Ieško Norvegijos policija

Penktadienio naktį kelyje Marijampolė–Suvalkai ties Salaperaugio kaimu Kalvarijos sav. patruliavę Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai sustabdė iš Lenkijos į Lietuvą ką tik įvažiavusį visureigį „Volkswagen ID.4 Pro“. Automobilį su švediškais valstybinio numerio ženklais vairavo 40-ies Lietuvos pilietis, deklaravęs gyvenamąją vietą Vokietijoje. Pasieniečiams jis pateikė savo asmens tapatybės kortelę, vairuotojo pažymėjimą ir švediškus automobilio registracijos liudijimus.

VSAT pareigūnams kilo įtarimų dėl 2021 m. laidos transporto priemonės identifikavimo numerio (VIN), automobilio duomenų lipduko ir registracijos dokumentus. Bagažinėje esantis VIN numeris buvo iškaltas ant pritvirtintos metalinės plokštelės. Ją pakėlus pasirodė kitas, originalus VIN. Pagal jį nustatyta, kad automobilio „VW ID.4 Pro“ kaip vogto nuo 2023 m. birželio ieško Norvegijos policija. Švediškuose registracijos liudijimuose nebuvo vandens ženklų, mikrotekstas – imituotas, o rašaliniu spausdintuvu atspausdinti numeriai leido daryti prielaidą, jog šie dokumentai – suklastoti.

Vairuotoją ir automobilį VSAT pareigūnai pristatė į Kalvarijos pasienio užkardą. Visureigį vairavęs vyras paaiškino automobilį pirkęs Lietuvoje, tačiau pirkimo-pardavimo sutarties neturi.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl nusikalstamu būdu gauto didelės vertės turto įgijimo arba realizavimo ir dokumento suklastojimo ar disponavimo tokiu dokumentu pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras.

Vairuotojas po apklausos paleistas. Jam skirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas bei įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Latvis su „Lexus“ iš Jungtinės Karalystės

Sekmadienio naktį Kalvarijos pasieniečių ekipažas, patruliavęs kelyje Seinai–Lazdijai ties Tarnaukos kaimu Lazdijų r., patikrinti sustabdė iš Lenkijos įvažiavusį automobilį „Lexus RX 450H“. Jungtinėje Karalystėje registruotą visureigį vairavę 35-erių Latvijos pilietis VSAT pareigūnams pateikė britišką automobilio registracijos liudijimą.

Pasieniečiams abejonių sukėlė automobilio duomenų lipdukas ir kaltinis transporto priemonės registravimo numeris (VIN), nes jį sudarantys skaičiai neatitiko gamintojo nustatytų standartų. Tai leido padaryti prielaidą, kad VIN yra perkaltas, o lipdukas – suklastotas. VSAT pareigūnų įtarimai sustiprėjo nuėmus po priekiniu visureigio stiklu užklijuotą lipduką, slėpusį tikrąjį VIN. Tikrinant atrastą numerį nustatyta, kad šis automobilis yra vogtas Jungtinėje Karalystėje, o britų policija jo paiešką paskelbė vos prieš kelias dienas, gegužės 13-ąją.

Pasieniečiai visureigį ir jo vairuotoją sulaikė ir pristatė į Kalvarijos pasienio užkardą. Apklausiamas latvis pasieniečiams paaiškino prieš savaitę iš Latvijos nuskridęs į Londoną ir ten už 15 tūkst. eurų pirkęs šį 2012 m. automobilį „Lexus RX 450H“.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, jam vadovauja Alytaus apylinkės prokuroras. Latviui gali būti paskirta bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Vogtą, kaip įtariama, automobilį vairavusiam Latvijos piliečiui skirta kardomoji priemonė – suėmimas vienam mėnesiui.

Ukrainietis su vogtais BMW

Sekmadienio rytą Kalvarijos pasieniečiai kelyje Suvalkai–Marijampolė ties Salaperaugio kaimu Kalvarijos sav., sustabdė iš Lenkijos važiuojantį balninį vilkiką DAF su puspriekabe „Schmitz“. Krovininį automobilį su lietuviškais registracijos numeriais vairavo 28-erių Ukrainos pilietis, turintis leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Sulaikyti BMW

Vairuotojas VSAT pareigūnams sakė vežąs du automobilius ir pateikė tarptautinį krovinio transportavimo važtaraštį (CMR), kuriame buvo įrašyti automobiliai BMW X5 ir 5-os serijos BMW bei du valčių varikliai. Automobilių ir valčių variklių dokumentų ukrainietis nepateikė. Tuomet Kalvarijos pasieniečiai jo paprašė atidaryti puspriekabės duris.

Patikrinę šiuos automobilius pagal VIN, pasieniečiai nustatė, kad abu jie yra vogti ir ieškomi Norvegijoje: 2013 m. laidos BMW X5 xDRIVE – nuo gegužės 17 d., o 2017 m. laidos BMW 530e iPerformance – nuo gegužės 16 d.

Vairuotojas ir vilkikas su puspriekabe bei kroviniu buvo pristatyti į Kalvarijos pasienio užkardą. Ukrainietis paaiškino, kad įmonės direktorius jam atsiuntęs koordinates, kur nuvykti krovinio. Penktadienį į aikštelę netoli Oslo atvyko mikroautobusas, iš jo išlipę du vyrai pakrovė į puspriekabę valčių variklius. Vėliau kitoje aikštelėje privažiavo vyras, jis atgabeno iš pradžių vieną BMW automobilį, po valandos – ir antrąjį. Nuo abiejų buvo nuimti valstybinio numerio ženklai, perduota automobilių pirkimo sutartis. Vilkiko DAF vairuotojas teigė automobilius turėjęs nugabenti į Kauną.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras. Už tokią nusikalstamą veiką įstatyme numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų. Apklaustas liudytoju, vairuotojas buvo paleistas.

Per mažiau kaip penkis šių metų mėnesius VSAT pareigūnai sulaikė 70, įtariama, vogtų autotransporto priemonių, iš jų 50 – lengvųjų automobilių. Pasienyje su Lenkija nustatyta 30 tokių atvejų, su Baltarusija – 27.