Buvo paimti naudojamų maisto gamyboje produktų (vištienos) mėginiai, o siekiant įvertinti maisto tvarkymo vietos higieninę būklę, paimti mėginiai nuo gamybinio paviršiaus ir inventoriaus.
Laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad Šiaulių lopšelis-darželis „Ežerėlis“ vaikų maitinimui naudojo nesaugią ŽUB „Nematekas“ sušaldytą viščiukų broilerių file (tinkamumo vartoti terminas iki 2015-09-01). Joje rasta Salmonella bakterijų. Visuose kituose mėginiuose tarša nenustatyta. Šiuo metu atliekami papildomi tyrimai dėl vištienoje rastos Salmonella tipavimo, siekiant nustatyti ryšį su susirgusiais asmenimis.
Ugdymo įstaigoje patikrinimo metu rastas vištienos gaminių likutis (1,57 kg) uždraustas naudoti.
Šiaulių VMVT lopšeliui – darželiui nurodė nedelsiant atlikti virtuvės ir atskirų grupių virtuvėlių patalpų ir inventoriaus valymo bei dezinfekavimo darbus, nukreipė virtuvės darbuotojus į sveikatos priežiūros įstaigas atlikti bakteriologinių tyrimų, nurodė papildomai pravesti virtuvės darbuotojams mokymus apie patalpų, įrangos plovimo, dezinfekcijos reikalavimus.
Šio tyrimo metu nustatyta, kad lopšelis-darželis „Ežerėlis“ 9,5 kg salmonelėmis užkrėstos vištienos gavo iš UAB „Senoji eglė“ (Išradėjų g. 15, Šiauliai). Šiaulių VMVT papildomai atlikusi UAB „Senoji eglė“ patikrinimą nustatė, kad įmonė 202 kg nesaugios sušaldytos broilerių minkštintos file (tinkamumo vartoti terminas iki 2015-09-01) įsigijo iš gamintojo ŽUB „Nematekas“ (Dovainionių k., Rumšiškių sen., Kaišiadorių raj.). Šiaulių VMVT įpareigojo UAB „Senoji eglė“ surinkti išplatintus nesaugius vištienos gaminius iš rinkos ir saugiai sunaikinti.
Patikrinimas buvo atliktas ir ŽUB „Nematekas“. Nustatyta, kad gruodžio 31 d. buvo pagaminta ir Lietuvos rinkai išplatinta 1275,228 kg nesaugios vištienos file. Įmonėje neužtikrinama tinkama patalpų ir inventoriaus higiena, gamybinėse patalpose kaupiasi kondensatas, atliekama per mažai šios pagamintos produkcijos laboratorinių savikontrolės tyrimų dėl salmonelių nustatymo.
Nustatyta, kad šiai nesaugiai vištienos file gamintojas nurodė netinkamas laikymo sąlygas – produktas turėjo būti laikomas ne 12 laipsnių temperatūroje, o – 18 laipsnių.
Kaišiadorių VMVT ŽUB „Nematekas“ nurodė sugriežtinti dezinfekcijos procedūras, pakoreguoti atliekamų savikontrolės laboratorinių tyrimų procedūras planą dėl salmonelių bei užtikrinti, kad produktų etiketėse būtų nurodytos tinkamos jų laikymo sąlygos.
Gamintojas įpareigotas surinkti nesaugius vištienos gaminius ir juos saugiai sunaikinti.
VMVT informuoja, kad didžiąją dalį šios nesaugios partijos vištienos įsigijo viešojo maitinimo įmonės, į prekybos centrus jos nepateko.
Tyrimas dėl salmoneliozės protrūkio tęsiamas, kol bus gauti visi laboratorinių tyrimų rezultatai ir nustatytos tikslios aplinkybės.
VMVT primena, kad salmonelių gali būti bet kokiame gyvūniniame maiste. Į vartojimui paruoštą maistą salmonelės taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.
Tinkamas žalios mėsos ir kitų salmonelėms imlių maisto produktų terminis apdorojimas (verdant, troškinant, kepant) ir geros higienos praktikos laikymasis gali užkirsti kelią arba sumažinti pavojų užsikrėsti šia liga nuo maisto.
Karščiavimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir kiti ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Juos pastebėjus, reikėtų nedelsiant kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.