G. Landsbergis šioje byloje apklausiamas, nes jis buvo vienas iš Seimo narių, kurie negalėjo išeiti iš parlamento, kai riaušininkai jį apsupo.

Jau anksčiau riaušių byloje apklaustas ne vienas Seimo narys, tarp jų Kęstutis Masiulis, Tomas Tomilinas, Dovilė Šakalienė ir kiti.

Liudydamas G. Landsbergis pasakojo, kad visą dieną praleido Seime, kur per pietus, eidamas į savo kabinetą sutiko minią agresyviai nusiteikusių žmonių.

„Tą dieną dalyvavau su kolegomis Seimo posėdyje. Apie susirinkimą prie Seimo buvau informuotas, mačiau pareigūnus, žmones. Nuo pusės dešimtos ryto iki vėlyvo vakaro buvau Seimo rūmuose. Didžioji dienos dalis praleista balsuojant Seimo salėje. Konkrečiai su protestuotojais, patekusiais į Seimą, teko susidurti Seimo rūmuose, kuomet per posėdžio pertrauką grįžau į savo kabinetą ir išėjęs iš laiptinės pamačiau maždaug 20-30 žmonių. Ėjau į kabinetą, iš tų žmonių girdėjosi įvairūs pasvarstymai, prašymai sustoti. Kai kurie jų galėjo skambėti kaip nedraugiški. Todėl nuėję į kabinetą iškvietėme Seimo apsaugą, prašydami užtikrinti laisvą judėjimą Seimo rūmuose, kad galėtume saugiai nueiti į salę. Išėjus iš kabineto žmonių nebebuvo. “, – pasakojo G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Į Seimą tądien pateko maždaug 70 protestuotojų, jiems leidimus patekti į vidų išrašinėjo Seimo nariai Petras Gražulis, Mindaugas Puidokas, Aidas Gedvilas, Dainius Kepenis.

„Vakare, pasibaigus posėdžiui, tapo aišku, kad išeiti iš Seimo rūmų saugiai nepavyks, apie tą įspėjo ir Seimo apsauga. Jie pasakė, kad beveik neabejotinai bus smurtas ir geriau palaukti, kol atvažiuos tarnybos ir suteiks saugias galimybes išeiti. Teko šiek tiek palaukti, kol galimybės buvo sudarytos“, – liudijo G. Landsbergis.

Jis minėjo, kad apie agresyviai nusiteikusius mitinguotojus sužinojo iš kitų kolegų, kurie dar dieną išėjo iš parlamento ir buvo apstumdyti agresyvios minios, tarp jų – Sergėjus Jovaišas ir Andrius Navickas.

Pasak G. Landsbergio, iš Seimo apsaugos darbuotojų jis išgirdo, kad pats gali būti vienas iš potencialių riaušininkų taikinių.

„Buvau įvardijamas kaip vienas iš potencialių taikinių, Taip man buvo pasakyta“, – kalbėjo parlamentaras.

Tačiau G. Landsbergis sakė iškėlęs ultimatumą, kad nesiruošia per naktį būti Seime.

„Apsaugai pasakiau, kad turime turėti teisę saugiai išeiti. Agresyvi minia neturi apriboti Seimo narių teisės į laisvą judėjimą. Buvome sutarę, kad būsiu iki tam tikros valandos ir ne ilgiau, pasakiau, kad ketinu išeiti iš Seimo bet kokiu atveju“, – sakė jis.

Mitingas prie Seimo

Pasak G. Landsbergio, jis išvažiavo per vieną iš šoninių Seimo kiemų su tarnybiniu transportu. Tuo metu, pavyko ištaikyti progą, kai protestuotojų ten nebuvo, visa minia susirinko prie pagrindinio išvažiavimo.

Parlamentaras užsiminė, kad kartu su kolegomis buvo susirinkę pas Seimo pirmininkę. „Kalbėjome apie besiplėtojančią situaciją ir ieškoma sprendimų, kaip reikia išeiti iš Seimo“ , – sakė jis.

„Mano pasiūlytas sprendimas, kad kai pasiekta tam tikra sutarta valanda, būčiau tiesiog išėjęs iš Seimo rūmų. Bet dar iki tos pasiektos valandos buvo sudarytos galimybės išvykti“, – sakė G. Landsbergis.

Kaltinamieji turėjo įdomių klausimų

Kai progą užduoti klausimus G. Landsbergiui gavo riaušių byloje teisiami žmonės, jie teiravosi įvairiausių dalykų, nesusijusių su byla.

„Ar dėl to, kad jūs neišėjote, ar nebuvo tokio faktoriaus kaip tautos baimė. Jūsų nekenčia, Šimonytės nekenčia“, – sakė Andrejus Lobovas.

„Klausimas šalintinas!“ – kaltinamąjį nutraukė teisėjas Jevgenijus Jeglinskas.

„Va, matote, mums net neduoda teisėjas paklausti. – pareiškė A. Lobovas. – Būtų užtekę, kad jūs būtumėte išėję ir pakalbėję su žmonėmis, padiskutavę ir nebūtų to smurto.“

Andrius Lobovas

„Lobovai, įspėju, kad bus atimtas mikrofonas“, – pakartojo teisėjas J. Jeglinskas.

„Smurtą pasirinkote jūs, tikrai to nepavadinsiu diskusija. O tai, kad jūs turite neapykantos ir ją išliejate smurtu, čia jūsų pasirinkimas“, – į pokalbį įsiterpė ir G. Landsbergis.

„Kada jūs, mano manymu, organizuotas nusikalstamas susivienijimas, paleisite Kandrotą iš kalėjimo?“ – paskutinį klausimą uždavė A. Lobovas.

„Ar protestuotojai išsakė tokius žodžius kaip ir Seime išsakė Olegas Šurajevas“, – klausė progą gavęs A. Kandrotas.

„Klausimas šalintinas!“, – pasakė teisėjas.

„Kodėl jūs ignoravote Lietuvos Respublikos piliečius“, – tęsė Celofanas.

Antanas Kandrotas-Celofanas

„Klausimas šalintinas“, – sakė teisėjas.

„Kas jus įspėjo apie gresiantį smurtą, kas jus apie tai informavo“, – toliau klausė A. Kandrotas.

„Rytinėje dalyje mano interakcija su susirinkusia minia prie mano kabineto buvo itin trumpa. Žmonės atrodė piktai nusiteikę, galimai agresyvūs. Iš veido mimikų, gestikuliacijų, buvo akivaizdu, kad užtrukti ilgiau su jais nėra saugu, jie gali tapti agresyvūs“, – atsakė G. Landsbergis.

„Ar rodėte nepadorius gestus per langą ir kodėl?“ –klausė Celofanas.

„Nerodžiau ir paprastai to nedarau“, – atsakė parlamentaras.

„Nurodėte, kad esate potencialus taikinys ir gal galite nurodyti, kieno. Kremlius netinka“, – tęsė A. Kandrotas.

„Mano vertinimas, kad taikinys pasirenkamas įpykusios minios...“ – bandė atsakyti G. Landsbergis, tačiau A. Kandrotas jį eilinį kartą nutraukė.

Tuomet Celofanas įsivėlė į ginčą su teisėju, todėl iš jo buvo atimtas mikrofonas ir galimybė užduoti klausimus.

„Matai, kai tu būsi eilinis Landsbergis, biškį bus kitaip“, – nueidamas rėžė A. Kandrotas.

„Kas priėmė įstatymus dėl koronaviruso ribojimų, Seimas ar Vyriausybė“, – klausė dar vienas kaltinamasis

„Klausimas šalintinas, žinoma institucija, kuri priiminėja įstatymus“, – pareiškė teisėjas.

„Kodėl neišėjote pasikalbėti su žmonėmis“, – klausė dar vienas teisiamasis.

„Minia pasirinko smurtą, matėme, kad Seimo nariams neleidžiama išeiti, jie buvo užpulti“, – sakė G. Landsbergis.

„Dienos dalyje dar nebuvo smurto“, – pareiškė klausiantysis.

Klausti stojusi Adelina Sabaliauskaitė priminė, kad G. Landsbergis būdamas opozicijoje, kai valdžioje buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, mitinge pats sakė: „Seimą lauk“.

„Klausimas šalintinas!“ – pasakė teisėjas ir po trumpo ginčo su A. Sabaliauskaite liepė atiduoti mikrofoną.

„Čia susirinkome ne padiskutuoti, ne išreikšti savo nuomonę, čia klausimų stadija“, – kaltinamuosius ramino teisėjas, kai iš dar kelių jų teko atimti mikrofonus, kai jie bandė pasakyti, ką galvoja apie G. Landsbergį.

„Esame su jumis gana panašūs, aš nesaugiai jaučiausi prie Seimo 1990...“ – bandė klausti dar vienas teisiamasis.

„Klausimas koks!“ – sušuko teisėjas.

„Gal jums žinoma, kad Seimo narė Morgana Danielė su dviračiu išvyko be jokių problemų“, – toliau klausė teisiamasis.

„Neturiu tokios informacijos“, – atsakė G. Landsbergis.

„Iš kur toks Kasčiūnas galėjo žinoti, kad prieš susirinkusius žmones bus panaudotos dujos“, – tęsėsi klausimai.

„Pirmą kartą girdžiu“, – sakė G. Landsbergis.

„Kaip sekasi su pasaulio atstovais šnekėti...“ – bandė klausti dar vienas.

„Klausimas šalintinas“, – pasakė teisėjas.

„Ar jūsų tikslas buvo prievarta vakcinuoti vaikus, kūdikius...“, – klausė kaltinamasis.

„Klausimas šalintinas“, – pasakė teisėjas.

„Kodėl nekenčiate Lietuvos žmonių?“ – klausė kitas.

„Klausimas šalintinas“, – sakė teisėjas.

„Gal žinote, kaip nusipirkti Vilniuje sklypą už eurą“, – toliau klausė teisiamasis.

„Klausimas šalintinas“, – sakė teisėjas.

Labai panaši akistata truko dar maždaug 20 minučių.

Posėdis beveik žlugo

Planuota apklausa beveik sužlugo dėl netikėtos kliūties: vienas iš teisiamųjų riaušininkų yra įregistruotas kandidatu į Seimą su Petro Gražulio partija, todėl įgijo teisinę neliečiamybę.

„Mano nuomone, procesas negali įvykti, nes Žydrūnas Patašius yra kandidatas į Seimą. Aš prieštarauju, kad toliau vyktų procesas“, - prašymą teismui išreiškė kitas teisiamasis Antanas Kandrotas.

„Taip, taip, mes turim savo kandidatą“, – pridūrė A. Kandrotas, o šį jo pareiškimą palydėjo salėje sėdinčių kaltinamųjų plojimai.

Tačiau teismas šį prašymą atmetė, motyvuodamas tuo, kad neturi jokios informacijos apie tai, jog Ž. Patašius yra registruotas kandidatu į Seimą.

Delfi primena, kad 2021 m. rugpjūčio 10-ąją prie Seimo įvyko protestas prieš koronaviruso ribojimus, kuriam pasibaigus dalis jo dalyvių neišsiskirstė, o apsupo parlamento pastatą. Pareigūnams bandant įvesti tvarką, viskas peraugo į riaušes.

Į policijos ir kiek vėliau atvykusias Viešojo saugumo tarnybos pajėgas lėkė buteliai, akmenys, petardos, 23 pareigūnai pripažinti nukentėjusiaisiais.

Dėl šių riaušių organizavimo kaltinimai pateikti Astrai Genovaitei Astrauskei, būtent ji rengė į neramumus peraugusį protestą.

Už riaušių organizavimą, pagal BK 283 str., gresia laisvės atėmimas iki 6 metų, o už dalyvavimą jose – areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Dėl kalbų nuo scenos protesto metu kaltinimai pateikti ir pagal BK 122 str., čia numatyta atsakomybė už viešus raginimus smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Taip pat kai kurie kaltinamieji teisiami dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ir šaltaisiais ginklais, narkotikais, mokėjimo priemonėmis bei dokumentu. Dalis nelegalių daiktų rasta tyrimo metu, apsilankius įtariamųjų namuose ir atlikus kratas.

Nukentėjusiaisiais pripažinti 27 asmenys, kurių 24 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

Byloje kaltinami: Arturas Točilovas (Artur Točilov), Arnoldas Radzevičius, Žydrūnas Kamarovas, Jevgenijus Ivanovas (Jevgenij Ivanov), Audrius Kavaliauskas, Dominykas Ščeglovas, Gediminas Chaidakevičius, Karolis Pašilis, Kristina Baranovskienė, Mindaugas Genevičius, Saulius Vanagas, Oksana Pročkailo, Lukas Dolotovas, Vadimas Jalago, Rimas Mockus, Mindaugas Gudelis, Dmitrijus Kovaliovas (Dmitrij Kovaliov), Aurelijus Duoblys, Arūnas Slonkus, Imantas Alijevas, Mindaugas Jurkevičius, Tomas Janušauskas, Valdas Romas, Stanislavas Gaidulevičius (Stanislav Gaidulevič), Dovydas Kubričenka, Artūras Petrovskis, Jaroslavas Zareckis (Jaroslav Zareckij), Mantas Račkauskas, Vygantas Petkus, Mantas Stanionis, Erika Andriukaitienė, Vaclavas Kiselis (Vaclav Kisel), Mantas Čereškevičius, Haroldas Pasvenskas, Laurynas Jocys, Mindaugas Vasiliauskas, Artūras Rimša, Gvidijus Repšys, Sigita Repšytė, Rolandas Strež, Arnoldas Adomaitis, Arnoldas Kriskis, Vidmantas Venckus, Tomas Pūtys, Almantas Bimba, Robertas Polubinskis (Robert Polubinskij), Laura Leščinskaitė, Mariušas Kovalevskis (Mariuš Kovalevskij), Aretas Voslys, Aurimas Gudelaitis, Haroldas Tolvaiša, Arūnas Stungurys, Žydrūnas Patašius, Žydrūnas Ravinis, Edmundas Strukovskis (Edmund Strukovskij), Vladislavas Derkačius (Vladislav Derkač), Sajatas Tomejanas (Sajat Tomejan), Raimondas Šakalys, Kęstutis Razulis, Edita Bernotaitė, Edvinas Skulmis, Dmitrijus Vinogradovas (Dmitrij Vinogradov), Darius Birbalas, Dariušas Jurgilevičius (Dariuš Jurgilevič), Andrejus Lobovas, Antanas Kandrotas, Igor Siubarov, Arnoldas Misiūnas, Antanas Norvydas, Žydrius Bernotas, Antonas Matiukovas (Anton Matiukov), Karolis Jonikas, Eitvydas Galvydis, Arvydas Jasaitis, Karolis Cieminis, Viktoras Matesovičius, Adelina Sabaliauskaitė, Nerijus Stripeikis, Dainius Sobčukas, Giedrius Panka, Aleksandras Tarasenko (Aleksandr Tarasenko), Pavel Tarasenko, Mindaugas Slonkus, Vidas Mickevičius, Augustina Mieldažienė, Kęstutis Dėdinas, Astra Genovaitė Astrauskaitė.