Penktadienį Lietuvos mokslų akademijoje vyks didysis VI-ojo Tarptautinių jaunimo debatų vokiečių kalba finalas intriguojančia ir aktualia tema „Ar už religinės neapykantos kurstymą turėtų būti taikomas baudžiamasis persekiojimas?“.

Nuo spalio 15 iki 19 d. geriausi jaunieji debatininkai iš aštuonių šalių − Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Čekijos, Ukrainos ir Vengrijos dalyvauja VI-ajame mokinių debatų konkurso Tarptautiniame finale. Toks renginys mūsų šalyje vyksta pirmą kartą. Jame keturi jaunuoliai, įveikę didžiulę nacionalinę bei tarptautinę atranką, kovos dėl geriausiojo 2012 metų debatininko titulo.

Lietuvos atstovai - aštuoniolikmečiai vilniečiai Mindaugas Gudavičius ir Rugilė Matulevičiūtė, anksčiau iškovoję teisę dalyvauti atrankos turnyruose į finalą, trečiadienį debatavo temomis „Ar prieiga prie socialinių tinklų internete turėtų būti suteikiama tik nuo 18 metų amžiaus?“ ir „Ar tarnybos metu policininkai turėtų segėti vardines korteles?“. Šį kartą atstovai iš kitų valstybių, žiuri nuomone, buvo pranašesni, todėl lietuviai į tolesnius etapus nepateko.

Po trečiadienį įvykusių dviejų atrankinių turnyrų, į ketvirtadienį Vokietijos ambasadoje vykstantį pusfinalį pateko aštuoni atstovai iš Estijos, Lenkijos, Rusijos, Čekijos, Ukrainos ir Vengrijos.

Pusfinalio metu atrenkami keturi dalyviai, kurie rungsis Didžiajame finale penktadienį ir debatuos, ar reikia griežtai bausti už religinės neapykantos kurstymą. Renginys bus verčiamas į lietuvių kalbą.

„Laimės tas, kuris geriausiai argumentuos, gebės išklausyti savo pašnekovus ir korektiškai bei dalykiškai debatuos“, − sako Annett Lymar, 2011- ųjų metų Tarptautinio finalo nugalėtoja.

Lietuvos sostinėje 16-19 metų amžiaus merginos ir vaikinai vokiečių kalba nagrinėja aktualias temas, susijusias su žodžio laisve, žmogaus teisėmis, tolerancija. Taip pat jaunuoliai specialiuose mokymuose lavina argumentavimo įgūdžius, tobulina vokiečių kalbą bei tiesiog bendrauja.

Finalo globėjas yra Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris. Garbės svečias, Vokietijos Bundestago viceprezidentas Wolfgangas Thierse, taip pat pasveikins jaunuosius debatininkus.

Tarptautiniai jaunimo debatai – tai vokiečių kalbos besimokantiems vyresniųjų klasių mokiniams skirtas konkursas. Šis projektas skatina dalyvius aktyviai domėtis ir kritiškai pažvelgti į aktualias politines ir socialines temas bei prisideda prie politinio švietimo.

Tai Goethe´s instituto, fondo „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“, Hertie fondo ir Centrinės užsienio švietimo sistemos  valdybos (ZfA) projektas.

VI-ąjį Tarptautinį finalą finansiškai remia Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

Renginio informacinis partneris yra naujienų portalas DELFI.

DELFI primena, kad kartu su Goethe´s institutu rengia konkursą kaip tik tau! Jaunuoliai debatuos keliomis temomis, o Jūs turite galimybę šiomis temomis rašyti rašinius ir laimėti Goethe´s instituto prizus!
Tarptautiniai jaunimo debatai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)