„Kaltinamojo T. J. kaltė dėl plėšimo visiškai įrodyta, – sako baudžiamąją bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas M. Galvičius. – Kaltinamasis prisipažino tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek teisme.“

Anot teisėjo M. Galvičiaus, dviejų nukentėjusiųjų parodymai, įvykio vietos, daiktų apžiūros protokolai, specialisto išvada ir kt. liudija, kad kaltinamasis T. J. nurodytu laiku ir vietoje, panaudojęs peilį ir juo grasindamas, be to, panaudojęs fizinį smurtą prieš vieną nukentėjusiųjų pagrobė jų rankines. Kaltinamasis iš vienos nukentėjusiosios pagrobė turto už 411 Eur, iš kitos pagrobtų daiktų bendra suma – 1 205 Eur ir darbuotojos kuprinėje buvusius iš parduotuvės kasos paimtus pinigus, beveik 3 648 Eur. Kadangi visi daiktai abiem nukentėjusiosioms buvo grąžinti, jos civilinio ieškinio nereiškė.

Kaltinamasis T. J. teisme sakė, kad plėšimą įvykdė 2024 m. sausio 15 d. apie 20 val. prie parduotuvės netoli Šiaulių. Vyras nurodė, kad ten anksčiau jis bėgiodavo ir buvo pastebėjęs, kaip pardavėja išeidavo iš parduotuvės. Tą vakarą buvo beviltiška situacija, pinigų stygius, grėsė išmetimas iš buto, tai jis prisiminė tą vietą, kur tikėjosi gauti pinigų. Nuėjo prie parduotuvės, pasislėpė už ūkinio pastato kampo, palaukė, kol išeis pardavėjos, ir jas užpuolė. Galvojo, kad išeis viena pardavėja, tačiau tąkart išėjo dvi moterys. Vienai jis „nulupo“ nuo peties rankinę, prie kitos pribėgęs taip pat prašė atiduoti rankinę, bet irgi ją išplėšė ir nubėgo.

Nori nuoširdžiai atsiprašyti nukentėjusiųjų, labai gailisi dėl šio savo elgesio, o ypač dėl fizinio skausmo sukėlimo, nes kai nuplėšė rankinę, ji nukrito ant žemės, jis lenkėsi paimti ir atsitiesdamas su rankine impulsyviai sutrenkė vienai nukentėjusiajai į veidą.

Kaltinamasis sakė, kad su savimi turėjo du peilius, o atsuktuvas striukės kišenėje buvo likęs iš anksčiau. Jis laikė peilį rankoje ir antrai moteriai sakė duoti pinigus, bet ji nedavė, tai greitai išplėšė kuprinę ir pasileido bėgti.

Tą patį vakarą, T. J. buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Nukentėjusioji per ikiteisminį tyrimą nurodė, kad baigiant darbą apie 20 val. ir išėjus į lauką rakinant parduotuvės duris prie jų priėjo kaukėtas vyriškis su pagaliu rankose, juodai apsirengęs, kuris stovėjo jai už nugaros. Vyriškis staigiai priėjęs prie jos nuo peties nuplėšė juodos spalvos rankinuką bei tuo metu sudavė vieną kartą kumščiu į veidą. Tada jis puolė prie kolegės šaukdamas „atiduok pinigus“, kairėje rankoje matė, kad turi peilį, matėsi išlindusi geležtė. Jos su kolege išsigandusios grįžo į parduotuvės patalpas ir iškvietė policijos pagalbą.

Kita nukentėjusioji minėjo, kad vyriškis sušuko „atiduok pinigus“, ji jam atsakė, kad neturi pinigų. Tada jis suriko dar pikčiau, ir jo rankoje pamatė peilį. Pamačiusi peilį labai išsigando, nieko nebedarė, tiesiog ištiesė kuprinę bei dar su savimi turėtą maišelį su produktais.

Kaltinamojo atsakomybę lengvinanti aplinkybė ta, kad jis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi. Jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nėra. T. J. padarė vieną nusikalstamą veiką, kuri priskiriama sunkių nusikaltimų kategorijai. Nusikalstama veika yra baigta, padaryta tiesiogine tyčia.

Byla nagrinėta sutrumpinto įrodymų tyrimų tvarka, kadangi kaltinamasis kaltu prisipažino visiškai ir sutiko, kad kiti įrodymai nebūtų tiriami, įrodymų tyrimas teisme buvo nutrauktas. Kadangi kaltinamasis visiškai prisipažino, gailėjosi, paskirta bausmė sumažintina vienu trečdaliu.