Teismui teko nelengva užduotis – kaip į posėdžių sales sutalpinti daugiau kaip 30 kaltinamųjų: vienoje byloje kaltinimai buvo pateikti 11, kitoje – 24 asmenims. Dalis jų yra suimti ir teismo proceso laukė už grotų, todėl juos iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo atvežė ginkluoti konvojaus pareigūnai.

Maža to, po užtrukusių ikiteisminių tyrimų suimtuosius panoro pamatyti ir laisvėje esantys jų artimieji bei draugai – į teismą atvyko net keliasdešimt žiūrovų. Tiesa, pabendrauti su kaltinamaisiais jie neturėjo galimybės – suimtuosius saugojo pareigūnai.

Bendravo telefonu, bet atsargiai – naudojo maskuojančias frazes

Vilniaus apygardos teisme yra tik viena didžioji salė, kurioje gali tilpti keliasdešimt proceso dalyvių, todėl vienos bylos nagrinėjimas buvo perkeltas į Lietuvos apeliacinį teismą. Čia į akistatą su teisingumu stojo vienuolika nusikalstamos grupuotės narių.

Kaltinimų dėl įvairių nusikaltimų, susijusių su narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimu, sulaukė Svajūnas Liupšavičius, Vaida Vasiliauskaitė, Pavelas Romancevičius, Dina Gončarova, Valentina Švabovič, Edita Samoilenko, Giedrė Giedraitytė, Gintaras Magalenga, Levas Dindinas, Darius Ališauskas ir Vilius Jankauskas, pravarde Senis.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad V. Jankauskas subūrė organizuotą nusikalstamą grupę, kuri neteisėtai įgijo, laikė, gabeno ir pardavinėjo didelius ir labai didelius kiekius psichotropinių ir narkotinių medžiagų.

Grupuotės nariai buvo pasiskirstę užduotimis – kas fasavo, kas pardavinėjo, o kas vežiojo narkotikus. Jie tarpusavyje bendravo specialiai tam įsigytais mobiliaisiais telefonais, tačiau buvo labai atsargūs – kalbėdami tarpusavyje naudojo sutartas ir prekybą uždraustomis medžiagomis maskuojančias frazes.

Pirmąjį posėdį surengusiai teisėjai Reginai Pocienei nepavyko pradėti nagrinėti baudžiamosios bylos – teismo salėje nepasirodė viena kaltinamoji. Paaiškėjo, kad jauna mergina paguldyta į Naujosios Vilnios ligoninę – praėjusią savaitę ji bandė pasitraukti iš gyvenimo. Neabejojama, kad tokiam žingsniui kaltinamoji ryžosi dėl jos atžvilgiu pradėto baudžiamojo persekiojimo.

Teisiamųjų suole – A. Macijauską užpuolęs E. Dančenkovas ir jo brolis

Teismui nepavyko pradėti ir kitos stambios sostinės grupuotės bylos – teisme taip pat nepasirodė vienas kaltinamasis bei keli advokatai.

Vienas kaltinamųjų – Edgaras Dančenkovas (kartu teisiamas ir jo brolis dvynys Erikas) yra gerai žinomas policijai: vyras jau yra nuteistas dėl narkotikų platinimo (nuosprendis neįsiteisėjęs) bei dėl krepšininko Arvydo Macijausko užpuolimo ir sužalojimo.

Šio nusikalstamo susivienijimo nariai kaltinami platinę įvairias narkotines ir psichotropines medžiagas – heroiną, kokainą, metamfetaminą, kanapes, įvairius psichotropinių medžiagų darinius, per specialiai tam tikslui sukurtą platintojų tinklą, taip pat ir per Vilniaus romų tabore gyvenančius asmenis.

Šias galimai nusikalstamas veikas darantys asmenys buvo itin atsargūs, naudojo patikrintas ir, jų manymu, saugias nusikalstamų veikų schemas. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos būdavo perduodamos paliekant jas iš anksto sutartose vietose, miškuose ar atokiose vietovėse.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad nusikalstamo susivienijimo nariai tiek betarpiškai, tiek ryšio priemonėmis palaikė glaudžius ir ilgalaikius tarpusavio ryšius, veikė pasiskirstę vaidmenimis. Heroinas, kokainas, amfetaminas, metamfetaminas, PMMA, kanapės buvo laikomos specialiosiose slėptuvėse.

Grupuotės nariai kontroliavo, kad pinigai už parduotas narkotines ir psichotropines medžiagas būtų perduoti laiku, o iškilus konfliktams su nusikalstamo susivienijimo interesams kenkiančiais asmenimis, sutelkdavo nusikalstamo susivienijimo narius vykti kartu spręsti šiuos konfliktus. Be to, teisėsaugos pareigūnams sulaikius nusikalstamo susivienijimo narius grupuotės lyderiai nusamdydavo jiems teisinę gynybą teikiančius advokatus, kuriems apmokėdavo iš nusikalstamu būdu gautų lėšų.

Tačiau pareigūnų bendro darbo pastangomis po beveik 3 metus trukusio intensyvaus ikiteisminio tyrimo pavyko pasiekti užsibrėžtą tikslą – nustatyti tiriamų nusikalstamų veikų organizatorius, jų artimiausių bendrininkų ratą ir surinkti faktinius duomenis, reikalingus šių asmenų baudžiamajam persekiojimui.

Atliekant šį tyrimą glaudžiai bendradarbiauta su užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnais, taikyti nusikalstamą veiką imituojantys veiksmai, kiti svarbūs procesiniai veiksmai, atlikta apie 50 kratų, išimti labai dideli narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiai. Baudžiamąją bylą sudaro 70 tomų dokumentų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)