Teismas praneša, kad pažymėjęs, kad asmeniui, peržengusiam būtinosios ginties ribas, bausmė pagal įstatymą gali būti švelninama, teismas apribojo D. L. laisvę dvejiems metams ir įpareigojo nuteistąją neatlygintinai išdirbti 100 valandų visuomenės labui.

Konflikto dieną buvo kaltinamosios gimtadienis. Alkoholiu piktnaudžiauti linkęs moters sutuoktinis visą dieną paslapčia vartojo alkoholį, todėl vakare jau buvo neblaivus.

Kaltinamajai papriekaištavus, kad sutuoktinis nesilaiko duoto žodžio nevartoti alkoholio, smurtauti linkęs vyriškis puolė D. L. ir ją sumušė. Moterį išgelbėjo jos šauksmą išgirdęs gretimame kambaryje gyvenantis neįgalus kaltinamosios patėvis.

Tęsiantis žodiniam sutuoktinių konfliktui, įpykęs kaltinamosios vyras stipriai griebė moterį už peties, staigiu judesiu pasuko į save, o kaltinamoji rankoje turėtu peiliu smogė jam į krūtinę.

Įvertinęs D. L. parodymus, faktines bylos aplinkybes, nusikaltimo dienos įvykių seką, teismas pripažino, kad kaltinamosios sutuoktinis prieš pat jo sužalojimą intensyviai smurtavo prieš kaltinamąją.

D. L. atsakomybę lengvina kelios aplinkybės: nusikalstamos veikos padarymui įtakos turėjo provokuojantis sutuoktinio elgesys; kaltinamoji pripažino faktines esmines bylos aplinkybes, t. y. pripažino padariusi nusikaltimą, ir tai, kad veika padaryta peržengiant būtinosios ginties ribas.

Teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamosios D. L. elgesys iki nusikaltimo neprieštaravo moralės normoms, nebuvo įžeidžiantis jos sutuoktinį, ji nepiktnaudžiavo alkoholiu. Seniūnija moterį apibūdino kaip tvarkingą, darbščią, neturinčią žalingų įpročių. Kaltinamoji augina du mažamečius vaikus, prižiūri negalią turintį buvusį patėvį.

Skirdamas bausmę teismas nurodė, kad pagal įstatymą teismas turi teisę skirti švelnesnę negu įstatymo sankcijoje nustatytą bausmę tada, kai švelniausia numatyta bausmė yra per griežta ir kai bausmės paskirtis gali būti pasiekta paskyrus švelnesnę bausmę.

Teismas, atsižvelgęs į visas bylos aplinkybes, konstatavo, kad yra visos sąlygos kaltinamajai D. L. skirti švelnesnę bausmę, negu numatyta baudžiamajame įstatyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)