Istorija prasidėjo nuo to, kad žurnalo „Reitingai“ redaktorius Gintaras Sarafinas šeštadienį feisbuke paviešino, kad tinklapyje „Olimpiados.lt“ Lietuvos gamtos mokslų olimpiados laimėtojai buvo paslėpti po kodais.

„Štai taip mūsų valstybė didžiuojasi Lietuvos jaunuoliais, kurie garsina Lietuvos vardą. Panašu, kad kažkam akivaizdžiai nurovė stogą. Tiesa, šį kartą toks absurdas taip lengvai nepraeis. Jis tikrai nuskambės visos Europos mastu ir mes paliksime įspaudą didžiųjų nesąmonių istorijoje.

Atkreipsime dėmesį, kad visi jaunuoliai ir jų tėvai yra davę savo sutikimus skelbti jų vardus ir pavardes, bet mums norima uždrausti jais didžiuotis. Mūsų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su savo padaliniu agentūra LINEŠA mokslo ir talentingų vaikų pasaulį nusprendė nustebinti kalinių leksikonu ir suteikė jiems naujus vardus – tiesiog numerius“, – teigė G. Sarafinas.

Olimpiados.lt tinklapio fotokopija

Skandalas įgavo pagreitį

Skandalas socialiniuose tinkluose greitai įgavo pagreitį. Sureagavo biologijos mokytojas Paulius Sungaila.

„Nors olimpiadą laimėjo moksleivis, kurio kodas A111, bet pralaimėjo Lietuvos neformaliojo švietimo agentūra – LINEŠA. Jei olimpiadų laureatų paskelbimas pažeidžia BDAR, tai kodėl mokinių vardai buvo skelbiami anksčiau?

Dabar liko tik uždrausti skelbti sporto olimpiadų nugalėtojus, metų mokytojus, rinkimų nugalėtojus ir t.t Įsivaizduokite: olimpiadoje aukso medalį laimėjo disko metikas iš Lietuvos, kodas MA6“, – ironizavo P. Sungaila.

Sureagavo ir matematikas Dainius Dzindzalieta, kurio vaikas yra tarp olimpiados laimėtojų.

„Noriu pasidžiaugti, kad mano dukra numeris S453 puikiai pasirodė Lietuvos gamtos mokslų olimpiadoje ir gavo sidabro medalį! Sveikinu ir kitus nugalėtojus, ypač J507 ir S329!“ – ne be ironijos feisbuke rašė D. Dzindzalieta.

Įsijungė ministrė

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Įsisiūbavus istorijai, savaitgalį teko viešai reaguoti ir švietimo mokslo ir sporto ministrei, kuri ta tema per šeštadienį, sekmadienį feisbuke surašė net du paaiškinimus. Visų pirma R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pažymėjo, kad ministerija su sprendimais niekaip nėra susijusi.

„Lietuvos gamtos mokslų olimpiadų asociacija, kuri pirma paskelbė tokius duomenis, gavo juos iš Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA). Darsyk patvirtinu, kad ministerija jokių naujų reikalavimų duomenų tvarkymui neteikė. Tai yra agentūros sprendimas, kaip ji įgyvendina BDAR’o reikalavimus“, – feisbuke rašė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ministrė, pakalbėjusi telefonu su LINEŠA vadovu, sulaukė paaiškinimo, kad taip patarė viešinti „duomenų apsaugos teisininkas“.

„Man nesuprantama, kaip įmanoma taip interpretuoti:

1. Moksleiviai, dalyvaujantys olimpiadoje, kaip matau iš olimpiadoms skirtų puslapių, dažnu atveju pildo sutikimus, kad jų vardai ir pavardės būtų viešinamos, kuomet paskelbiami rezultatai.

2. Net jei dalyviai ar jų atstovai nesutiko atskleisti savo kaip laimėtojo pavardės, koks tikslas yra skelbti konkurse dalyvavusių vaikų kodus? (sprendžiant užduotis dalyviams būna priskirtas kodas dėl to, kad būtų užtikrintas nešališkas vertinimas iš komisijos). Tai tiesiog prasilenkia su logika“, – rašė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ministrės vertinimu, tokie veiksmai diskredituoja švietimo įstaigas ir organizacijas.

„Deja. Ir toliau, kaip ir pusę šio šeštadienio, aiškinsiuosi susiklosčiusią situaciją. Gali būti, kad reikės gilesnio vertinimo, kadangi agentūra pavaldi ministerijai. Mažų mažiausiai – visų, ministerijai pavaldžių, švietimo institucijų konsultacijos su ekspertais dėl BDAR’o įgyvendinimo. O daugiau matysis po situacijos smulkesnio išnagrinėjimo“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Asociacija sako, kad situacija ne nauja

LINEŠA direktorius Valdas Jankauskas „Delfi“ aiškino, kad olimpiadininkai visada būdavo koduojami, kad būtų galima užtikrinti objektyvų jų darbų vertinimą.

