Su DELFI redakcija susisiekę žmonės pateikė ir nuotraukas. Jie vaizdą užfiksavo šeštadienį ryte, apie 9 val., kai su bičiuliais susitiko prie Filharmonijos. Žmonės pamatė, kad visureigis „Land Rover Discovery 4“ su rusiškais numeriais stovi ant šaligatvio. Maža to, ant numerio puikavosi sovietinė simbolika. Žmonės apie įžūlų Lietuvos svečią pranešė bendruoju pagalbos telefonu.

Atvykę pareigūnai užfiksavo pažeidimą. Tačiau į sovietinę simboliką, anot skaitytojo, nekreipė dėmėsio. „Pažiūrėkite, kokios šalies numeriai, jiems galima“, – tokį komentarą sako išgirdę pilietiškai pasielgti norėję žmonės.

Anot DELFI skaitytojo, policijos pareigūnai tik surašė baudą už tai, kad automobilis pastatytas neleistinoje vietoje ir paliko už priekinio stiklo valytuvo užkištą pranešimą.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis DELFI sakė, kad į Lietuvą su tokia simbolika per pasienio postą neįleidžiama. Ją atvykėliai privalo nuimti ir dar gauna baudą.

„Greičiausiai, jis į Lietuvą atvyko iš Lenkijos ar Latvijos, kur laisva siena. Kitu atveju, kai tikrina pasienio pareigūnai, liepiama tokią simboliką nuimti“, – sakė G. Mišutis.

Apie dviprasmišką situaciją išgirdęs Vilniaus policijos patrulių rinktinės vadas Algimantas Minkauskas patikino, kad Lietuvos įstatymai vienodi visiems ir pažadėjo išsiaiškinti kodėl žmonės išgirdo esą taip nėra ir dar iš policijos pareigūno lūpų. Gana greitai A. Minkauskas pateikė atsakymą, kad patruliai sureagavo į numerio „papuošimą“ – nuvyko į trečią policijos komisariatą, kur raštu pateikė informaciją apie neleistiną sovietinės simbolikos naudojimą.

Anot A. Minkausko, visureigio vairuotojui už tai surašytas protokolas, kaip ir bauda už stovėjimą neleistinoje vietoje. Jei žmogus išvažiuos iš Lietuvos išvengęs baudos, svečias už tokį pažeidimą gali netekti vizos atvykti į mūsų šalį.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus Nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo arba vėliavų, ženklų ar uniformų, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų arba nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytų vėliavų ar ženklų, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitoks demonstravimas, taip pat nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas – užtraukia baudą nuo 144 (vieno šimto keturiasdešimt keturių) iki 289 (dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių) eurų su daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskavimu.

Pagal šį straipsnį neatsako asmuo, kuris padaro šio straipsnio pirmojoje dalyje nurodytas veikas muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmuo, kuris naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyvis, vilkintis savo uniformą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3210)