Žuvęs vilnietis turi ilgą nusikaltimų sąrašą

VSAT sekmadienio rytą informavo, kad įtariamojo gaudynės vyko Šalčininkų rajone esančio Paūdrionių kaimo prieigose, prie pat sienos su Baltarusija.

Pirminiais duomenimis, pasienietis pats vos netapo auka. Pranešama, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams nestojo stabdomas automobilis „VW Passat“. Automobilio vairuotojas nepakluso reikalavimui sustoti, važiavo toliau ir bandė partrenkti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūną (gimusį 1988 m.).

VSAT vadas generolas R. Liubajevas sako, kad pasienio apsaugos zonoje gali būti tik leidimus tam turintys asmenys. Persekiotas asmuo jo neturėjo. Asmuo gerai žinomas tiek pasienio, tiek policijos pareigūnams.

„Tai Vilniaus miesto gyventojas, kuris turi įspūdingą kriminalinę praeitį. Ne kartą teistas už įvairius nusikaltimus, tarp kurių valstybės sienos pažeidimas ir disponavimas akcizinėmis prekėmis, – sako R. Liubajevas. – Taip pat jis ne kartą buvo baustas ir už kitus nusižengimus administracine tvarka“.

Gaudynių metu vienintelis pareigūno šūvis tapo mirtinu. Kiek pavažiavęs automobilis sustojo, jame, vairuotojo vietoje, rastas mirtinai sužalotas vyras (gimęs 1980 m.).

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 129 str. 1 d. Nužudymas.

R. Liubajevas: pareigūnas yra teigiamai charakterizuojamas

VSAT vadas sako, kad šūvius paleidęs pasienietis yra ilgametis darbuotojas, kuris puikiai atlieka savo darbą.

„Šūvius į automobilį paleidęs VSAT pareigūnas tarnyboje tarnauja virš 15 metų. Per visą savo tarnybos laikotarpį neturėjo nuobodų, yra teigiamai charakterizuojamas tiesioginių vadovų“, – teigia R. Liubajevas.

Po mirtimi pasibaigusių gaudynių pasieniečiui suteikta psichologinė pagalba.

VSAT vadas pabrėžia, kad pareigūnai, vykdydami tarnybą, turi teisę panaudoti ginklą. O šiuo atveju bėglys išties kėlė pavojų.

„Bėglys automobiliu, galimai, bandė partrenkti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūną. Pirminiais duomenimis, kilus pavojui sveikatai bei gyvybei, siekiant sustabdyti mirtinai pavojingą bėglį, pasienietis iį tarnybinio ginklo iššovė vieną šūvį į sprukusio automobilio padangą. Įtariama, „VW Passat“ automobilis netrukus būtų įlėkęs į Tabariškių kaimą, kur, galimai, būtų kilęs didelis pavojus aplinkiniams“, – kas lėmė pasieniečio sprendimą, paaiškina R. Liubajevas.

Po mirtinų šūvių pasienio pareigūnas nebuvo teisiamas

Tai ne pirmas atvejis, kai stabdant kontrabandos gabenimu įtariamų asmenų automobilį nuaidi mirtinas šūvis. 2015 metų rugpjūtį pasieniečiai persekiojo „Ford Mondeo“, kuris Druskininkų savivaldybės ribose, netoli Nemuno, kuriuo eina siena su Baltarusija bandė sprukti miškais.

Tąkart VSAT kriminalinės žvalgybos pareigūnai turėjo informacijos apie rengiamą nusikaltimą – iš Baltarusijos į Lietuvą Nemunu turėjo būti gabenamas kontrabandos krovinys. Pasieniečių persekiotame automobilyje gabenta 15 tūkst. pakelių kontrabandinių baltarusiškų rūkalų. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su mokesčiais tuomet buvo daugiau kaip 42 tūkst. eurų. Automobilyje buvo rastos ir kaukės bei racijos.

Šioje istorijoje šūvį paleidęs pasienietis nebuvo teisiamas, anot R. Liubajevo, jis iki šiol atlieka tarnybą.

Gaudynių metu Varėnos rinktinės pareigūnas šovė į automobilio padangas, tačiau viena atšokusi kulka pateko į automobilio saloną ir mirtinai sužalojo keleivį. Vairuotojas paspruko, palikęs keleivį mirti. Išaiškinus, kas vairavo, vyrui teko stoti prieš teismą. Vyras buvo pripažintas kaltu, gavo piniginę baudą.

Vėliau, 2020 metais per gaudynes keleivį be pagalbos palikęs vyras buvo žiauriai nukankintas į jo namus įsibrovusių plėšikų.