„Bet kokia olimpiada visame pasaulyje taip vyksta, kad vaikams priskiriamas kodas. Jie tą kodą asmeniškai žino. Ir darbiniame faile jis yra, jis yra arba kabinamas mokykloje ant lentos, jeigu tai vyksta mokykloje gyvai, arba šiuo atveju mes olimpiadą rengėme nuotoliu, tai tiesiog sudaromi sąrašai. Tvarka yra tokia, ji nekinta, ir nesiruošia jos niekas keisti“, – dėstė V. Jankauskas.

Pasak agentūros vadovo, paprastai per savaitę yra suvedami olimpiadų rezultatai.

„Tada su tais nugalėtojais, jeigu tai gyvai vyksta, paprastai mes iš anksto turime sutikimą, kad jie dalyvaus, o nuotoliu, tai, ką mes dabar darome, mes klausiame tiesiogiai tų nugalėtojų arba jų tėvų, ar jie sutinka, kad jų tapatybė būtų paviešinta? Ir trečiadienį-ketvirtadienį viešai savo portale paskelbsime nugalėjusius su vardais ir pavardėmis“, – sakė V. Jankauskas.

Olimpiados.lt, pasak agentūros direktoriaus, yra visuomenininkų portalas, kuris gauna „darbinę informaciją“.

„Jie į savo portalą įsidėjo darbinį failą. Tas yra gerai, nes vaikai tiesiogiai identifikuoja save pagal numerį, ir jie žino rezultatus. Bet tai nieko bendro neturi su rezultatų skelbimu. Tuo metu G. Sarafinas tiesiog paėmė iš portalo, pasipiktino, kad vaikams priskirti numeriai, ir paskelbė rezultatus. Rezultatai iki šiol nepaskelbti, jie bus paskelbti su vardais ir pavardėmis šį trečiadienį arba ketvirtadienį“, – dėstė V. Jankauskas.

Sarafinas: tai yra vadinamasis „vartymasis iš gaidžio“

Gintaras Sarafinas

LINEŠA vadovo argumentai neįtikino žurnalo „Reitingai“ vyriausiojo redaktoriaus G. Sarafino.

„Dabar vyksta vadinamasis vartymasis iš gaidžio. Visi vaikai (arba, jeigu jie nepilnamečiai, tai padaro tėvai), atvažiavę į olimpiadas, prieš dalyvavimą pasirašo sutikimą skelbti jų vardus ir pavardes“, – pasikartojo G. Sarafinas.

Žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius aiškino, kad tinklapiui „Olimpiados.lt“ pastaruosius penkiolika metų informacija būdavo duodama su vardais ir pavardėmis.

„Dabar pirmą kartą jiems atsiuntė kodus. Neturėdami kitų variantų, jie kodus ir sudėjo. Čia nėra darbinis failas. Kai mes, „Reitingai“, paprašėme olimpiadų rezultatų, tas buvo dar prieš trylika dienų, tai irgi gavome atsakymą su kodais“, – sakė G. Sarafinas.

Pašnekovas teigė gavęs informacijos, kad pasikeitimas susijęs su konkrečiu nauju asmeniu, užėmusiu poziciją LINEŠA.

„Kaip mums paaiškino žmonės, kurie su tomis olimpiadomis susiję, į tą LINEŠA atėjo kažkokia nauja teisininkė, ir jie nusprendė „užtrumpinti“ ir nebeduoti olimpiadų laimėtojų pavardžių, remiantis BDAR. Ta teisininkė nusiuntė tokius nurodymus, ir komandos tai išpildė.

Ministerijos vadovybė pamatė, kad čia yra nelogiška, paskambino LINEŠA vadovui, tai dabar jis pradėjo pasakoti apie kažkokius darbinius failus. Ir mes, ir olimpiados.lt, neprašė kažkokių darbinių failų, mes prašėme vardų ir pavardžių, kuriais norime pasidžiaugti ir pasididžiuoti, o gauname kodus. Čia yra bandymas glaistyti situaciją, taip normaliai prisidirbus. Keista, kad jie taip elgiasi. Vietoje to, kad prisipažintų, kad perlenkė lazdą, jie kažkaip vizgina uodegą“, – konstatavo G. Sarafinas.