„Vilniaus miesto apylinkės teismas 2024 m. spalio 11 d. gavo prokuroro pareiškimą dėl kardomosios priemonės – suėmimo skyrimo – piliečiui I. M. (gimusiam 1962 m.), įtariamam padarius nusikalstamas veikas numatytas Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 dalies 10 punkte, 22 straipsnio 1 dalyje, 129 straipsnio 2 dalies 5 punkte ir 10 punkte, 253 straipsnio 1 dalyje“, – praneša Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovas Giedrius Janonis.

I. Moskaliovo suėmimo klausimą teismas sprendė neviešo teismo posėdžio metu. Įtariamasis į teismą nebuvo vežamas, posėdis vyko nuotoliu.

Ikiteisminio tyrimo teisėja nutarė prokuroro prašymą tenkinti ir skyrė įtariamajam kardomąją priemonę – suėmimą –trijų mėnesių laikotarpiui, šį terminą skaičiuojant nuo įtariamojo sulaikymo dienos 2024 m. spalio 10 d. iki 2025 m. sausio 10 d.

Teismo nutartis remiasi dviem pagrindiniais motyvais: įtariamasis galimai gali slapstytis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ir teismo bei galimai gali daryti naujus nusikaltimus.

Teismo sprendimas gali būti apskųstas per 20 dienų Vilniaus apygardos teismui, skundą paduodant per Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

„Delfi“ jau rašė, kad viskas įvyko, kai ketvirtadienį antstolio padėjėjas su advokatu ir pareigūnais vykdydami teismo sprendimą skyrybų byloje atvyko iškeldinti vyrą iš buto Vasario 16-osios gatvėje. Jis atidarė duris ir iškart paleido šūvius iš neteisėtai laikyto pistoleto TT, tada užsibarikadavo namuose.

Šaulys taikėsi į antstolio padėjėjas, bet jį šoko gelbėti 27-erių metų pareigūnas, kulka pataikė jam tiesiai į krūtinę. Gyvybę policininkui išgelbėjo neperšaunama liemenė, vyras išvežtas į ligoninę, bet gyvybei pavojus negresia. Nežymiai sužeista buvo ir jo kolegė, tačiau jai tik įdrėksta koja. 2000 m. gimusios policininkės į ligoninę vežti nereikėjo, pagalba jai suteikta vietoje.

Dar viena kulka kliudė ir mirtinai sužalojo 69-erių metų advokatą Leonidą Pšelincevą. Jis skyrybų byloje atstovavo žmoną. Medikai dar bandė gaivinti peršautą vyrą, bet nesėkmingai.

Po šūviu pareigūnas išbėgo į gatvę ir puolė prašyti praeivių pagalbos, nes per chaosą pametė savo radijo stotelę. Bendrasis pagalbos centras iš viso sulaukė 9 skambučių, didžioji dali žmonių pranešinėjo apiesužeistą pareigūną. Pirmasis skambutis užfiksuotas 10 val. 21 min.

Pareigūnai susisiekė su šauliu ir įkalbėjo jį išmesti ginklą pro langą, o po to ir pasiduoti. Į vidų patekęs „Aras“ įtariamąjį išsivedė.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigas vykdančio asmens nužudymo bei pasikėsinimo nužudyti kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu (pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 dalies 5, 7 ir 10 punktus) bei dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis (pagal Baudžiamojo kodekso 253 straipsnio 1 dalį). Už tai gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.Teisėsauga kol kas neatskleidė įtariamojo tapatybės, nei kiek jam metų, nei ar jis anksčiau teistas.

Šaudyta buvo iš 9 mm pistoleto TT, tikėtina, kad jis buvo laikomas neteisėtai.