Vaikų suvalgytų daržovių kiekiai gerokai viršijo jų galimybes

Kovo mėnesį minėtame darželyje atliktas tyrimas parodė, kad iš sandėlio neaiškiomis aplinkybėmis nurašyti produktai beveik už 32 tūkst. Lt vertės sumą. Iš šios sumos beveik 31 tūkst. Lt sudaro daržovės, apie 700 Lt – duonos gaminiai. E. Petravičienės manymu, šie produktai vaikų nepasiekė.

„Nustatyta daugybė pažeidimų. Pavyzdžiui, iš sandėlio nurašytas toks daržovių kiekis, kokio jame pagal dokumentus iš tiesų net nebuvo. Bandžiau išvesti tų daržovių kiekių vidurkį – nors vienam vaikui nustatyta norma yra per 400 g, atskiromis dienomis vaikai gaudavo apie 2,5 kg. Akivaizdu, kad jie tiek negalėtų suvalgyti. Sudėjus visus šiuos kilogramus, susidaro beveik 30 tonų maisto, kurį vaikai esą suvalgė virš normos.

Valgiaraščiuose, pagal kuriuos buvo išduoti maisto produktai, kaip susidaro įspūdis, iš pradžių kiekiai buvo surašyti normalūs, o po to kitu tušinuku pataisyti, prirašant priekyje po šimtą kilogramų daugiau. Ypač tai liečia bulves, morkas, kopūstus, burokėlius ir svogūnus. Jos visos pirktos, aišku, ne pagal viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, buvo pasirinktas fizinis asmuo, todėl atsiranda galimybė su juo susitarti. Sutartyse tiek daržovių, tiek duonos gaminių pardavėjų parašai taip pat labai skiriasi“, - savo išvadas komentavo savivaldybės tarnautoja.

Maistas darželyje perkamas už savivaldybės, kuri pernai skyrė 55 tūkst. Lt, ir tėvų, kurie sumokėjo apie 200 tūkst. Lt, pinigus.

„Išanalizavus dokumentus, peršasi prielaida, kad maisto tiekėjai dalį pinigų darželiui tiesiog vėliau grąžino, bet to įrodyti neįmanoma. Šią prielaidą patvirtinti arba paneigti galėtų tik teisėsaugos organai, tačiau panašu, kad niekas jiems neketina perduoti medžiagos. Nors aš savo išvadas pateikiau laiku, iki šiol jos nebuvo svarstytos, o balandžio 7 d. baigiasi vieno mėnesio terminas, per kurį buvo galima skirti nuobaudą. Deja, tam reikia savivaldybės tarybos arba savivaldybės kontrolieriaus sprendimo. Aš nesu įgaliota tai daryti“, - teigė pašnekovė.

Anot jos, neoficialiai šnibždamasi, kad čia veikia povandeninės srovės – esą darželio vedėja turi stiprų politinį užnugarį. Tai esą parodė ir pirmadienį turėjęs įvykti, bet dėl mažo dalyvių skaičiaus neįvykęs savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdis. E. Petravičienė neatmeta prielaidos, kad dalis narių į posėdį neatvyko sąmoningai. Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba būtent jam teikia savo auditų išvadas, o pastarasis jas svarsto ir sprendžia, ką daryti toliau.

„Balandžio 7 d. vyks tarybos posėdis. Jei šią dieną prieš posėdį nesusirinks komitetas ir neteiks šio klausimo svarstyti tarybai, išvados bus bevertės“, - apgailestavo tarnautoja.

Darželio vadovė teigė vaikams pateikianti tris garnyrų variantus

Lopšelio-darželio „Liepaitė“ direktorė Ona Kavolienė tikino, kad ji niekada nesidomėjusi nei politika, nei savivaldybės reikalais, o atsiradę nepagrįsti skaičiai – tik aplaidaus buhalterijos vedimo rezultatas, nesusijęs nei su produktų nurašymais, nei su pinigų plovimu. Anot jos, darbuotojams nuobaudos už netvarką dokumentuose jau skirtos, belieka sulaukti svarstymo savivaldybėje, kur turėtų būti skirta nuobauda ir jai pačiai, nes esą vadovas „už viską kaltas lieka“.

„Receptūras mes rengiame patys, mūsų dietistas vadovaujasi labai įvairiais šaltiniais, o kažkokių gatavų normų neturime, nes neturime dietologų. Todėl galbūt ir tos normos, ir tie kiekiai gali svyruoti, juk nėra taip, kad tarsi nupjauta: mėsos – tiek, o bulvių – tiek. Sandėlių knygoje taip pat yra klaidų, padaryta pažeidimų. Sandėlininkė tiesiog neišsireikalavo laiku sąskaitų. Atvežė produktus, sąskaitos nebuvo, todėl ji parašė minusiuką. Jokio finansinio pažeidimo tikrai nėra. Finansai vėliau metinėje ataskaitoje sueina litas į litą ir dar net sutaupyta, o pačioje sandėlio knygoje, aišku, bet kas ras tuos minusiukus“, - tikino pašnekovė.

Anot jos, įstaigos buhalterija buvo išformuota ir atiduota viešajam sektoriui, todėl su kontrole buvo problemų, nes neliko, kas ją atlieka. „Iš minusų vaikų tikrai nemaitinome, tik dėl sąskaitos neišrašymo būtent tą dieną, kai ūkininkas atvežė produktus, jie ir gavosi. Sąskaita buvo išrašyta, tarkime, po trijų dienų, į kurią įėjo ir praėjusių dienų kiekiai, todėl atskiromis dienomis produktų kiekiai viršijo kelis kartus tuos, kuriuos suvalgo vaikai. Sandėlininkė sakė nemaniusi, kad bus tokia tragedija. Tačiau aš bandžiau perteklių padalinti iš vaikų skaičiaus – perviršis gaunasi tik keli šimtai gramų“, - tikino O. Kavolienė.

Kita vertus, darželio vadovė pripažino, kad šioks toks produktų perviršis susidarė dėl naujo mitybos eksperimento. „Atlikta tėvų apklausa parodė, kad visi nori, kad vaikai gautų daugiau daržovių. Kadangi pinigėlių mums užteko, juolab kad mūsų darželis dalyvauja sveikų darželių projekte, nusprendėme negailėti pinigų sveikesniam maistui. Be to, tėvai nurodė, kad jų vaikai vis ko nors nevalgo, todėl nusprendėme išbandyti netradicinį variantą – prie pietinio mėsos patiekalo paruošti tris garnyrų variantus. Taigi gavosi trys garnyro normos. Per tokius dalykus, žinoma, susidėjo gramai, o iš gramų – kilogramai. Mat vaikų pas mus daug – 290”, - aiškino pašnekovė.

Tuo tarpu savivaldybės kontrolierės pavaduotoja liko prie savo pozicijos. Anot jos, jei problema būtų tik laiku neišrašytos sąskaitos, nereikėtų maisto kiekių taisyti. „Tie 32 tūkst. Lt yra dingę – galai nesusieina. Kad jums būtų aiškiau, duosiu pavyzdį. Tarkime, bulvių sandėlyje buvo 70 kg, jų išduota 130 kg, o liko dar 40 kg. Ir beveik ištisai daržovės šitaip nurašinėjamos. Jei nebūtų prirašytas tas vienetas, galai iš tiesų susieitų. Panašu, kad pradžioje taip ir buvo, tik vėliau pataisyta, todėl gavosi nesąmonės. Pavyzdžiui, pagal nustatytas normas vaikams reikėjo suvalgyti 15 tonų daržovių, o pagal dokumentus išrašyta ir nupirkta 25 tonomis daugiau. Taigi nerealus kiekis“, - tikino E. Petravičienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją