Naujienų portalas 15min.lt pranešė, kad socialiniuose tinkluose pradėjo plisti šokiruojanti vaizdo medžiaga. Teigiama, jog buvo užfiksuota, kaip Kauno klinikų priėmimo skyriuje policininkai riša nepilnametės kojas ir rankas.

Manoma, kad filmavo merginos mama

„Komentaras yra po postu, kad išėjo nepranešus, iškvietė policiją, nes mama išsigando, o vietoj saugaus pristatymo namo – ją riša. Tik atsiunčiau, kaip žmonės tramdomi Kauno klinikose, nors nėra psichiškai nesveiki ar pavojingi“, – vaizdo įrašu iš viešos Facebook grupės dalijosi portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytoja.

Galima manyti, kad situaciją telefonu filmavo paauglės motina, kuri teigė neturinti jokių teisių, negalinti nieko padaryti, nes, pasak jos, viską perima vaiko teisės. Moteris filmavo, kaip paauglė (galimai jos dukra) priešinasi būti rišama prie lovos, kalba telefonu, muistosi.

Vaizdu įrašui pradėjus masiškai plisti, po juo pasipylė internautų komentarai su įvairiais pastebėjimais apie tarnybų darbą, užfiksuotą situaciją.

„Mergaitė išėjo į lauką, su mama susirašinėjo, viskas gerai buvo. Dingo, 2 val. neatrašė, mama išsigando, išsikvietė policiją. Policija ją rado ir uždarė į psichiatrinę ligoninę, ne jos noru jie ją rišo, laikė ir tempė už plaukų“, – rašoma komentare po vaizdo įrašu.

Kauno klinikos: plačiau pakomentuoti situacijos neturime teisės

„Kas vyksta Kaune“ susisiekė su Kauno klinikų atstove spaudai Auste Aleksandravičiūte-Sviažiene, kuri patvirtino, kad situacija užfiksuota Kauno klinikose.

„Vaizdo įraše pavaizduotas nepilnametis asmuo ir ypatingai jautrūs su jo sveikata susiję duomenys. Gerbdami pacientės privatumą ir sveikatos duomenų konfidencialumą, plačiau pakomentuoti situacijos neturime teisės“, – teigė A. Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Prireikė pareigūnų pagalbos

Delfi susisiekė su Kauno policijos atstove spaudai, kuri patvirtino, jog toks įvykis iš tiesų buvo.

Policija teigia, kad vasario 10 d. 11.46 val. buvo gautas pranešimas, jog nepilnametė galimai ketina prieš save pakelti ranką. Į įvykį nedelsiant reagavo ne vienas policijos ekipažas ir šiek tiek po 12 val. paauglė buvo surasta.

Anot policijos, mergina buvo perduota medikams, kurie, norėdami jai padėti, paprašė pareigūnų pagalbos.

Dėl itin jautraus įvykio daugiau duomenų pareigūnai neteikia.

Vaiko teisių apsaugos komentaras

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė Delfi pateikė komentarą apie minimą įvykį.

„Viena iš pamatinių vaiko teisių yra jo teisė į sveikatą, o ypač į būtinąją pagalbą, kai jos prireikia. Tad tėvų pareiga pirmiausia yra užtikrinti, kad vaikas kaip įmanoma greičiau gautų jam tuo metu reikalingą pagalbą.

Visuomet rekomenduojame tėvams priimant su vaiku susijusius sprendimus atsižvelgti ne tik į vaiko norus konkrečioje situacijoje, bet ir medikų, policijos pareigūnų ar kitų specialistų rekomendacijas, siūlomą pagalbą ir aplinkybių visumą.

Tokiais atvejais, jeigu tėvai negali priimti sprendimo dėl pagalbos vaikui, neatsižvelgia į geriausius vaiko interesus, medikų rekomendacijas, sprendimą dėl būtinos pagalbos suteikimo vaikui už tėvus gali priimti vaiko teisių gynėjai.

Itin svarbu, kad šioje konkrečioje situacijoje vaikui buvo suteikta tuo metu jam reikalinga pagalba. Vaiko teisių gynėjai šiuo metu aiškinasi šeimos situaciją, vertina, kokios pagalbos gali prireikti ir ją iniciuos bei nukreips pas reikiamus specialistus.

Svarbu žinoti, kad su iššūkiais susidūrusiam vaikui ar paaugliui labai svarbi palaikanti ir atliepianti artimųjų aplinka ir parama. Ypač ji reikšminga paauglystėje, šiuo amžiaus tarpsniu jaunuolis ir taip išgyvena sumaištį, tapatumo paieškas, tad jam labai reikalingas saugumas ir supratimas. Kartais prireikia ir psichologų ar psichikos sveikatos specialistų pagalbos“, – teigė A. Vežbavičiūtė.

Taip pat specialistė primena, jog negalima naudoti nepilnamečių asmenų atvaizdo socialiniuose tinkluose, nes tai gali pakartotinai žaloti.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) +370 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Dingusių žmonių šeimų paramos centras (teikiama pagalba nuo smurto nukentėjusiems asmenims - artimoje ir neartimoje aplinkoje, nusikalstamų veikų) +370 670 527 25 centras1@missing.lt
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai +370 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (+370-5) 275 75 64.