Įtariami penki asmenys

Šioje byloje kaltinimai pateikti penkiems asmenims. Trys iš jų kaltinami merginos nužudymu. Kaltinamieji nužudymu susiję giminystės ryšiais, kiti tokiais ryšiais nesusiję.

„Iš esmės kaltę, asmuo, kuris žudė pripažįsta. Kurie betarpiškai dalyvavo nužudant, sakykime, iš dalies pripažįsta, neneigdami paties buvimo nužudymo vietoje fakto, kitaip vertindami, nei įstatymas vertina, savo veiksmus“, – sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Rimvydas Valentukevičius.

Dėl I. Strazdauskaitės nužudymo įtariami Leonas Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Karolis Bieliauskas iki šiol laikomi suimti, suėmimas jiems taikomas nuo 2017 metų kovo 10 dienos.

Pareikšti kaltinimai išsamiai pagrįsti duomenimis, kuriuos surinko šį didelės apimties ir sudėtingą ikiteisminį tyrimą atlikę Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Trys asmenys kaltinami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje sugadino svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu; panaudodami smurtą ir sukeldami pavojų nukentėjusiojo asmens gyvybei ir sveikatai neteisėtai atėmė žmogui laisvę; grasindami fiziniu smurtu ir jį panaudodami pagrobė didelės vertės svetimą turtą; dėl savanaudiškų paskatų, siekdami nuslėpti kitus nusikaltimus, kankindami ir itin žiauriai nužudė žmogų.

Dar vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl svetimo didelės vertės turto pagrobimo veikiant organizuotoje grupėje grasinant ir naudojant fizinį smurtą.

„Visiems skaudi byla. Sukėlė vieną didžiausią rezonansą, mergina buvo uždaužyta kastuvu. Užjaučiame dar kartą artimuosius“, – penktadienį sušauktoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovas Rolandas Kiškis.

„Visi buvo teisti, tam tikrus teisės pažeidimus jie darė nuolatos“, – sakė R. Kiškis.

Brutaliai nužudė I. Strazdauskaitę

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimvydas Valentukevičius sakė, kad įtariamieji buvo nustatyti po trijų dienų (po I. Strazdauskaitės nužudymo), nes policija duomenų bazėse turėjo jų DNR, jie buvo užfiksuoti po ankstesnių nusikaltimų.

„Dirbo nemaža grupė Kriminalinės policijos biuro pareigūnų. Jie, kartu su kolegomis iš Kauno, atliko tikrai didelį darbą ir po trumpo laiko surinko pakankamai pagrįstų duomenų, kurie leidžia įrodyti ir rekonstruoti įvykio aplinkybes“, – penktadienį sušauktoje spaudos konferencijoje sakė R. Kiškis.

Pasak jo, trys įtariamieji, suburti Karolio Bieliausko, subūrė organizuotą grupę dar prieš I. Strazdauskaitės nužudymą.

2017 m. kovo 5 d., ieškodami tinkamo pagrobti automobilio, kaltinamieji automobiliu „BMW 735“ išvyko iš Kėdainių ir apie 18 val. vienoje iš degalinių pastebėjo juos sudominusį automobilį „Audi A7“, kurį vairavo į Vilnių važiuojanti I. Strazdauskaitė.

Kurį laiką sekę merginos vairuojamą automobilį, apie 19 val., greitkelio A1 atkarpoje tarp Bačkonių ir Elektrėnų, važiuodami dideliu greičiu pirmąja eismo juosta, kaltinamieji automobiliu „BMW“ tyčia atsitrenkė į „Audi“ dešinę pusę ir jį apgadino.

Po smūgio „Audi“ vairuotoja I. Strazdauskaitė sustojo ir išlipo iš automobilio. Pasinaudoję tuo kaltinamieji sugriebė merginą ir panaudodami fizinę prievartą įsodino atgal į jos vairuotą automobilį, jį užvaldė ir iš įvykio vietos pasišalino.

Vykstant į vietą, kur pagrobtas automobilis turėjo būti perduotas kitam asmeniui, merginos mobilaus ryšio telefonas buvo išmestas.

Pastarasis asmuo pagrobtą automobilį tą patį vakarą paslėpė Žeimių seniūnijoje esančiame miške.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad tam buvo pasitelkti keli asmenys, kurie iki to apie planuojamus ir padarytus nusikaltimus nieko nežinojo. Jų atžvilgiu tyrimas dar tęsiamas. Iš viso nusikalstamu būdu užvaldytas turtas įvertintas didesne nei kaip 65 tūkst. eurų suma.

Perdavę pagrobtą automobilį Bieliauskai susitarė dėl I. Strazdauskaitės nužudymo ir tam pasiruošė.

Naktį iš kovo 5 į 6 d. kaltinamieji atgabeno merginą automobilio bagažinėje į miško masyvą prie buvusio Daukšių aerodromo Kėdainių rajone ir ją nužudė, o kūną paslėpė užkasdami.

Nuo pat pranešimo apie netikėtą merginos dingimą intensyviai dirbę policijos pareigūnai ir ikiteisminiam tyrimui vadovavę prokurorai per keletą dienų nustatė įtariamuosius ir rado merginos kūną.

Pirmomis tyrimo dienomis, dar beieškant merginos, buvo aptiktos ir galimos šio įvykio sąsajos su metais anksčiau įvykdytu dviejų Latvijos piliečių užpuolimu, kurio metu buvo pagrobtas vieno iš jų automobilis.

I. Strazdauskaitė pernai kovo 5 dieną išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone. Įtarus, kad mergina buvo pagrobta ir nužudyta, buvo sulaikyti šeši asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)