Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Kęstutis Bautronis sakė, kad tuo metu, kai kilo gaisras, vidurdienį vyko jų darbinis posėdis nuotoliniu būdu.

„Viena darbuotoja, dirbusi iš namų, per posėdį pasakė, kad kaimynystėje gaisras, ji išėjo pažiūrėti. Matė tą mergaitę balkone, su ja kalbėjo. Mergina sakė, kad jai 17 metų, yra viena namuose, jai dega kojos. Ją ragino laikytis, kvėpuoti, kol atvyks pagalba“, – pasakojo K. Bautronis.

Balkonas, kur buvo įkalinta paauglė, buvo įstiklintas, ji laikėsi apsižergusi rėmą, viena koja buvo lauke, kita viduje.

Ugniagesių autokopėčios stūmėsi link jos, kai mergina, tikriausiai neatlaikiusi karščio, iššoko.

„Pusė minutės, daugiausia minutė, ir ji būtų gražiai nukelta. Būtų apdegusi ranką, koją, tuo būtų pasibaigę, – atsiduso Šiaulių gelbėtojų vadas ir pridūrė: – Gal ji tikėjosi įšokti į kitą butą, apačioje, ne visai tiesiai po ja, bet metras į šoną, moteris buvo atsidariusi langą. Gal ji tikėjosi įšokti į tą langą.“

Paklaustas, kodėl nebuvo ištiesta gelbėtojų pagalvė, ant kurios paauglė galbūt būtų saugiai nusileidusi, K. Bautronis paaiškino, kad šiuo atveju tai tikrai nebuvo optimalus sprendimas.

„Pagalvė naudojama tik išskirtiniu atveju, kai neįmanoma privažiuoti prie pastato. Daug saugiau ir užtikrinčiau evakuacijai yra autokopėčios. Su pagalve dirbti turi mažiausiai 6 žmonės, kai šoka iš tokio aukščiau, – vienas koreguoja padėtį, kiti pagalvę traukia“, – situaciją paaiškino jis.

Pasakodamas apie patį gaisrą, R. Bautronis užsiminė, kad tai buvo tikras pragaras, karšta buvo taip, kad apsilydė net ugniagesių šalmai.

„Pagrindinis gaisro židinys – tame bute. Kadangi buvo atidaryti visi langai, durys, skersvėjis sudarė tokią trauką. Trauka ėjo per visas atviras duris, langus, įpūtė karštį“, – pasakojo jis.

Kiti du kūnai rasti bendro naudojimo koridoriuje, žmonės jau išėję iš buto, ir kadangi durys liko atviros, tai sukėlė dar didesnį ugnies įsiplieskimą. Gaisrinių tyrimų centro ekspertai dar aiškinasi gaisro priežastis.

Saugumu nesirūpina

Ugniagesių vadas užsiminė, kad jam labai skauda širdį, nes žmonės patys nesisaugo ir dėl patogumo aukoja savo saugumą.

Pasak jo, namų bendrijų pirmininkai mažai rūpinasi priešgaisrine sauga, tenka net bylinėtis, kad atsirastų dūmų šalinimo sistemos.

„Baudžiame, o trūkumų vis tiek nešalina. Šito namo bendrijos pirmininkas 2021 m. jau baustas už priešgaisrinius pažeidimus ir niekas nieko netvarkė“, – sakė pašnekovas.

Jis kritikos turėjo ir patiems žmonėms, pavyzdžiui, balkonuose yra evakuaciniai liukai, tačiau juos gyventojai tiesiog užkala.

„Iš apačios užkala, lubas, grindis uždeda, niekur tu nepabėgsi. O būtų evakuaciniai išėjimai, – sakė jis ir pridūrė: – Kitas dalykas – neuždūminamos laiptinės. Įsirengę rakinamas skardines duris. Žmonės atsitveria evakuacinius kelius, o jei patikriname, dar baisiausiai ant mūsų pyksta, ko čia lendame.“

Žuvo 3 žmonės

Kaip pranešė Policijos departamentas, liepos 3 d., apie 13 val. 6 min., Šiauliuose, Aido g., dvylikaaukščio namo devintame aukšte esančiame bute kilo gaisras, kurį užgesinus buvo rastas mirusio vyro (gim. 1979 m.) kūnas be išorinių smurto žymių.

Taip pat devinto aukšto laiptinės aikštelėje rastas apdegęs nenustatytos tapatybės mirusio vyro kūnas.

13 val. 55 min. į Šiaulių ligoninę iš Šiaulių, Aido g., pristatyta ir dėl įvairių kūno sužalojimų paguldyta mergina (gim. 2005 m.), kuri iššoko iš degančio buto per 9 aukšto balkoną. 20 val. 45 min. mergina ligoninėje mirė.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Delfi žiniomis, pasak kaimynų, bute, kur kilo gaisras, iki tragedijos buvo girtaujama, galbūt ne vieną dieną.

Nukentėjo gyventojai

Anot ugniagesių, gelbėtojai bendro naudojimo koridoriuje 9-ame aukšte rado vyro kūną. Vėliau 9-ame aukšte rado ir kito vyro kūną, stipriai apdegusį.

Iš daugiabučio namo evakuoti 43 žmonės, 5-iems iš jų suteikta medicininė pagalba vietoje, 4 išvežti į gydymo įstaigą. Gaisro metu išdegė butas 9-ame aukšte, aprūko ir apdegė bendro naudojimo patalpos.

Aprūko 11-o ir 12-o aukštų koridoriai, išdužo 11-o aukšto bendro naudojimo balkono stiklo paketai. 10-ame aukšte skilo siena.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)