Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija 2023 metų gegužės 15 dieną priėmė nutartį byloje, kuria prokuratūrai pranešė apie galimai liudytojo įvykdytą nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 235 straipsnio 1 dalyje – dėl melagingų parodymų davimo ikiteisminio tyrimo metu ir teisme.

Tuo metu teisme apeliacine tvarka buvo baigta nagrinėti baudžiamoji byla dėl gyvam šernui iltis karpiusių, audinę ir vietnamietišką kiaulę medžiokliniais šunimis pjudžiusių asmenų. Kaltais dėl žiauraus elgesio su gyvūnais Šiaulių apygardos teismo, o vėliau ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo neskundžiama nutartimi, pripažinti 7 asmenys – dabar jau buvęs Radviliškio rajono tarybos narys Ernestas Mončauskas ir dar 6 vyrai.

Atliekant ikiteisminį tyrimą kaltinimai dėl melagingų parodymų davimo ir dokumentų klastojimo pareikšti 60-mečiui veterinarijos gydytojui, kuris, manoma, melavo apklausiamas kaip liudytojas ikiteisminio tyrimo ir bylos dėl žiauraus elgesio su gyvūnais nagrinėjimo metu. Tyrimo duomenimis, kaltinamasis teigė, kad jis, kaip veterinaras atvykęs į įvykio vietą 2017 metų liepą, neva pamatė į tvorą įsipainiojusį šerną, kuriam suleido vaistų nuskausminimui nuo uždegimo ir norėjo gyvūną primigdyti. Kaltinamasis teigė, kad šernas buvo neva gelbėjamas, o ne kankinamas.

Surinkta duomenų, kad veterinaras, manoma, tyčia suklastojo „Gydomų gyvūnų registracijos žurnalą“, įrašydamas tikrovės neatitinkančius duomenis ir tokiu būdu siekdamas padėti pažįstamiems vyrams išvengti baudžiamosios atsakomybės. Kaltinamasis žurnale nurodė, kad neva rastas sužeistas, įsipainiojęs į vielas šernas, kuriam suleisti vaistai ir vėliau jis paleistas į laisvę.

Šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Marius Fokas, tyrimą atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato pareigūnai.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją