„Delfi“ žiniomis, ginkluotas incidentas įvyko šalia Lukiškių aikštės, Vasario 16-osios g. Per susišaudymą sužeisti du pareigūnai, vienas žmogus žuvo. Žuvusysis yra advokatas, jam buvo 69-eri metai.

Į įvykio vietą atvykę „Aro“ kovotojai įtariamąjį sulaikė. Jis buvo užsibarikadavęs namuose. Vaizdo įraše liudininkas užfiksavo, kaip išvedamas sulaikytas įtariamasis.

Visos apylinkės apsuptos didelių policijos pajėgų, Vasario 16-osios ir Šermukšnių gatvės prie Lukiškių aikštės kol kas uždarytos.

Kaip informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, buvo gautas iškvietimas, kad asmenį reikia iškeldinti iš buto.

Vyras buvo iškeldinamas vykdant teismo sprendimą, šiame procese dalyvavo antstolis ir advokatas.

Atvykus pareigūnams, žmogus paleido į juos šūvius. Pasak R. Matonio, sužeisti du pareigūnai, vienam pataikyta į krūtinę, jo kolegei kliudyta koja. Jie išvežti į ligoninę. Taip pat jis patvirtino, kad bute rastas vienas nušautas žmogus.

Delfi“ šaltinių duomenimis, policijos pareigūnai stovėjo šalia antstolio, kai buvo paleistas vienas šūvių. Šaulys ginklą buvo nukreipęs į antstolį, pareigūnas jį bandė apsaugoti ir pats buvo pašautas.

„Delfi“ pavyko sužinoti, kad Bendrasis pagalbos centras sulaukė 9 pranešimų apie susišaudymą Vilniaus centre. Pirminiais duomenimis, žmonės teigė, kad pamatė sužalotus policijos pareigūnus, todėl nedelsiant pranešė, jog skubiai reikia medikų ir pareigūnų pagalbos.

Pirmasis pranešimas apie reikalinga pagalbą buvo gautas 10.21 val.

Žuvo advokatas

Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis „Delfi“ patvirtino, kad per incidentą žuvo jų bendruomenės narys advokatas Leonidas Pšelincevas.

„Kiek man žinoma, buvo vykdomas iškeldinimas pagal teismo sprendimą. Iškeldinimo metu dalyvavo antstolis ir advokatas, žmogus nesutiko vykdyti sprendimo. Iškviesti policijos pareigūnai, žmogus paleido šūvius“, – turima informacija dalinosi M. Kukaitis.

Advokatūros pirmininkas išreiškė didelį susirūpinimą dėl šios tragedijos.

„Šokiruoja, kad yra tiek daug neapykantos ir tiek daug nesupratimo, kas yra teismo sprendimas ir kodėl jį reikia vykdyti, – komentavo M. Kukaitis. – Lietuvoje tai pirmas kartas, kai vykdydamas pareigas žuvo advokatas. Tai yra nepagarba valstybės teisinei sistemai. Toks elgesys ir prieš advokatą, ir prieš pareigūnus, tai yra netoleruotina ir visuomenė privalo tai pasmerkti.“

Jis užsiminė, kad atsakomybę neša ir tie, kas išduoda ginklus tokiems asmenims, reiktų daugiau dėmesio skirti šios srities kontrolei.

Žuvusysis advokato praktika verčiasi nuo 2004 m.

„Kaip advokatą jį žinojau, – „Delfi“ sakė Advokatų tarybos narys dr. Romualdas Drakšas. – Jis buvo tikrai gerbiamas advokatas, kuris visada nuoširdžiai vykdė savo pareigas, neturėjo jokių drausminių (nuobaudų – aut. pastaba). Jis advokatų bendruomenėje buvo žinomas.“

Liudininku tapęs režisierius: baisoka

Šį įvykį per atsitiktinumą stebėjo garsus fotografas ir režisierius Mindaugas Meškauskas. Įvykį jis trumpai aprašė savo feisbuko paskyroje.

„Ėjau į susitikimą, kai staiga sunerimę žmonės, pašokę nuo kavinės stalelio lauke, ėmė mane tempti vidun į kavinę. Kitoj pusėj gatvės kažką rėkė policininkas. Apsidairęs susivokiau esąs veiksmo epicentre.

Užsidarę kavinėje su nerimu stebėjome kas vyksta aplink. Baisoka“, – rašė M. Meškauskas, „Delfi“ leidęs juo pasidalinti.

Anot jo, iš kavinės jam pavyko ištrūkti per galinį išėjimą.

Netrukus žinią papildysime detalesne informacija. Jei turite papildomos informacijos, kviečiame ja pasidalinti el. paštu delfi@delfi.lt arba „Delfi“ feisbuke messenger programėle.

Svarbiausias naujienas visuomet galite sužinoti pirmieji įsidiegę Delfi mobiliojo telefono programėlę Android įrenginiams arba Apple įrenginiams, sekdami mūsų puslapį feisbuke ir youtube kanale.