pinigų, o taikant neviešas priemones nustatyta slapta el.piniginė, iš kurios perimta 19 tūkst. eurų vertės kriptovaliuta, gauta iš galimos prekybos narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis.

Sulaikytajam pareikšti įtarimai bei skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas, o ikiteisminio tyrimo byla atiduota teisminiam nagrinėjimui pagal nusikalstamų veikų požymius: labai didelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandos, jų neteisėto disponavimo, kanapių auginimo bei disponavimo šaunamaisiais ginklais.

Šturmuota laboratorija Graikijoje

Atliekant detalią įtariamojo disponuojamų įrenginių duomenų analizę nustatyta papildoma informacija apie Graikijoje veikiantį narokitkų tiekėją „Flight-RCS“ ir jo ryšius, kurie nedelsiant buvo perduoti Graikijos Respublikos Tesalonikų kriminalinės policijos narkotikų skyriaus pareigūnams. Ši informacija padėjo tiksliau identifikuoti kvaišalų iš Graikijos platinimo veiklos schemą ir nustatyti veikiančios laboratorijos vietą. Kadangi Graikijoje veikiančios laboratorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo mastas Lietuvoje vis augo ir bet koks delsimas kėlė grėsmę asmenų sveikatai – buvo priimtas sprendimas vykdyti sulaikymo operaciją.

2023 metų rugsėjo mėn. Graikijos pareigūnai pagal Lietuvos pateiktą vietovių, siuntų, fiksuotų vaizdų informaciją sulaikė 5 asmenis, kuriems už inkriminuojamas nusikalstamas veikas skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai ir gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Rastoje laboratorijoje buvo paimta apie 50 kg įvairių sintetinių narkotinių ir psichotropinių medžiagų, kurių vertė juodojoje rinkoje siekė apie 500 tūkst. eurų. Pas sulaikytus asmenis rasti ir paimti šaunamieji ginklai, 5 prabangūs automobiliai, apie 20 tūkst. eurų grynųjų pinigų bei kriptovaliutų, jų vertė siekė virš 100 tūkst. eurų. Taip pat buvo gauta daugiau duomenų apie galimus narkotikų didmeninius pirkėjus iš Lietuvos.

Nustojo veikti „Baryga LT Bot“

Po šios laboratorijos likvidavimo operacijos prarado tiekėją ir nustojo veikti vienas populiariausių ir didžiausią Lietuvos visuomenėje atgarsį turėjęs, sparčiai augantis, automatizuotas „Telegram“ kanalas „Baryga LT Bot“, kuris vykdė veiklą visoje Lietuvoje ir platino narkotines bei psichotropines medžiagas atsiskaitant kriptovaliuta.

Po Graikijoje ir Lietuvoje įvykdytų sulaikymų buvo tęsiamas „Telegram“ narkotinių ir psichotropinių medžiagų tiekėjų ir su jais susijusių platintojų grupių monitoringas, kurio metu nustatytas dar vienas su graikiška laboratorija susijęs asmuo.

2023 metų spalio mėn. Europolo būstinėje Hagoje vykusiame tarptautinės tyrimo grupės pasitarime buvo pasidalinta duomenimis, pagal kuriuos vienas su „Graikijos“ laboratorija susijęs asmuo, veikęs Vokietijoje, sulaikymo išvengė. Informacija buvo perduota Vokietijos pareigūnams, kurie pagal pateiktus duomenis 2023 metų gruodžio mėn. Vokietijoje, Nurembergo mieste, surado dar vieną laboratoriją, kurioje dirbo stebimas asmuo, moderavęs elektronines prekyvietes „Flight-RCS“ ir „Underground Temple“, skirtas ir Lietuvos rinkai.

Kratų metu rasta ir paimta įvairių kvaišalų, tokių kaip sintetiniai kanabinoidai bei katinonai, kurie buvo siunčiami per Europoje veikiančias siuntų tarnybas, o ant siuntų nurodoma, kad yra gabenamos kosmetinės priemonės. Tokiu būdu buvo platinamos narkotinės ir psichotropinės medžiagos po Rytų ir Vidurio Europą.

Tęsiant bendrą tyrimą Graikijos pareigūnai pasidalino surinkta informacija su laboratorijos „Flight-RCS“ pirkėjų iš Lietuvos Respublikos atsiskaitomosiomis kriptovaliutų piniginėmis. Atlikus minėtų kriptovaliutų piniginių analizes bei kontroliuojant „Telegram“ elektronines prekyvietes buvo nustatyti trys Kauno miesto gyventojai, kurie talkinami kitų asmenų, platino kvaišalus Kaune bei kituose Lietuvos miestuose, anoniminiu, vadinamu „dropais“, būdu. Kiekvienas asmuo turėjo savo asmenines „Telegram“ grupes, kuriose buvo paliekami įvairūs pirkėjų atsiliepimai ir kita informacija, didinama informacijos sklaida.

Matų seklys. Kauno kriminalistai išardė 4 „Telegram“ narkotikų prekyvietes

Likviduotos dar trys „Telegram“ prekyvietės

Kruopščiai atliekamo tyrimo metu realizacija įvykdyta 2024 metų sausio mėnesį ir per vieną dieną sulaikyti 4 Kauno miesto gyventojai, likviduotos dvi „Telegram“ nelegalios narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekyvietės, kurių kiekviena grupė turėjo po daugiau nei 2,5 tūkst. narių.

Vidurdienį buvo sulaikyti du buvę Graikijos laboratorijos klientai, Kauno miesto gyventojai, „Telegram“ prekyvietės valdytojai, kurie kontrabandos būdu įgijo labai didelį kiekį narkotinių ir psichotropinių medžiagų – 5 kg kanapių, supurkštų pusiau sintetiniu kanabinoidu. Kratų metu pas sulaikytuosius rasta apie 400 g hašišo, taip pat išsiaiškinta, jog visų medžiagų vertė juodojoje rinkoje siekia apie 90 tūktst. eurų.

Abiems asmenims pareikšti įtarimai dėl labai didelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandos ir jų neteisėto disponavimo, o nepilnamečiui, kuris, tyrimo duomenimis, valdė neteisėtą elektroninę prekyvietę buvo skirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Tos pačios dienos vakarą buvo likviduota ir kita „Telegram“ prekyvietė. Pas asmenis, kurie ją valdė, rasta apie 200 g kokaino ir 0,5 kg hašišo, kurių vertė juodojoje rinkoje siekia apie 25 tūkst. eurų. Kratų metu paimta apie 19 tūkst. eurų grynųjų pinigų ir kriptovaliutų, kurių dabartinė vertė apie 1,5 tūkst. eurų. Abiems asmenims pareikšti įtarimai, vienam jų – skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas, o ikiteisminio tyrimo byla atiduota teisminiam nagrinėjimui pagal inkriminuotas nusikalstamas veikas, numatytas LR BK 260 str. 3 d.

Tęsiant gautų duomenų analizę identifikuota ir 2024 metų kovo mėn. likviduota trečioji „Telegram“ nelegali prekyvietė. Sulaikymo operacijos metu sulaikytas 23-ejų metų Kauno miesto gyventojas, pas kurį rasta kanapių ir įvairių guminukų su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Kratų metu paimta galimai už narkotikų prekybą gautų įvairių kriptovaliutų, kurių bendra vertė siekė virš 200 tūkst. eurų.

Sulaikyta 12 asmenų

Plėtojant tarptautinį tyrimą buvo atliekamas 1 kriminalinės žvalgybos tyrimas, realizuojant pastarąjį ir pagal naujai gaunamą informaciją iš tarptautinės grupės pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai, bendrai Graikijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje sulaikyta 12 asmenų, kuriems pareikšti įtarimai dėl sunkių nusikalstamų veikų.

Viso tyrimo metu atlikta 14 kratų, vykdyta daugybė neviešo pobūdžio veiksmų, daugiau kaip 10-ties „Telegram“ uždarų grupių monitoringas, kontroliuota ir analizuota daugybė kriptovaliutų piniginių, uždarytos 4 Lietuvoje veikusios stambios elektroninės narkotinių medžiagų prekyvietės, turėjusios daugiau nei 6 tūkst. narių bei išimta daugiau nei 220 000 eurų vertės kriptovaliutų.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, „Delfi“ skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)