Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti Panevėžio apygardos teismo nuosprendį, kuriuo konstatuota, kad Kėdainių policijos pareigūnai galėjo peržengti ribas tirdami sunkų nusikaltimą, todėl prokurorams pasiūlė dviems tyrėjams iškelti baudžiamąją bylą.

Dėl ožkos padegimo nepilnametis nuteistas 3 mėnesių laisvės atėmimo bausme, tačiau už grotų praleis 3 metus – teismas nusprendė, kad jaunuolis privalo atlikti anksčiau jam skirtą bausmę. Beveik prieš trejus metus jis buvo nuteistas už nužudymą, tačiau praėjusią vasarą buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos neatlikęs visos jam skirtos 5 metų laisvės atėmimo bausmės.

Buvo verčiami duoti parodymus prieš save

Kaltinimus dėl pensininko apiplėšimo ir nužudymo prokurorai buvo pateikę dar vienam nepilnamečiui. Dar vienas šešiolikmetis buvo kaltinamas tik dalyvavęs apiplėšiant pensininką. Tačiau trijulė liko išteisinta – teismas konstatavo, kad nėra įrodyta, jog jie būtų padarę šį labai sunkų nusikaltimą.

Prokuratūros kaltinamajame akte buvo teigiama, kad pensininkas buvo apiplėštas ir nužudytas 2007-ųjų rugpjūčio 18-ąją apie 17 val. Kėdainiuose, ties Kęstučio gatvėje esančiu metaliniu garažu.

Pasak prokurorų, nepilnamečiai galėjo užpulti pensininką – esą jį apglėbė ir laikė už rankų bei reikalavo atiduoti pinigus, tikrino jo kelnių kišenes. Kai vienas nepilnamečių paleido senolio rankas, kitas paėmė lazdą ir kartą smogė per galvą. Po to kitas jaunuolis lazda taip pat sudavė du kartus. Kai pensininkas nukrito ant žemės, vienas vaikų jam spyrė į galvą.

Iš nukentėjusiojo buvo pagrobta 500 litų bei 20 litų vertės elektroninis laikrodis. Senolis vėlai vakare buvo rastas merdintis, o vėliau mirė ligoninėje.

Pasak teismo, ikiteisminio tyrimo metu sulaikant ir atliekant proceso veiksmus su vaikais buvo grubiai pažeisti Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimai, susiję su jų sulaikymo pagrįstumu, teisių išaiškinimu, tyrimo veiksmų fiksavimu.

Be to, teismas konstatavo, kad buvo pažeistos Jungtinių Tautų Vaikų teisių apsaugos konvencijos bei Lietuvos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo nuostatos – nepilnamečiams buvo neteisėtai atimta laisvė, nors jokios kraštutinės būtinybės sulaikyti vaikus nebuvo.

Teismas pažymėjo, kad ikiteisminio tyrimo metu vaikai buvo verčiami duoti parodymus ir prisipažinti kaltais, jų atžvilgiu buvo vartojama psichinė prievarta.

„Nepilnamečių parodymų prieš save negalima laikyti įrodymais, nes nepaneigti jų parodymai teismui, kad jie save ir kitus apkalbėjo neteisėtų ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmų pasėkoje“, - Panevėžio apygardos teismas buvo konstatavęs, kad jokių įrodymų, išskyrus tariamų nepilnamečių prisipažinimų, byloje nėra.

Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Panevėžio teisėjų nuosprendį – jis yra teisėtas.

Teismas atmetė prokurorų ir nužudyto pensininko artimųjų skundą, todėl Panevėžio apygardos prokuratūra turės aiškintis, ar Kėdainių rajono policijos komisariato vyresnysis tyrėjas Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko pavaduotojas nepadarė nusikaltimų – piktnaudžiavo tarnybine padėtimi bei neatliko savo pareigų.

Kalės dėl ožkos padegimo

Nors nebuvo įrodyta, kad nepilnamečiai nužudė ir apiplėšė pensininką, tačiau vienam jų nuo bausmės nepavyko išsisukti.

Teisminio nagrinėjimo metu buvo nustatyta, kad 2007-ųjų rugpjūtį jau kartą už nužudymą teistas šešiolikmetis nenustatytu skysčiu padegė prie Dotnuvėlės upelio gyvenusio benamio ožką.

Gyvūno nepavyko išgelbėti – pas veterinarą nuvežtą ožką medikas iš pradžių dar bandė gydyti, tačiau kitą dieną nusprendė ją užmigdyti.

„Jos galva buvo užtinusi, akių nesimatė, galva ir nugara buvo nudegę, sužalojimai buvo terminiai - nudeginta karštu skysčiu“, - teisme pasakojo veterinaras.

„Apipildamas ožką degiu skysčiu ir ją padegdamas, nepilnametis suvokė, kad žiauriai elgiasi su gyvūnu, suprato, kad gyvūnas gali žūti ir to norėjo, t. y. veikė tiesiogine tyčia“, - konstatavo teismas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją