Prokuratūra informavo, kad nusikaltimo organizatoriui R. M. teismas skyrė laisvės atėmimą 4 metams 3 mėnesiams. Nusikaltimo kurstytojui J. P. – laisvės apribojimą 2 metams. Nusikaltimo vykdytojui T. R. – laisvės atėmimą 2 metams. Subendrinus su ankstesne laisvės atėmimo bausme, T. R. paskirta galutinė bausmė – laisvės atėmimas 3 metams 9 mėnesiams, kurios vykdymas atidėtas 2 metams. Be to, R. M. turės sumokėti dviem draudimo bendrovėms turtinei žalai atlyginti: 16 886 eurus ir 828 eurus. Teismas nusprendė konfiskuoti T. R. iš nusikalstamos veikos gautas lėšas – 2 300 eurų. Šiaulių teritorinei ligonių kasai teismas priteisė sumokėti J. P. 1 419,92 eurų ir T. R. 1 529,31 eurus.

„Byloje esančiais ir ištirtais įrodymais įrodyta, kad kaltinamasis R. M., siekdamas gauti draudimo išmoką už jo motinai priklausančio, tačiau ir jo naudojamo automobilio sunaikinimą, bei siekdamas sudaryti įspūdį, jog nenustatyti asmenys jo atžvilgiu daro nusikalstamas veikas, organizavo didelės vertės turto sunaikinimą visuotinai pavojingu būdu, automobilį padegant“, – sako bylą nagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėja Astra Karpytė.

Už padegtą automobilį – 800 eurų

Kaltinamasis R. M. parengė nusikaltimo planą, vadovavo jo įgyvendinimui.

Jis paprašė kaltinamojo J. P. surasti žmogų, kuris padegtų automobilį ir pažadėjo sumokėti 800 eurų. T. R. sutiko, paėmė pinigus ir 2019 m. gruodžio 4 d., vakare gavo organizatoriaus R. M. žinutę, jog galima daryti nusikalstamą veiką. Gruodžio 5-osios naktį T. R. apipylė automobilį benzinu ir padegė. Taip visuotinai pavojingu būdu, padegant, sunaikino svetimą didelės vertės turtą, 20 000 eurų vertės automobilį.

Už sužalojimą sumokėjo 1500 eurų

2019 m. gruodį R. M., siekdamas apgaule įgyti svetimą turtą – gauti draudimo išmoką už savo paties sužalojimą bei siekdamas sudaryti įspūdį, jog nenustatyti asmenys jo atžvilgiu daro nusikalstamas veikas, paprašė J. P. surasti asmenį, galintį jį nesunkiai sužaloti. J. P. vėl kreipėsi į tą patį vykdytoją T. R., šis sutiko. Už sužalojimą vykdytojui sumokėta 1 500 eurų.

Gruodžio 28-ąją organizatorius R. M. nusiuntė SMS žinutę T. R., kad yra namuose. T. R., vykdydamas organizatoriaus nurodymus, pro nerakintas duris įėjo į butą ir tyčia dūrė peiliu ne mažiau kaip 6 kartus jam į šlaunį ir plaštaką. T. R. padarė jam nesunkų sveikatos sutrikdymą. 2020 m. vasarį R. M. kreipėsi į draudimo bendrovę nurodydamas, kad buvo užpultas namo laiptinėje nepažįstamo asmens ir sužalotas peiliu. Draudimo bendrovė pervedė jam 828 eurus.

Prisipažino iš dalies

Apklaustas teisme, kaltinamasis R. M. kaltu prisipažino iš dalies. Jis teigė, kad 2019 m. jį reketavo nusikaltėliai iš Klaipėdos miesto grupuotės, reikalaudami grąžinti skolą, nors jis niekam nebuvęs skolingas. Dėl to jis kreipėsi į policiją. Apie susidariusią situaciją jis papasakojo J. P., kuris jam neva pasiūlęs padėti susidoroti su reketininkais, sakydamas, kad galima pavogti mašiną, susprogdinti, o atsakomybę už tai perkelti tiems reketininkams ir taip juos įbauginti, kad šie nesiartintų. Sunaikinti automobilį sugalvojęs ne jis, taip pasielgti jį esą įkalbėjo J. P.

Teismas konstatavo, kad kaltinamasis R. M. kaltę pripažino iš dalies. Jis nepripažino, kad yra nusikalstamos veikos organizatorius, kad pasisavino draudimo išmoką sukčiaudamas, tačiau byloje surinktų ir teismo įvertintų įrodymų visuma neginčytinai įrodo jo kaltę. Kaltinamojo R. M. parodymai paneigiami kaltinamųjų J. P. ir T. R., liudytojų parodymais ir kitais byloje surinktais įrodymais.

Kaltinamieji J. P. ir T. R. visiškai prisipažino. Kaltinamųjų J. P. ir T. R. nusikalstamos veikos įrodytos byloje surinktais rašytiniais įrodymais, pačių kaltinamųjų, liudytojų parodymais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją