Šiemet reitinguose įvertinta kaip niekad daug – virš 5000 – aukštojo mokslo institucijų globaliu mastu.

Įspūdingas VDU šuolis: pasauliniame reitinge pakilo net per 100 vietų

Paskelbtame naujausiame pasaulio universitetų reitinge „QS World University Rankings“ (QS) Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) ženkliai pagerino ir išsaugojo aukštus rodiklius, ypač tarptautiškumo srityje, kur pagal studentų bei dėstytojų iš užsienio skaičių VDU išliko lyderiu visoje Lietuvoje, o pagal bendrą surinktų taškų kiekį tarp penkių reitinguojamų Lietuvos universitetų iš ketvirtos vietos pakilo į antrą, nurodoma pranešime.

Įvertinus visus rodiklius, bendrame reitinge VDU iškopė šimtu pozicijų aukščiau – iš 800–850 iki 741–750 vietos. „Be galo džiaugiamės šiuo universiteto įvertinimu. Pasaulinė universitetų konkurencija dramatiškai auga, o šiemet QS reitinge apskritai buvo vertinama gerokai daugiau institucijų nei praėjusiais metais – daugiau nei penki tūkstančiai, lyginant su trimis tūkstančiais pernai. Dėl to VDU pakilimas reitinge yra itin reikšmingas pasiekimas“, – pažymi VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Geriausią rezultatą universitetas pasiekė pagal užsienio studentų skaičių: šioje kategorijoje VDU užėmė 304 vietą tarp visų pasaulio universitetų, taip pasiekdamas geriausią savo rezultatą ir išlikdamas nepralenkiamu Lietuvoje. Praėjusiais metais šioje kategorijoje VDU buvo skirta aukšta 341 vieta.

Didžiausią šuolį reitinge VDU atliko pagal dėstytojų iš užsienio skaičių, užimdamas 520 vietą pasaulyje ir pakildamas net 146 pozicijomis (pernai universitetui buvo skirta 666 vieta). Savo užsienio dėstytojų skaičiumi VDU taip pat yra lyderis tarp kitų Lietuvos universitetų.

Kaip ir pernai, VDU ženkliai pakėlė savo rodiklį pagal studentų ir darbuotojų santykį, užimdamas 371 vietą pasaulyje ir kildamas aukštyn iš praėjusiais metais skirtos 410 vietos.

Augantį VDU pripažinimą tarptautinėje erdvėje patvirtina ir gautas pakvietimas dalyvauti QS tarptautinėje aukštojo mokslo konferencijoje „QS Higher Education Summit: Europe 2024“, kuri vyks liepos 11–12 dienomis Barselonoje, Ispanijoje. VDU Komunikacijos prorektorė doc. dr. Vilma Bijeikienė konferencijoje pristatys sėkmingą, išskirtinį VDU studijų modelį, paremtą artes liberales (laisvųjų menų) principais.

Pagerėjo įsidarbinimo rezultatai

Tiek VU, tiek KTU reikšmingiausius pokyčius pavyko pasiekti vertinant studentų įsidarbinimo rezultatus.

Rekordiškai gerėjo ir VU absolventų įsidarbinimo rodiklis: lyginant su pernai metų duomenimis, jis kilo per 220 pozicijų iki 105 vietos. Šis rodiklis atspindi institucijų gebėjimą užtikrinti aukštą absolventų įsidarbinimo lygį ir jų įtaką savo profesinėse srityse. Be to, išskirtinai gerai įvertintas VU studentų ir akademinio personalo santykis, leidęs šioje kategorijoje pasiekti 168 poziciją. Pastarasis rodiklis siejamas su didesniu dėstytojo dėmesiu studentui, teigiama universiteto pranešime spaudai.

KTU pagal šį kriterijų šiuo metu užima 491-ąją vietą pasaulyje. Tarp 500 geriausių pasaulio universitetų KTU reitinguojamas ir pagal tarptautinių studentų skaičiaus (angl. international students) kriterijų, kuriame vertinamas universitete studijuojančių tarptautinių studentų skaičiaus santykis su visais universitete studijuojančiais studentais, bei reputaciją tarp darbdavių (angl. employer reputation), teigiama universiteto pranešime spaudai.

Ženklų teigiamą pokytį KTU pasiekė vertinant tvarumo (angl. sustainability) kriterijų, kuris atspindi universiteto indėlį nuosekliai plėtojant socialinį ir aplinkosaugos poveikį studijų, mokslinių tyrimų ir organizacijos valdymo srityse.

Vertinant citavimų skaičiaus (angl. citations per faculty) kriterijų, KTU išskiriamas kaip geriausias Lietuvos universitetas.

„Tai yra vienas svarbiausių reitingo rodiklių, atskleidžiančių aukštą universitete atliekamų tyrimų tarptautinį lygį, kokybę bei kuriamą pridėtinę vertę. Be to, net keturiuose iš 9 vertintų kriterijų KTU užima antrąją vietą šalies mastu: akademinė reputacija (angl. academic reputation), reputacija tarp darbdavių (angl. employer reputation), tarptautinis mokslinių tyrimų tinklas (angl. international research network), tvarumas (angl. sustainability)“, – pranešime spaudai cituojama KTU Strategijos ir kokybės valdymo direktorė dr. Lolita Jurkšienė.

VU tvariausiųjų gretose

VU taip pat atsidūrė ir tvariausių pasaulio universitetų gretose. Neseniai QS reitinguose atsiradusiame tvarumo vertinime per 176 vietas kilęs VU užsitikrino 471 poziciją.

Be tvarumo, nacionalinių aukštųjų mokyklų atžvilgiu, VU gerai įvertintas pagal tokius indikatorius kaip tvarumas, akademinė reputacija, darbdavių reputacija, įsidarbinimo rodiklis, studentų ir akademinio personalo santykis, tarptautinių mokslinių tyrimų tinklas.

Mokslinių tyrimų tinklo indikatorius – sąlyginai naujas kriterijus reitinguose, įtrauktas tik 2022 m., atspindi atskirų tarptautinių partnerių (aukštojo mokslo institucijų) iš skirtingų šalių skaičių ir kokybę. Šioje kategorijoje VU reitinguotas kaip 398-tasis pasauliniu mastu.

Darbdavių vertinimo kategorijoje VU užima 405 vietą. Šis rodiklis reprezentuoja, kaip tarptautiniai darbdaviai vertina ugdomus absolventus. Aukštą poziciją (472 vieta) VU išlaiko ir pagal akademinę reputaciją. Pagal šį rodiklį vertinama institucijų ir jų programų reputacija, prašant išorės akademinių ekspertų nominuoti universitetus pagal jų sritį.

Sudarant QS pasaulio universitetų reitingus, aukštojo mokslo institucijos iš viso vertinamos pagal aštuonis kriterijus: akademinę reputaciją (Academic Reputation), reputaciją tarp darbdavių (Employer Reputation), mokslinių darbų citavimo rodiklį (Citations per Faculty), studentų ir dėstytojų skaičiaus santykį padaliniuose (Faculty Student), užsienio dėstytojų dalį (International Faculty), universiteto tarptautinį tyrimų tinklą (International Research Network), užsienio studentų skaičių (International Students) ir tvarumą (Sustainablity).

QS WUR šiais metais vertino 5663 institucijas, o kriterijus atitiko ir reitinguoti buvo 1503 universitetai iš viso pasaulio. 21 institucija į reitingą šiais metais pateko pirmą kartą.