Profsąjungų centro profesinių sąjungų atstovai sako, kad prokuroro nutarimas, siunčiantis policininką, tarnybos metu nušovusį jokiomis priemonėmis nesutramdomą, agresyvią moterį į teismą – pribloškė. Po jo pareigūnams lieka vienas kelias: susidūrus su agresyviu pažeidėju ne galvoti kaip eliminuoti grėsmę visuomenei, o tiesiog bėgti iš įvykio vietos.

„Prokuroras pasiuntė žinutę visiems pareigūnams – nepriklausomai nuo situacijos ar jums kirviu mojuos, ar šakėmis badys, kitaip priešinsis, teisėtai panaudoję ginklą būsite kalti. Todėl mes palaikome savo kolegą ir imsimės aktyvių veiksmų ginti jį nuo nepagrįsto prokuroro persekiojimo“, – sakė Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (VAITĮPS) pirmininkas Vitalijus Jagminas.

VAITĮPS pirmininkas stebisi, kai sakoma, kad nebuvo būtinosios ginties sąlygų, pareigūnas vadovaujasi Policijos veiklos įstatyme apibrėžtomis ginklo panaudojimo sąlygomis ir konkrečia situacija, kurioje atsidūrė.

„O skaudaus įvykio praėjusių metų gruodį atveju, pareigūnai išnaudojo visas įmanomas specialiąsias priemones – dujas, elektrošoką, guminę lazdą, bet jos nepadėjo sutramdyti agresyvios siautėjančios moters, ji suknežino greitosios pagalbos automobilį, užpuolė medikus, sužeidė pareigūną, ko reikėjo laukti dar? Norėtųsi prokuroro paklausti, kaip reikėjo uždėti tuos atrankius?“ – stebisi V.Jagminas.

Anot Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų (LRITĮPS) profesinės sąjungos pirmininko Kęstučio Pauliuko, baigę specialų parengimą specializuotose policijos, pasieniečių ir kalėjimų tarnybos mokyklose pareigūnai tikrai žino kada ir kokiomis sąlygomis jie turi veikti nedelsdami, kad išsaugotų ir apgintų kitus bei save, tačiau prokuroras žino geriau ir todėl šiandien pareigūnas, kuris galbūt išgelbėjo kolegas ir medikus verčiamas nusikaltėliu, pažeidusiu būtinąją gintį, viršijusiu įgaliojimus ir dėl to tapusiu žudiku.

„Mes taip nemanome, palaikome kolegą“, – sakė K. Pauliukas.

LRITĮPS pirmininko nuomone, nesame apsaugoti nuo panašių įvykių ir kas bus, kai nuo agresyvaus ligonio teks saugoti visuomenės narius, gal net tuos pačius prokurorus, ar tuomet jie irgi sakys: „Reikėjo tik uždėti antrankius“ ar šauks: „Kodėl nešaunate“?

„Mes nesuprantame prokuratūros, kaip pareigūnams reikės vykdyti tarnybą? Jau bausmių vykdymo sistemoje nebegalime naudoti šaunamojo ginklo, dabar policijai surišamos rankos, kas toliau?“ – sakė LRITĮPS pirmininkas.

VAITĮPS pirmininkas V.Jagminas sako, ar verta rizikuoti savo sveikata, gyvybe ir gerove, kai toks prokuratūros požiūris, ieškant bet kokio priekabio, kad tik būtų pareigūnai nuteisti.