Artėjančios JAV vadovaujamos pratybos „Gynėjas 2020“ („Defender-2020“) ir koronaviruso tema jau kurį laiką kaitina melagingų naujienų kūrėjų fantaziją.

Padėties nepalengvino ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kuris nurodė, kad komentuoti žiniasklaidai situaciją dėl naujojo koronaviruso ligoninės galės tik suderinusios su Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro Visuomenės informavimo grupe. Tokią žinutę pasigavę melagingų naujienų kūrėjai ją interpretavo savaip ir pritaikė kitai ministerijai bei sričiai.

Kovo 20-ąją Delfi redakcija sulaukė laiško anglų kalba iš neva Krašto apsaugos ministerijos strateginės komunikacijos departamento darbuotojo.

Laiške informuojama, kad dar Kovo 13-ąją valstybės gynimo tarybos posėdyje Krašto apsaugos ministras Raimunas Karoblis esą paprašė amerikiečių neatšaukti su „Gynėjas 2020“ siejamų susijusių pratybų, mat jų nauda esą „viršija galimas rizikas, susijusias su COVID-19 pasklidimu tarp karinio personalo ir vietinių gyventojų“.

Todėl neva buvo priimtas sprendimas „neriboti NATO karių judėjimo Lietuvoje“, o „vengiant panikos, nuspręsta žiniasklaidai neteikti informacijos apie amerikiečių karių ir įrangos judėjimą Lietuvoje“.

Iš tikrųjų VGT posėdis Kovo 13-ąją išties vyko ir jo metu buvo svarstomos priemonės, susijusios su koronaviurso plitimo varžymu. Tačiau nei R. Karoblis, nei kitas pareigūnas jokių atskirų prašymų JAV karinei vadovybei neteikė, o sprendimų dėl „NATO karių judėjimo Lietuvoje“ ir „informacijos žiniasklaidai apie amerikiečių karių ir įrangos judėjimą Lietuvoje neteikimo“, anot KAM žodinio patikinimo Delfi, nebuvo.

Iš tikrųjų pradinis LK Strateginės komunikacijos pareigūno laiškas Delfi tebuvo suklastota versija – tai jau ne pirmas kartas, kai melagingų naujienų kūrėjai klastoja elektroninius laiškus, skirtingiems adresatams siųsdami melagingas naujienas ar užuominas apie jas.

Dar daugiau, klaidinančios informacijos braižas ir šį kartą buvo nesunkiai atpažįstamas – prieš išsiuntinėdami suklastotą laišką sukčiai informaciją apie tariamus Lietuvos prašymus bei informacijos slėpimą nuo žiniasklaidos išplatino keliuose leidiniuose – pirmiausiai „The Baltic Course“ ir, sukūrus išgalvoto asmens paskyrą, populiariame tinklapyje „Live Leak“. Juose buvo patalpinti straipsniai pavadinimu „Lithuania‘s State Defence Council dissussesd coronavirus situation, intelligence reports“.

Didžiausios per pastaruosius 25 JAV vadovaujamos pratybos „Gynėjas 2020“ Lietuvoje turėjo tapti rimtu išbandymu, tačiau dėl koronaviuros grėsmės pratybų apimtis sumažinta, o kariai – tiek sąjungininkų, tiek Lietuvos ėmėsi atsargumo priemonių. Tuo metu KAM ministras yra kalbėjęs tik apie JAV planų pasikeitimą.

„Suprantame Jungtinių Amerikos Valstijų sprendimą, kuris yra priimtas atsižvelgus ir įvertinus COVID-19 ligos protrūkį visame pasaulyje. Visos valstybės, taip pat ir Lietuva, šiuo metu siekia sumažinti bet kokias su viruso plėtra susijusias rizikas; kariai yra aktyviai pasitelkiami į pagalbą kitoms institucijoms, kurios kovoja su koronaviruso paplitimu.

Esu tikras, kad kaip ir visi dėl COVID-19 priimti sprendimai, taip ir karinių pratybų planų koregavimas – tai tik laikinos ir racionalios priemonės, ir Lietuvos dvišalis karinis bendradarbiavimas su JAV atsinaujins pilnu pajėgumu, kai tik koronaviruso paplitimas bus sustabdytas“, – dar praėjusią savaitę sakė R. Karoblis po to, kai JAV Sausumos pajėgų Europoje vadovybė priėmė spendimą sumažinti tarptautinių pratybų „Defender- Europe 20“ apimtį.

Atsižvelgiant į šiuo metu vykstantį COVID-19 protrūkį ir naujausius JAV gynybos sekretoriaus nurodymus, buvo pakoreguotas pratybų „Defender-Europe 20“ dydis ir apimtys. Pasak JAV Sausumos pajėgų Europoje vadovybės, kovo 13 dieną buvo sustabdytas karių ir technikos perkėlimas iš Jungtinių Amerikos Valstijų į Europą ir nevyks dalis su pratybomis „Defender Europe 20“ susietų pratybų – „Dynamic Front“, „Joint Warfighting Assessment“, „Saber Strike“ ir „Swift Response“.

Trejos iš išvardintų pratybų – „ Joint Warfighting Assessment“, „Saber Strike“ ir „Swift Response“ – turėjo vykti ir Lietuvos teritorijoje. Europoje jau dislokuota šarvuočių brigados kovinė grupė su sąjungininkais toliau treniruosis pagal modifikuotų pratybų „Allied Spirit“ planą. Kitos pajėgos, kurios buvo dislokuotos Europoje kitoms pratyboms, grįš į JAV.

Per 150 išpuolių

„Straipsniuose taip pat yra klaidinama visuomenė teiginiais, kad pratybų nauda būtu žymiai didesnė negu galima rizika susijusi su COVID -19 plitimu ir todėl nutarta nestabdyti JAV karių judėjimo Lietuvos teritorijoje su tikslu nesukelti panikos visuomenėje, apie tai neįformuojant žiniasklaidos“, – pabrėžė LK Strateginės komunikacijos departamentas (SKD).

Be to, pažymima, kad dezinformacijos ataka buvo kur kas platesnė, nes kovo 20 d. rytą melaginga informacija paskleista per imituojamus LK SKD darbuotojo laiškus Lenkijos gynybos ministerijai, NATO štabui, keletui Krašto apsaugos ministerijos darbuotojų.

“ Skleidžiant šią dezinformaciją siekiama pasinaudoti politiniu ir informaciniu kontekstu, susijusiu su COVID-19 plitimu, judėjimo apribojimais ir kovo 16 d. įsigaliojusiu karantinu, o taip pat su kovo 13 d. įvykusiu Valstybės gynimo tarybos posėdžiu, tarptautinėmis pratybomis DEFENDER EUROPE 2020. Dezinformacijos platinimo tikslas: kurstyti žmonių baimę ir nepasitikėjimą LR valstybėmis institucijomis bei vyriausybės nariais“, – teigia SKD.

Šio departamento analitikai, vykdantys nuolatinę informacinės erdvės stebėseną tikina, kad nuo vasario 1 d. iki kovo 19 d. nustatyta apie 150 skirtingų tipų informacinių incidentų, skleidžiamų elektroninėje aplinkoje daugiausia lietuvių kalba, kurie susiję su COVID-19 kontekstu. T.y. srautas ženkliai išaugęs. Šių incidentų pagrindiniai taikiniais buvo LR vadovybė ir jos pastangos valdyti COVID-19 pasekmes, LK ir kariuomenės modernizavimas, vystymas, Lietuvos žiniasklaida ir žurnalistai, NATO ir NATO pratybos Baltijos regione ir JAV, ES ir ES šalių vienybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)