Organizuota sukčių grupė

Prokuratūra praneša, kad bylą sudaro net 53 tomai. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai nustatė organizuotą grupę, kuri 2021–2022 metais nusikaltimams vykdyti įsigijo dvi bendroves ir įvairiais būdais savinosi žmonių pinigus.

Ėmė greituosius kreditus

Kaltinamieji nukentėjusių žmonių vardu ėmė greituosius kreditus ir įgydavo įvairių Lietuvos miestų gyventojų turtą. Iš viso kaltinamieji pasikėsino įgyti ar įgijo turtą, kurio bendra vertė 147 tūkst. 370 eurų.

Įtariama, kad kaltinamieji turėjo nusikalstamos veikos planą ir tarpusavyje pasiskirstę užduotimis. Organizuota grupė, įtariama, veikė dviejų bendrovių vardu, kontroliavo šių įmonių veiklą ir valdė bankų sąskaitas. Kaltinamieji fiktyviai įdarbindavo šiose įmonėse nukentėjusiuosius ir ėmė vartojimo kreditus iš finansines paslaugas teikiančių įmonių.

Apgaulingi skelbimai

Tyrimo duomenimis, grupės nariai dėjo neva parduodamų automobilių, buitinės technikos prietaisų, įvairių įrankių, medžio granulių ir kitokių prekių bei paslaugų skelbimus socialiniuose tinkluose bei skelbimų portaluose. Jie reikalaudavo sumokėti už prekes iš anksto, bet gavę pinigus, prekių nepristatydavo.

Keli nukentėjusieji sudarė su sukčių įmonės atstovu sutartį dėl butų remonto, tačiau pervedę pinigus statybinėms medžiagoms įsigyti, taip ir liko be sutvarkyto būsto ir pinigų.

Daugybė nukentėjusiųjų

Iš viso baudžiamojo byloje nukentėjusiaisiais pripažinti 49 fiziniai ir 6 juridiniai asmenys. Nukentėjusieji pareiškė civilinių ieškinių padarytai žalai atlyginti už beveik 108 tūkstančių eurų sumą.

Gresia kalėjimas

Už sukčiavimą, neteisėtą elektroninių duomenų perėmimą ir panaudojimą, neteisėtą prisijungimą prie informacinės sistemos, netikros elektroninės mokėjimo priemonės gaminimą, tikros elektroninės mokėjimo priemonės klastojimą ar neteisėtą disponavimą elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą, dokumento suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Baudžiamoji byla bus nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme.