Teismas nustatė, kad Saulius Butkus ir Erikas Paulius Borisenko apgaule savo naudai įgijo labai didelės vertės svetimą turtą.

Kaltinamieji, pastebėjo įmonės, teikiančios finansinių operacijų paslaugas, techninę spragą: bankui iki galo nepatvirtinus mokėjimo pavedimų, buvo siunčiamas pranešimas apie sėkmingai atliktą finansinę operaciją.

Kaltinamieji inicijavo mokėjimus, neturėdami sąskaitose pakankamai lėšų. Suklaidinta įmonė užskaitė pinigų gavimą ir suteikė galimybę disponuoti pinigais, už kuriuos kaltinamieji įsigijo kriptovaliutos.

Nustatyta, kad S. Butkus inicijavo 93 lėšomis nepadengtus pinigų mokėjimo pavedimus, jų bendra suma sudaro 158 tūkstančius 478 Eur, o E. P. Borisenko inicijavo 38 nepadengtus pinigų mokėjimo pavedimus, jų bendra suma sudaro 278 tūkstančius 430 Eur.

Abu kaltę pripažino ir gailėjosi. Jie nurodė, kad iš savo banko sąskaitos pirko kriptovaliutos ir pastebėjo, kad piniginės lėšos į virtualią piniginę užskaitomos, nors nuo banko sąskaitos pinigai dar nenurašomi ir ėmė tuo naudotis.

„Byloje surinkti įrodymai patvirtina, jog kaltinamieji, pastebėję spragą ir matydami, kad gali gauti pinigų į kriptovaliutų paskyras, realiai nepadengdami jų turimomis lėšomis, sąmoningai inicijavo kuo daugiau tokių operacijų, nors žinojo, kad tokios operacijos negali būti užbaigtos ir sėkmingai įvykdytos, nes jų sąskaitose nepakanka piniginių lėšų. Tokiu būdu jie sąmoningai teikė duomenis, neatitinkančius tikrovės. Tai patvirtina, jog kaltinamieji svetimą turtą užvaldė apgaule.“ – konstatuojama teisėjos Jolantos Ramonienės nuosprendyje.

2024 m. birželio 6 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu abu vyrai pripažinti kaltais dėl sukčiavimo. S. Butkui paskirta 9 tūkstančių 900 eurų bauda, E. P. Borisenko 8 tūkstančių 400 eurų bauda.

Nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir per 20 dienų gali būti skundžiamas.