Kaltinimus prokurorai yra pateikę 34 metų V. Čvanovui ir 38 metų O. Salijui – jis teismo laukė suimtas ir į posėdžių salę buvo atvestas ginkluotų konvojaus pareigūnų.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad „juodieji archeologai“ veikė Klaipėdos apskrityje – Klaipėdos, Kretingos ir Skuodo rajonuose iškasinėjo valstybės saugomas septynias kapinaites.

Dar 2009-aisiais pas sulaikytus kapinių plėšikus buvo rasta daugiau kaip 2 tūkst. įvairių archeologinių vertybių bei monetų.

„Juodieji archeologai“ įkliuvo Skuodo rajone, kai vieno kaimo gyventojai pareigūnams pranešė apie įtartinus du vyrus, kurie be leidimo kasinėjo X-XIV a. senovės kuršių kapinyną. Lobių ieškoję vyrai su savimi turėjo modernius brangiai kainuojančius metalo ieškiklius, žemėlapius, senovės kapinyno schemą.

„Juodieji archeologai“ su ieškikliais aptikę metalo pėdsakų, tą vietą žymėdavo ir iškasdavo kastuvais, o palaidotų senovės kuršių įkapes – kirvius, kalavijus, papuošalus pasisavindavo.

Manoma, kad „juodųjų archeologų“ grupuotė Vakarų Lietuvoje nevaržomai grobstė senovės kuršių palaidojimus jau ketverius metus. Pareigūnai įtaria, kad vertybes kapinių plėšikai išveždavo iš Lietuvos.

Nustatyta, kad O. Salijas iš prekybos archeologiniais radiniais uždirbo mažiausiai 55 tūkst. Lt, juos pardavęs Rusijoje gyvenančiam asmeniui.

Manoma, kad kaltinamieji padarė daugiau kaip pusę milijono litų žalos - būtent tokio dydžio ieškinį jiems pareiškė kultūros paveldo sergėtojai. Kaltinamieji savo kaltę pripažįsta tik iš dalies.

Teismas kaltinamuosius žada apklausti tik po liudytojų apklausų - toks buvo jų pageidavimas. Kitas posėdis numatytas lapkričio 16-ąją.

Primename, kad pastebėjus bet kokius žmones su metalo ieškikliais, ar neįprastus kasinėjimus laukuose, būtina pranešti Bendrajam pagalbos centrui telefonu 112 arba Kultūros paveldo departamentui darbo metu, telefonu 8 698 40416, kitu metu – departamento „Karštosios linijos“ telefonu 8-52778588, palikdami balso pranešimą.

Olegas Salijas
Vadimas Čvanovas
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)