Situacijų koordinavimo skyriaus budintis pareigūnas informavo, kad iš viso praėjusią parą teko gesinti 34 gaisrus. Be to ugniagesiai atliko 21 gelbėjimo darbą. Per praėjusią parą žuvusių ar traumuotų žmonių gaisruose neužfiksuota.

14 kartų ugniagesiai vyko gesinti neprižiūrimų laužų arba juos deginantys žmonės nesilaikė saugių atstumų.

Daugiausia tokių iškvietimų buvo Vilniaus apskrityje – laužų vykta gesinti 5 kartus. Kauno ir Panevėžio apskrityse dėl laužų ugniagesiai buvo kviečiami po 3 kartus. Utenos, Marijampolės ir Alytaus apskrityse – po 1 kartą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento statistikos duomenimis, pernai per Jonines kilo 78 gaisrai, žūčių juose išvengta, buvo atliktas 71 gelbėjimo darbas, nuskendo vienas žmogus.

Kaip rodo penkerių metų statistika, per Jonines kilo 408 gaisrai, ugnis nusinešė vieno žmogaus gyvybę, buvo atlikti 569 gelbėjimo darbai, ištraukta 16 skenduolių.

Viena iš Joninių šventinių tradicijų – laužų kūrenimas. Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad įkurti jį galima ne arčiau kaip 30 metrų nuo pastatų, o nuo medžių laužas gali būti kuriamas ne arčiau kaip 5 metrų atstumu.

Norėdami užtikrinti saugumą, šalia turėkite vandens, kad galėtumėte greitai plintančią ugnį laiku nuslopinti. Dera žinoti, kad pučiant stipriam vėjui, ugnis gali išplisti akimirksniu. Jokiu būdu negalima prie laužo palikti vaikų be priežiūros.

Taip pat reikėtų įsitikinti ar netoli nuo laužo nėra degių daiktų, šiukšlių konteinerių, automobilių. Baigus kūrenti, laužavietę būtina užpilti vandeniu ar apkasti žeme. Palikdami laužą, įsitikinkite, kad žarijos jame visiškai užgesusios.

Kepsnines, šašlykines, ugniakurus ar lauko židinius galima naudoti ne arčiau kaip 6 metrai nuo pastatų. Ypač pavojinga įkurti jas šalia tujų, nes jo labai greitai užsidega, taip pat prie plastikinių tvorų ar lauko baldų. Negalima leisti jų įkurti vaikams. Reikėtų atidžiai prižiūrėti žaidžiančius vaikus ir naminius gyvūnus, kad šie neprisiartintų prie zonos, kurioje stovi kepsninė.

Šašlykines, kepsnines patariama statyti tik ant tvirto pagrindo, kuo toliau nuo medžių ar krūmų ir nė minutei nepalikti jų be priežiūros.