Informuojama, jog Šiaulių apskrities policijos Kelių policijos skyriaus pareigūnai Mažeikių rajone vykdė prevencinę priemonę „Paspirtukas“. Į jų akiratį pateko Troškučių kaime, Mažeikių g., važiavęs paspirtukas. Greičio matuoklis parodė, kad šis važiuoja 36 km/h greičiu.

Teigiama, jog tokį greitį pasiekti galintis paspirtukas jau priklauso mopedų kategorijai ir jam vairuoti reikalingas vairuotojo pažymėjimas. Nusprendę patikrinti, ar vairuotojas jį turi, policijos pareigūnai nustatė, kad vyras ne tik neturi teisės vairuoti, bet paspirtuką vairuoja dar ir neblaivus. Jam buvo nustatytas vidutinis – 2 prom., girtumas.

„Esant tokiam girtumui, dviračio vairuotojui pradedama administracinė teisena, o mopedo vairuotojui – jau ikiteisminis tyrimas. Tad 42-iejų metų mažeikiškiui jis ir buvo pradėtas.

Per pastaruosius trejus metus vyrui – tai jau penktas ikiteisminis tyrimas dėl vairavimo apsvaigus nuo alkoholio. Dėl to teko jam ir kalėjime bausmę atlikti, ir gauti baudžiamojo poveikio priemonę – draudimą 5 metus vairuoti transporto priemones. Tačiau pastarąją vyras ignoruoja, tad dabar įtarimai jam pareikšti ne tik dėl vairavimo apsvaigus nuo alkoholio, bet dar ir už vengimą atlikti baudžiamojo poveikio priemonę, nes, norint vairuoti paspirtuką, kuris gali išvystyti greitį nuo 25 iki 45 km/val., irgi būtina turėti teisę vairuoti“, – praneša Šiaulių policija.

Anot policijos, reikia išsiaiškinti, kuriai kategorijai priklauso paspirtukas. Jei elektrinė mikrojudumo priemonė, kurios didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 1 kW, o didžiausias projektinis greitis ne didesnis kaip 25 km/h, tai toks elektrinis paspirtukas yra priskiriamas motoriniam dviračiui, ir jį vairuojantis asmuo privalo laikytis kelių eismo taisyklių reikalavimų, taikomų dviračio vairuotojui.

Tačiau elektriniai paspirtukai pagal savo technines charakteristikas gali būti priskiriami ir mopedams. Jei transporto priemonė gali išvystyti greitį nuo 25 iki 45 km/val., o didžiausioji naudingoji galia yra nuo 1 kW iki 4 kW, ji priskiriama mopedams. Tokios transporto priemonės turi būti įregistruotos, turėti galiojančią techninę apžiūrą ir civilinės atsakomybės draudimą, o jų vairuotojai privalo turėti vairuotojo pažymėjimą su AM ar bet kuria kita kategorija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)