Nemažą dalį tarp respublikos apeliacijų sudaro Panevėžio abiturientų prašymai, jų – 122. Mieste apeliacijos gautos iš didžiosios dalies mokyklų.

Rajono moksleiviai pretenzijų turėjo mažiau, lietuvių kalbos ir istorijos egzaminų rezultatus apeliavo penki abiturientai iš Krekenavos, Raguvos, Ramygalos gimnazijų.

Apeliacijos privalo būti peržiūrėtos iki liepos šešioliktosios. Vos dviem dienomis vėliau baigiasi priėmimo į aukštąsias mokyklas komisijų darbas. Abiturientai jaudinasi, kad pateikę apeliaciją gali nebespėti susitvarkyti dokumentus ir įstoti mokytis, tačiau Nacionalinio egzaminų centro atstovas ryšiams su visuomene Arūnas Malinovskis tikino, kad dokumentams atiduoti dviejų dienų – per akis.

„Juk dokumentus galima pateikti per vieną valandą, jei eilutė kiek ilgesnė – per dvi. Pati procedūra trunka ne ilgiau kaip penkiolika minučių, o prašymus palikti galima trisdešimt aštuoniose vietose“, – vardijo Nacionalinio egzaminų centro darbuotojas.

Kai kurios aukštosios mokyklos turi po kelis centrus, kur priimami norinčiųjų stoti dokumentai.

Panevėžyje veikia viena priėmimo komisija: iki liepos aštuonioliktosios ji darbuojasi Vilniaus gatvėje esančiuose Kauno technikos universiteto Panevėžio instituto rūmuose.

Apsisprendžia iš karto

Pasak A.Malinovskio, kasmet, prieš sudarydamas egzaminų tvarkaraštį, Nacionalinis egzaminų centras informuoja Lietuvos aukštųjų mokyklų asociaciją, kuri organizuoja bendrą priėmimą į universitetus ir kolegijas.

Kad apeliacijas padavusiems moksleiviams dokumentams pristatyti gali likti tik dvi dienos, centras problemos nematė ir termino neatidėjo.

„Tai nėra visiškai gerai, bet jei apeliacijų nebus labai daug, Nacionalinis egzaminų centras peržiūrės jas operatyviai“, – įvertino Panevėžio savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Akvilija Aleliūnienė.

Nors paprastai apeliacijos smarkiai rezultato nepakeičia, būna, kad įvertinimus šiek tiek kilsteli. Pernai su lietuvių kalbos egzaminų rezultatais nesutikusiems moksleiviams pokytis buvo ryškus.

Tikimasi, kad apeliacijas pateikusiems jaunuoliams rezultatų neteks ilgai laukti, visų brandos egzaminų rezultatų apeliavimas baigėsi ketvirtadienį, penktadienį dar buvo galima pateikti apeliacijų dėl istorijos egzamino.

Eilės – kitą savaitę

Daugiausia apeliuojami populiariausių brandos egzaminų rezultatai. Lietuvių kalbos brandos egzaminą laikė keturiasdešimt tūkstančių moksleivių, daugiau kaip pusė iš jų – valstybinį. Natūralu, kad lietuvių kalbos egzamino apeliacijų yra daugiausia, 962 dėl gimtosios kalbos ir 36 dėl valstybinės.
Taip pat pakartotinai patikrinti teikiama beveik pustrečio šimto matematikos, 268 apeliacijos dėl anglų kalbos egzamino, daugiau nei įprasta – 69 – biologijos egzamino apeliacijų.

Pertikrinimui pateikta ir 53 chemijos, 13 rusų kalbos, ir po keletą informacinių technologijų, vokiečių ir prancūzų kalbos, fizikos egzaminų sprendimų.

Nors dėl švenčių peržiūrėjimas nusitęs trimis dienomis, tikimasi, kad apeliacijos bus peržiūrėtos per dieną ar dvi, ir atsakymai bus duoti iki kitos savaitės pabaigos.

Tikimasi, kad apeliacijas teikę abiturientai suspės pateikti dokumentus priėmimo komisijai. Didžiausią krūvį priėmimo komisijos patyrė šią savaitę, panašus srautas stojančiųjų laukiama ir kitą savaitę.

Citata: „Procedūra trunka ne ilgiau kaip penkiolika minučių, o prašymus pateikti galima trisdešimt aštuoniose vietose“, – problemos neįžvelgė A.Malinovskis.

Panevėžyje apeliuojančiųjų gausu:

• Panevėžio miesto mokyklos pateikė 112 apeliacijų, 58 iš jų – dėl gimtosios kalbos egzamino, viena – dėl lietuvių valstybinės kalbos egzamino, 18 – matematikos, 2 – istorijos, 19 – anglų kalbos, 8 – biologijos, 4 – chemijos, 2 – informacinių technologijų.
• Daugiausia apeliacijų teikė geriausių brandos egzaminų rezultatų pasiekusi mokykla – J.Balčikonio gimnazija. Puikiai egzaminus išlaikę abiturientai teikė net 22 apeliacijas, 13 iš jų – dėl lietuvių kalbos egzamino.
• Vidutiniškai pasirodę V.Žemkalnio gimnazijos abiturientai registravo 19 apeliacijų, 15 jų teikė 5-oji vidurinė mokykla, 13 apeliacijų gauta iš „Minties“ gimnazijos, 9 – iš „Saulėtekio“ vidurinės, po 8 užregistravo M.Karkos ir „Vyturio“ mokyklos. 5 apeliacijas pateikė K.Paltaroko gimnazijos abiturientai, po 4 – „Šaltinio“ ir J.Miltinio vidurinių mokyklų moksleiviai, 3 gautos iš „Vilties“ vidurinės ir po vieną – iš A.Lipniūno vidurinės ir Suaugusiųjų mokymo centro.