Kol vyksta tyrimas, pareigūnai gaisro priežasčių nekomentuoja. „Dėl ko užsiliepsnojo kryžiai, bus galima pasakyti po cheminės ekspertizės, kuri atliekama Gaisrinių tyrimų centre“, - DELFI teigė Šiaulių rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas.

Pasak pareigūno, iš pravažiuojančio vairuotojo 23 val. 54 min. gavę informaciją apie degantį Kryžių kalną, ugniagesiai jį užgesino per 45 minutes. Į įvykio vietą buvo iškviesta viena Šiaulių rajono ir trys miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos autocisternos.

Mašinas palikę kalno papėdėje, gelbėtojai iki ugnies židinio nutiesė vandens žarnas ir likvidavo gaisrą.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, jo aplinkybes aiškinasi Šiaulių rajono policijos komisariato pareigūnai. Paminklotvarkininkai tiria, kiek kryžių liepsnos nuniokojo ir ar tarp jų buvo įtrauktų į Kultūros vertybių sąrašą.

Rytą Šiaulių apskrities ir rajono vadovai skubiai sušaukė specialistų posėdį, kuriame aptarta ekstremali situacija - gaisras Kryžių kalne.

Oficialiai gaisro priežasties versija nepaskelbta, tačiau beveik neabejojama, kad tyrimas tik patvirtins spėjimus, jog gaisras kilo nuo paliktos degančios žvakutės.

Ugniagesiai kol kas nesiryžta tvirtinti, kad gaisras kilo būtent nuo to, tačiau apie šią gaisro versiją specialiame posėdyje kalbėta daugiausiai. Visos priemonės, kurių siūloma imtis, kad nelaimė šventoje vietoje nepasikartotų, taip pat susijusios su žvakių deginimu kalne.

Šiaulių rajono meras Raimundas Jakutis sako, kad taryba visai neseniai patvirtino Kryžių kalno lankymo taisykles - viena jų, tai draudimas deginti žvakes, tačiau žmonės elgiasi, kaip išmano ir šio draudimo nepaiso.

Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis sako, kad būtina akcentuoti, jog žvakių deginti Kryžių kalne nedera, mat čia - ne kapinės, o maldų vieta.

Rajono meras sako, kad Kryžių kalno taisykles būtina skubiai sugriežtinti - bus kalno sargo etatas, žmogus ateis įspėti maldininkų, vestuvininkų, turistų, kad šie nedegtų žvakių, radęs jas, paims ir išneš.

Greičiausiai bus uždrausta prie Kryžių kalno pardavinėti mažus medinius kryželius, kuriuos nupirkę kalno lankytojai krauna ant didelių kryžių, ar tiesiog ant žemės.

Penktadienį nutarta skubiai tvarkyti gaisravietę ant Kryžių kalno, kad rytoj šventą vietą aplankę vestuvininkai, turistai, maldininkai nepatirtų nemalonių emocijų išvydę nuodėgulius. Meškuičių seniūnė sako, kad iki šeštadienio ryto nuodėgulius išvežti ir kiek aptvarkyti aplinką pavyks.

Už 12 kilometrų nuo Šiaulių esantį Kryžių kalną per savaitę aplanko iki 5 tūkst. žmonių. Teigiama, kad jame pastatyta apie 200 tūkst. kryžių, koplytstulpių, kryželiais apkabinėtų šventųjų paveikslų.

Kryžių kalno viršukalnę nuo degančios žvakės kilęs gaisras buvo nuniokojęs prieš aštuonerius metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją