24 metų automobilių serviso Vilniuje savininkas Šarūnas Pladas LŽ pasakojo, kad jam motociklu "Ducati" važiuojant Vilniaus Savanorių prospekto trečiąja eismo juosta centro link, policijos ekipažas tuo metu lėtai judėjo antrąja juosta.

"Kai prie jų priartėjau, jie staiga pasuko automobilį ir užtvėrė trečiąją juostą. Pasukau motociklo vairą į dešinę, norėdamas aplenkti policijos automobilį pirmąja juosta, tačiau jis metėsi į mano pusę ir pradėjo spausti prie kelkraštyje stovinčių automobilių. Per plauką išvengiau susidūrimo. Policininkai manęs nesivijo, todėl man jų veiksmai pasirodė kaip kelių chuliganų", - pasakojo Pladas.

Nestabdė?

Maždaug po 20 minučių tas pats policijos patrulių ekipažas bandė sustabdyti kitą motociklininką. Tai 23 metų vilniečiui Dmitrijui Ovsianikovui vos nekainavo gyvybės.

Policijos tarnybinis automobilis "Volkswagen Vento" staiga pasuko į važiuojamąją dalį ir motociklu "Honda CBR 900" važiavęs Ovsianikovas trenkėsi į jį. Motociklininko neapsaugojo maždaug 3 tūkstančius litų kainuojanti apsauginė apranga: jam buvo sutrupinta kairės rankos alkūnė ir lūžo koja. "Šitaip stabdyti motociklininką, tai tas pats, kaip paleisti jam kulką į galvą", - LŽ sakė motociklininkų "Extreme" klubo nariai.

Anot jų, susidūrus vieni jų nubėgo prie Ovsianikovo, kiti - prie policijos automobilio vaistinėlės. Tačiau pareigūnai užsirakino iš vidaus ir, tarnybinius ginklus nukreipę į motociklininkus, kvietė pastiprinimą.

"Per baikerių šventę niekas motociklininkų nestabdė. Dažnai patys policininkai atvažiuoja pasižiūrėti, kaip važinėjame, todėl ekipažas be įjungtų švyturėlių mums nepasirodė įtartinas. Be to, patys pareigūnai žino, kad "britvomis" (taip vadinami sportiniai motociklai - aut.) 60 kilometrų per valandą greičiu važiuoti neįmanoma ir dėl greičio mes su jais niekada nesipykdavome", - kalbėjo "Extreme" nariai.

"Džiaugiuosi, kad po kelių operacijų skausmas atlėgo. Tikiu, kad medikai padės sugyti mano kairei rankai. Be jos niekada negalėčiau vairuoti motociklo", - ligoninėje LŽ sakė Ovsianikovas.

Dėl materialinės žalos atlyginimo jis ketina kreiptis į teismą.

Pradėjo išsisukinėti

Po avarijos skelbta, kad motociklininkas buvo stabdomas įjungus švyturėlius. Tačiau paaiškėjus, kad eismo įvykis atsitiktinai nufilmuotas mėgėjiška vaizdo kamera, policininkai pradėjo išsisukinėti.

"Galbūt Viešosios policijos patrulinės rinktinės pareigūnas Romas Savčiukas ir nuspaudė švyturėlių įjungimo mygtuką, tačiau jie nesuveikė. Buvo maždaug 17 valanda, todėl pareigūnai nematė, ar švyturėliai įsijungė. Daugiau komentuoti negaliu", - LŽ kalbėjo Patrulinės rinktinės vadovo pavaduotojas Ernestas Parasnevičius.

Pavojingą avariją sukėlęs policininkas nėra nušalintas nuo pareigų.

Atliekamas tyrimas

Dėl šio įvykio Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Eismo priežiūros tarnyba (EPT) atlieka ikiteisminį tyrimą.

Savčiuko pasirinktas būdas stabdyti transporto priemonę privertė gūžčioti pečiais net aukštus kelių policijos pareigūnus. "Sunku įvertinti, ar nenusikalstami buvo pareigūnų veiksmai. Jie turi žinoti, kad taip stabdyti transporto priemonių negalima", - LŽ sakė VPK EPT skyriaus vadovas Gintautas Vasylis ir atsisakė detaliau komentuoti avariją, kol nebaigtas ikiteisminis tyrimas.

Prie "VW Vento" vairo sėdėjusio Savčiuko veiksmų negalėjo paaiškinti ir Viešosios tvarkos bei eismo priežiūros skyriaus vadovas Juozas Blaževičius. "Šitaip transporto priemonės nestabdomos net per reidus ar sulaikant nusikaltėlius, sakė komisaras. - Pažeidėją policininkas turėjo stabdyti lazdelės mostu, o automobilyje likęs policininkas galėjo įjungti švyturėlius ir garsinį signalą".